Cultură

Doi buzoieni, premiați la Gala Academiei Oamenilor de Știință din România

Aula Bibliotecii Universitare „Carol I” din București a găzduit joi, 24 septembrie, Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România pentru anul 2018. Evenimentul a fost inclus în ­deschiderea oficială a ediției cu numărul IX a Festivalului Strada de C’Arte.

La secțiunea „Științe Istorice și Arheologice” membrii Academiei Oamenilor de știință din România au oferit un premiu buzoienilor Valeriu Avram și Marius-Adrian Nicoară. Este vorba despre Premiul „Gheorghe Buzatu” pentru anul 2018, pentru cartea „În zbor, spre Marea Unire”, Editura Alpha MDN, Buzău, 2018.

Valeriu Avram, cel mai important istoric de aviație al țării

Buzoianul Valeriu Avram este considerat cel mai important cercetător din domeniul istoriei aviației din țară, expert al Ministerului Culturii în domeniul istoriei și al patrimoniului aeronautic. Doctor în istorie, cercetător științific principal gradul I, Avram s-a născut în 25 septembrie 1941 la Buzău și a predat la Facultatea de Ingine­rie Aerospațială (Universitatea Politehnică București) cursul cu tema „Istoria aviației”. A scris aproape 50 de cărți cu tematică aeronautică și a publicat peste 500 de studii și articole de istorie în reviste de specialitate, din țară și străinătate (Franța, S.U.A., Ungaria, Republica Moldova). Pentru activitatea științifică desfășurată, a fost decorat cu Ordinele „Meritul Cultural” și „Virtutea Aeronautică” în gradul de Cavaler. În anul 2004 a primit Pre­miul Guvernului României – Secretariatul pentru minorități, pentru lucrarea „Germanii în Aeronautica română”. De asemenea, Statul-Major General și Statul-Major al Forțelor Aeriene i-au acordat „Emblema de Onoare” cu brevet, iar Fundația Culturală Magazin Istoric l-a premiat în anii 2011, 2012 și 2013.

La rândul său, Marius Nicoară, co-autorul volumului „În zbor, spre Marea Unire”, premiat de Academia Oamenilor de Știință din România, a fost comandantul Centrului de Instruire de la Boboc. Autor și co-autor a numeroase cărți de istorie a aviației, de numele lui Nicoară se leagă organizarea la unitatea de la Boboc, an de an, a sesiunilor de comunicări științifice legate de istoria aviației.

Cartea este însoțită de interviul audio cu pilotul ce a dus în zbor, în 1918, la Blaj, documentele necesare Unirii Transilvaniei cu România

Încadrându-se în seria de volume pe care cei doi reputați istorici le-au realizat, în ultimul timp, despre Aripile Ro­mânești, „În zbor, spre Marea Unire” a fost tipărită în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Lucrarea prezintă unul dintre momentele de cumpănă, dar și de glorie ale aviației, cât și rolul pe care aviatorii l-au avut în realizarea Marii Uniri. Autorii au căutat să realizeze o imagine reală a evenimentelor aeronautice petrecute acum un secol printr-un just echilibru între reconstituirea critică, științifică și evocarea lor vie, între național și internațional. Aserțiunile sunt susținute prin numeroase documente inedite regăsite în fondurile de arhivă aflate în păstrare la Arhivele Militare Române, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național și Muzeul Național al Aviației, dar și de unele ­pu­blicate, în periodice, memorii și lucrări contemporane.

Ca un element inedit, cartea are atașat un compac­t-disc care conține interviul realizat de reporterul Constantin Ivăneș, în anul 1978, cu căpitanul aviator Vasile Niculescu, pilotul român care a îndeplinit cu succes misiunea de a ajunge cu un aeroplan pe Câmpia Libertății, de la Blaj, în 23 noiembrie 1918, pentru a transporta documente necesare pregătirii Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Ce este Academia Oamenilor de Știință din România

Academia Oamenilor de Știință din România este continuatorul și unicul legatar al Academiei de Științe din România care a funcționat în perioada 1935-1948 și al Asociației Oamenilor de Știință din România, înființată prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1012 din 30 mai 1956. În prezent, conducerea Academiei are următoarea componență: Adrian Badea (președinte), Doina Banciu (vicepreședinte), Doru-Sabin Delion (vicepreședinte), Petru Andea (secretar științific).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker