Sănătate

Bâlbâială în privința utilizării cardurilor de sănătate

Casa Națională de Sănătate revine asupra deciziei privind utilizarea cardului de sănătate de la 1 octombrie, după ce medicii de familie au reacționat vehement la această decizie și au explicat public că nu este în folosul pacienților.

După anunțul  făcut zilele trecute de Casa Națională de Sănătate cu privire la reintroducerea obligativității utilizării cardului de sănătate pentru consultațiile la cabinet începand cu data de 1 octombrie, Federația Medicilor de Familie anunță că au primit asigurări din partea preșe­dintelui CNAS că situația va fi corectată și că utilizarea cardului va fi amânată până la începutul anului viitor: „Am primit în urmă cu câteva minute asigurări de la nivelul președintelui CNAS și cancelariei prim-ministrului că situația apărută va fi corectată în cel mai scurt timp. Până la 31 decembrie 2020 nu va fi necesară utilizarea cardului de asigurat în medicina de familie și ambulatoriul de specialitate, indiferent dacă sunt consultații acordate în cabinet, la domiciliu sau la distanță”, spune medicul de familie Angela Mazdrag, președinte al Asociației Medicilor de Familie buzoieni.  De altfel, Casa  Națională de Sănătate încheiase un acord cu medicii, în care se făcea precizarea că prelungirea utilizării cardului de sănătate se va face până la 31 decembrie. Din păcate, cel puțin în primă fază care a primit aprobare din partea Ministerului și a Guvernului, Casa de Sănătate a revenit asupra celor discutate cu medicii de familie. „Atât timp cât ai vorbit, ai încheiat un proces verbal, și ai stabilit un lucru, de ce nu îți respecți cuvântul?”, se întreabă retoric  Mazdrag, cu privire la Decizia Casei de Sănătate privind utilizarea cardului de sănătate de la 1 octombrie.

Deocamdată,  medicii de familie spun că nu au fost consultați și că CNAS continuă să ia decizii unilateral. Așa a fost luată decizia reintrodu­cerii  utilizării cardului de la 1 octombrie, fară să fi discutat cu furnizorii de servicii medicale (cabinetele de me­dicina familiei) și cu asigurații (pacienții) despre schimbările introduse, și a decis, cu avizul Ministerului Sănătății și cu aprobarea Guvernului în ședința de la sfârșitul săptă­mânii, trecute obligativitatea utilizării cardului de la 1 octombrie pentru consultațiile din cabinetele medicilor de familie și medicilor din ambulatoriul de specialitate.

Consultațiile la distanță rămân o certitudine

Federația Medicilor de Familie a reacționat  la decizia Casei Naționale de Sănătate  și a solicitat să nu se utilizeze cardul până la 31 decembrie pentru că anticipează ca decizia de reintroducere a cardului pentru consultațiile din cabinetele medi­cilor de familie și medicilor din ambulatoriul de specia­litate să conducă la  blocaje ale sistemului informatic, timpi crescuți de așteptare inutilă a pacienților în cabinete, risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 dar și cu virusurile gripale și alte virusuri în sezonul de iarnă.

Consultațiile la distanță se vor putea face în conti­nuare, și acest tip de serviciu medical nu va necesita utilizarea cardului spune medi­cul Angela Mazdrag, care explică: „În condițiile date, consultația la distanță este avantajoasă pentru pacienți pentru că este această situație în care pacienții se deplasează greu, nu putem să-i primim în cabinet să stea lângă noi și trebuie să-i ținem prin fața cabinetelor, pentru  că altă soluție nu avem.  Dacă va fi nevoie de card de la 1 octombrie, pacientul va trebui să își delege un împuternicit, iar medicul va hotărî dacă îi reeliberează rețeta sau nu, sau poate decide să-l vadă la domiciliu. Există diverse posibilități. Acum sistemul nu se mai blochează, pentru că, nemaiexistând validarea cu cardul, nu mai există atâtea apeluri către serverul central. Am putut lucra în liniște. Când vom relua lucrul cu cardul vor apărea aceleași probleme pe care le știm”.

Ce spun reprezentanții Federației Medicilor de Familie

Medicii de familie au fost surprinși de intenția Guvernului de a reintroduce ­obli­gativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultațiile la cabinet începând cu data de 1 octombrie, având în vedere că utilizarea acestuia a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă determinate de pandemia de coronavirus și în continuare se mențin restricțiile privind protecția sanitară.

„Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenția ca manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repe­tarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?

Măsura vine în contextul unei nemulțumiri justificate a medicilor de familie față de modul în care a fost tratat sistemul medical primar în perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat că are doar rolul de a elibera ­ade­verințe, în vremuri în care <neînsemnatul> medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate.

Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informații actualizate pentru organizarea asistenței medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului și aceast lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacțiune prelungită și inutilă cu pacienți care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor și foarte mulți timpi pierduți pentru birocrația digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carențe de funcționare.

De-a lungul pandemiei, medicii de famlie au acceptat să facă gesturi medicale riscante, să își asume îngrijirea pacienților și să se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage însă atenția că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte și proceduri nemedicale va accentua starea de nemulțumire și iritare a tuturor, în primul rând a populației.

SNMF atrage atenția guvernanților că pentru a rezolva problemele din sistemul medical este suficient să se consulte cu practicienii și vor avea surpriza unor solutii simple, aplicabile și adecvate. Vor fi evitate perioade cu reglementări contradictorii, nemulțumiri și critici justificate. Un exemplu relevant este procedura de eliberare a concediilor medicale pentru pacientii COVID19, care s-a făcut pe baza unei legislații elaborate cu grave deficiențe.

Reamintim domnilor guvernanți că suntem în plină stare de transmitere comunitară a infecției cu SARS COV 2! Medicii de familie cer să fie lăsați să interacționeze eficient și uman cu pacienții lor!”, a transmis, pe pagina de socializare, Societatea Națională a Medicilor de Familie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker