Cultură

Dumitru Ion Dincă, singurul scriitor din Buzău decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Propunerea a fost făcută de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu

Autor al 48 de cărți publicate, prezent în toate istoriile și dicționarele literare, inclusiv în Marele Dicționar General al Literaturii Române editat de Academia Română, inclus în antologii, tradus și publicat în reviste literare din Franța, Spania, Italia, Belgia, Ungaria, Germania, Chile etc., Dumitru Ion Dincă este singurul scriitor buzoian ale cărui merite și activitate literară internațională au fost apreciate la nivelul conducerii statului. El a fost decorat de președintele României, în semn de apreciere pentru activitatea sa literară internațională, cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, „în semn de apreciere pentru contribuția importantă adusă la promovarea artei poetice în lume”. Președintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitorului Dumitru Ion Dincă Ordinul „Meritul Cultural”  în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”. Propunerea înaintată Președinției în acest sens a venit din partea ministrului Culturii, buzoianul Lucian Romașcanu.

Scriitorul născut pe meleaguri buzoiene, Dumitru Ion Dincă, a fost decorat împreună cu o altă mare creatoare de literatură a României, scriitoare de anvergură universală, și  care, de altfel, i-a fost alături și l-a susținut la începuturile sale, o prietenă veche care „l-a debutat”  încă din adolescență, când i-a observat primele scrieri ce anunțau un univers literar impresionant cu amprentă proprie, Ana Blandiana. „Dumitru Ion Dincă era foarte tânar și am rămas efectiv impresionată de poezia pe care o scria adolescentul de atunci, o poezie tulburătoare, profundă, autentică”, mărturisea aceasta. Președinția i-a conferit Anei Blandiana – pseudonimul literar al Otiliei Valeria Rusan – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la promovarea artei poetice în lume, pentru implicarea în viața culturală și civică a societății românești, fiind un reper în protejarea drepturilor și libertăților cetățenești”.

De altfel, cei mai mulți dintre criticii literari au specificat, referitor la opera poetică a lui Dumitru Ion Dincă, faptul că „este un creator care-și păstrează vigoarea sufletului liric juvenil fără a plăti vreun tribut căutătorilor la modă. Prin poetica lui se naște un gen de metapoezie, adică un cântec al eului liric despre sine și despre versurile sale automărturisitoare. Întoarcerea spre credință echivalează cu rugăciunea purității originare, pentru că numai în liniștea pioasă a altarelor păstrăm șansa de a ne izbăvi de rău, răsplata nefiind alta decât cămașa mirelui pe care o avem a o îmbrăca, conduși de ochiul inimii care nu greșește niciodată”, așa cum se consemnează în Marele Dicționar General al Literaturii Române.

Zilele acestea,  scriitorului Dumitru Ion Dincă i-au fost traduse în limba germană, de către Christian W. Schenk, poemele din volumul „Diamantele lacrimii”, traduceri care urmează să fie lansate în perioada imediat următoare.

„Emoționat și onorat” de alăturarea cu Ana Blandiana

Referitor la acordarea acestei decorații, Dumitru Ion Dincă, care și-a dăruit întreaga viață scrisului și umanității vulnerabile până la urmă, își declară emoția, cu atât mai mult cu cât se află alături de Ana Blandiana, o scriitoare cu o poezie strălucitoare și cu o eseistică de sorginte mai degrabă civică și memorialistică, o scriitoare de referință în literatura română, dar mai ales persoana de care îl leagă o frumoasă și îndelungată prietenie. „Sunt emoționat și în același timp onorat că alături de Ana Blandiana am fost decorat de președintele statului”, mărturisește Dumitru Ion Dincă.

Scriitorul buzoian a debutat în literatură la 16 ani și, de atunci, se destăinuie că a trăit cu sentimentul trufiei și umilinței din care speră că urmașii lui vor fi mai buni decât el. „Sunt conștient  de faptul că a visa în mod critic ca scriitor, fără a te gândi o clipă  la forța de seducție a artei echivalează cu punerea unui complot în mișcare. De altfel, cele mai impresionante nu sunt bătăliile mari, ci numai bătăliile clare”, afirmă Dincă.

Din activitatea literară a scriitorului buzoian

Dumitru Ion Dincă scrie încă din anii ’60, debutând în cenaclul „Al. Sahia” din Buzău în 1965, în presa scrisă tot în 1965, la rubrica „Poșta Literară” din revista clujeană Tribuna. Adevăratul debut se produce în 1968 în pagina literară a ziarului Viața Buzăului, fiind girat de scriitorul Mircea Ichim.

Publică versuri și reportaje în majoritatea revistelor literare, cu precădere în Contemporanul, Amfiteatru și Luceafărul, fiind prezentat și susținut de Ana Blandiana și Fănuș Neagu.

Ca o apreciere a valorii cărților publicate și a activității publicistice, i se acordă de către Consiliul Local Buzău, în anul 2005, titlul de Cetățean de onoare al municipiului, ca același organism să îl declare, datorită activității remarcabile, Omul anului 2010.

Mai mult despre activitatea literară  a lui Dumitru Ion Dincă, AICI

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker