Administrație

DOCUMENT | Buzăul va avea un regulament cromatic

Primăria face ordine nu doar în ceea ce privește modul și locul în care se vor construi case sau blocuri, ci și la capitolul culorilor alese de proprietari. Municipalitatea a decis instituirea unui Regulament pentru identitate cromatică, în care sunt cuprinse mai multe reguli după care se vor ghida buzoienii de acum înainte atunci când vor alege culoarea fațadei locuinței. Primăria are și o serie de motive pentru care a ales să instituie un astfel de regulament, susținând că nuanța aleasă de proprietari poate face diferența în foarte multe privințe ce țin de arhitectură, iar culorile alese greșit pot cauza… disconfort vizual.

„În ultimii ani, orașele românești au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecți, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervențiile incorecte asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanțele cromatice rezultate în urma acestei abordări și, chiar în unele cazuri, a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui Regulament cromatic”, se arată în documentul Primăriei.

Direcția Urbanism va da avizul pentru zugrăvirea fațadei

Regulamentul interzice folosirea culorilor saturate, stridente sau închise la zugrăvirea fațadelor. De asemenea, este interzisă folosirea a mai mult de două culori ca bază/fundal, iar utilizarea altor culori decât cele prevăzute în regulament se va face doar pentru marcarea elementelor constructive sau a celor de contrast/armonie cromatică (accente). Aceste culori, cumulate, nu trebuie să depășească 20 la sută din suprafața fațadei.

Pentru emiterea autorizației de construire de către Primăria Buzău, documentația tehnică va conține în mod obligatoriu fotografii cu situația existentă, planșe color cu propunerile de fațadă cu prezentarea cromaticii propuse și a tuturor elementelor constructive, neapărat cu precizarea codului de culoare RAL (sistem de catalogare a culorilor), în conformitate cu Regulamentul și desfășurarea stradală (simulare foto) cu vecinătățile, în armonie cu clădirile învecinate.

În cazul clădirilor la care se fac lucrări de zugrăvire sau de reabilitare termică și pentru care nu este obligatorie obținerea autorizației de construire, conform legislației în vigoare, se va obține avizul Direcției Urbanism, cu plata taxei aferente. Actele necesare pentru obținerea avizului Direcției Urbanism sunt cerere tip, copie extras Carte Funciară, fotografii cu situația existentă, planșe color cu propunerile de fațadă cu prezentarea cromaticii propuse și a tuturor elementelor constructive, cu precizarea codului de culoare RAL, în conformitate cu Regulamentul cromatic, precum și desfășurare stradală (simulare foto) cu vecinătățile, în armonie cu clădirile învecinate.

Regim special pentru clădirile istorice

În cazul clădirilor istorice, este obligatorie cercetarea minuțioasă din punct de vedere tehnic a culorii originale și analizarea elementelor stilistice și de plastică arhitecturală. Reconstituirea aspectului istoric al fațadei se va realiza pe bază de material iconografic de epocă, în sensul reîntregirii cu detaliile de arhitectură și de decorație dispărute odată cu lucrările anterioare de refacere.

Atunci când reconstituirea aspectului inițial al fațadei nu este posibilă, se vor respecta totuși niște reguli, iar culorile se vor alege în funcție de configurația fațadei, respectând elementele decorative specifice. Înainte de zugrăvirea fațadei, constructorul va avea obligația realizării probei de culoare, care va fi confirmată de proiectant și beneficiar, iar clădirile nou construite sau care urmează să se construiască și care vor fi amplasate în zonele istorice vor respecta cromatica zonei.

Nici în ce privește zugrăvirea fațadelor blocurilor lucrurile nu vor mai fi făcute alandala. În cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri, se acceptă zugrăvirea doar cu culori deschise, apropiate de cele naturale. Nuanțele de culori necontrastante se vor putea folosi pe clădirile aflate pe străzi înguste, iar accentele cromatice mai intense se vor folosi pe clădirile din spații mai largi.

Polițiștii locali vor sta cu ochii pe fațade. Ce amenzi riscă cei ce nu respectă regulile

În cazul nerespectării Regulamentului cromatic, sancțiunile care se vor aplica proprietarilor de clădiri sunt cele prevăzute de legislația privind autorizarea lucrărilor de construcții aflată în vigoare. În cazurile în care este nevoie doar de avizul Direcției Urbanism, pentru realizarea lucrărilor de zugrăvire a fațadei fără a deține aprobarea structurii din Primărie sau fără a respecta cele aprobate prin aviz, proprietarii vor primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 lei și vor fi obligați să refacă fațada cu respectarea Regulamentului cromatic.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor aferente se va face de către Poliția Locală – Serviciul Disciplina în Construcții și Protecția Mediului, după cum se mai menționează în documentul Primăriei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker