Economic

DOCUMENT / Tarifele RCA, plafonate 6 luni

Un proiect de act normativ privind plafonarea tarielor la polițele RCA a fost publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Ministerul Finanţelor continuă măsurile de protejare a populaţiei şi mediului de afaceri şi propune prin proiect de hotărâre de guvern, elaborat în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă de asigurare RCA practicate de asigurători. Măsura este necesară pentru stabilitatea pieţei şi pentru diminuarea efectelor scumpirii poliţelor RCA, ca urmare a recentei ieşiri de pe piaţă a celui mai mare asigurator în domeniu”, a transmis, vineri, Ministerul de Finanţe, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prin proiect se propune o diferenţiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice şi cele juridice. „Legiuitorul a luat măsura ţinând cont atât de diferenţa de putere de cumpărare între cele două categorii, cât şi de factorul de risc al fiecăreia”, a mai transmis Ministerul de Finanţe.

Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referinţă publicat de ASF înmulţit cu factorul N. În această situaţie, asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la acest mecanism şi îşi vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asiguraţi se află în clase de bonus şi restul în clase de malus.

„Această soluţie temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asiguraţi, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări şi poate contribui la o mai bună funcţionare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asiguraţi ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alţi asigurători din domeniu”, a mai precizat Ministerul de Finanţe.

„Aşa cum am promis, soluţiile care protejează populaţia şi companiile sunt principala noastră preocupare! Având în vedere situaţia dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice şi juridice, din cauza creşterii foarte ridicate a preţurilor la poliţele de răspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, într-un clip video pe Facebook.

„Avem convingerea că va fi adoptat în regim de urgenţă de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA şi să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraţilor”, a mai spus Adrian Câciu.

Articole similare