Cultură

VIDEO | „Buzău/Iubește/Teatrul”, primul festival din țară cu cronici scrise de liceeni

Festivalul „Buzău/Iubește/Teatru”, cu poveștile lui la ceas de seară, a înregistrat un mare succes la publicul tânăr, la această a XVIII-a ediție, ediția „de majorat”. Pe lângă zecile de voluntari de la liceele buzoiene, care au avut și misiunea de a întâmpina spectatorii, seară de seară, făcându-i să se simtă bineveniți, au fost prezenți și adolescenți cu mult har într-ale scrisului, care au realizat cronici după fiecare spectacol, în care au relatat cu mult talent despre calea pe care i-au dus personajele, și au semnalat dacă și cum au văzut pe scenă claritate, prospețime, creativitate, fantezie, mesaj, într-un cuvânt dacă publicul a fost luat în serios.

Denisa Apostol, de la obiectivele „Generației Z” la cronică de teatru

Un astfel de cronicar de teatru a fost, pentru acest festival,  Denisa Apostol,  elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național „Mihai Eminescu”, la „Științele naturii”, despre care OPINIA semnala, în urmă cu câteva luni, că s-a evidențiat într-o competiție literară națională, la îndrumarea profesoarei sale Mihaela Nicolae, competiție ce făcea parte dintr-un studiu sociologic care a analizat modul în care adolescenții proiectează viitorul, atât cel personal, cât și cel al generației lor, al comunităților în care trăiesc și al planetei. Lucrarea sa a conturat  atunci o părere în ceea ce privește obiectivele „Generației Z” și modul în care această generație vede viitorul. Iată că preocupările adolescentei de a-și spune opinia sunt extinse în domeniul artelor, și asta într-un mod cât se poate de pertinent.

„Denisa este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național «Mihai Eminescu» la profil de «Științele naturii». Scrie foarte bine, are propriul stil și, cum am descoperit, o sensibilitate rară, care face din ea spectatorul tânăr ideal. Îi mulțumesc că a fost în fiecare seară în primul rând, lângă scenă. Și că a scris constant și cu seriozitate. Noi nu știm să scriem altfel”, își prezintă eleva profesoara Mihaela Nicolae. Și pe bună dreptate. Iată ce consemnează, spre exemplu, Denisa Apostol despre piesa cu care Teatrul „Toma Caragiu” a venit în  Festivalul „Buzău/Iubește/Teatrul”: „Se pare că nici norocul nu uită să le ureze protagoniștilor o zi bună. Bill se întoarce fără servietă, dar cu toți banii! Rolurile se schimbă atât de des, iar interpretarea actorilor este atât de credibilă, încât ai vrea să participi la povestea care are final deschis: Hai să plecăm! Se pleacă în grup spre Barcelona. Cred că orice spectator, încântat de comedie, s-ar alătura grupului”. Interesantă este și concluzia la care ajunge la finele spectacolului jucat de actorii  Teatrului „Anton Pann”, pe care o prezintă cu spusele personajului: „Portugalia e un miraj. Acest loc îi încântă pe cei care îl auziseră vorbind pe străin. Fundă este victima perfectă. Odată cu plecarea străinului, și buna dispoziție a satului dispare. Toți îi dau mare dreptate tinerei: «Mare tristețe și Portugalia asta!»”.

Adelina Trandafir, „scris de om tânăr”

O altă tânără care a scris despre piesele jucate în festivalul de la Buzău este Adelina Trandafir, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”. „S-a aflat printre cei care au fost la toate spectacolele din festival. Am găsit-o negreșit, pe rândul A, de la 1 la 6, unde s-a strâns nucleul invariabil. A scris minunat, scris de om tânăr”, o prezintă profesoara Mihaela Nicolae.

„Alegerile regizorale ale lui Ioan Coman și echipei de producție a spectacolului au menținut reliefarea dominantei comune tipului uman din viziunea lui Cooney – lăcomia – indiferent de originile conceptului. De la a spori «donațiile» către autorități la a propune un «pair swing» în favoarea satisfacției financiare proprii, moravurile ușuratice ale indivizilor sunt savurate pe măsură”, a scris Adelina Trandafir în  cronica de spectacol în dreptul piesei „Funny money” a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești.

Alexia Maria Olteanu, „atentă la detalii”, poate un viitor medic

O altă elevă despre care profesoara Mihaela Nicolae ne spune că a împărtășit cu ceilalți opiniile cu privire la spectacolele festivalului de la Buzău este Alexia Maria Olteanu, aflată în clasa a IX-a, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, la „Științele naturii”: „Nu știu dacă va deveni medic sau va alege altă carieră, știu doar că este atentă la detalii și că poți avea încredere că va scrie, dacă a promis. S-a ținut de cuvânt”.

Atelier de cronici, pe Bookhub.ro

Unde au apărut aceste cronici? Ei bine, s-a aigurat că acest lucru va fi posibil profesoara de Limba română a Colegiului „Mihai Eminescu” Mihaela Nicolae, care ea însăși realizează cronici pe Bookhub.ro. Ele au fost preluate apoi pe pagina de Facebook a Teatrului „George Ciprian”.

Aici au apărut în ultima săptămână multe cronici despre spectacolele care s-au jucat pe scena Teatrului „George Ciprian”, pentru că a fost un front comun al eminescienilor cu hasdeienii în a comenta piesele din festival. Și au creat pentru acest proiect născut instant  „Atelierul de cronici” al Festivalului „Buzău/ Iubește/Teatrul”. Este vorba despre acel nucleu despre care profesoara Mihaela Nicolae spunea pe pagina sa de socializare: „Absolut admirabil efortul echipei de elevi și profesori de a scrie zilnic, cu bucurie, după spectacol. Frânți, dar nu înfrânți. Colegiul Național «Mihai Eminescu» și Colegiul Național «B.P.Hasdeu», respectiv Gabriela Șerbu,  Alina Dinu, Liliana Mihalcea, Mihaela Nicolae, Monica Ionescu, Gabriel Nicolae, Daniela Albu, bibliotecar Daniela Gîrbea și, așa cum am spus, Denisa Apostol, Adelina Trandafir, Alexia Maria Olteanu, Sofia Șerbu  și  mulți alții, cu opinii, care au avut curajul și dorința de a le  împărtăși în scris.

Demersul literar care are drept centru de interes teatrul buzoian nu este întâmplător, pentru că este cunoscut avântul pe care l-a luat în ultmii ani în cadrul Clubului 3,14, din Hasdeu, și premiile pe care trupa hasdeiană le-a obținut sub coordonarea profesorului Dănuț Solcan, la festivaluri naționale pentru tineret. Pe de altă parte, el  ar putea  fi o demonstrație solidă și  un  argument serios  pentru care teatrul trebuie să fie un obiect de studiu în școli. În acest caz, teatrul a unit forțele a două licee de top din municipiul Buzău pentru a atrage atenția asupra unui eveniment cultural important al urbei, „Buzău/ Iubește/Teatrul”, o adevărată pledoarie despre efectele benefice asupra tinerilor: îi face pe elevi să fie atenți la comportamentul lor, atenți și față de ceilalți, sporindu-le abilitățile de lucru în echipă; teatrul dă încredere celor timizi care deslușind caractere pe scenă  ajung să se cunoască mai bine pe ei înșiși, și devin conștienți de valorile și puterea lor. Și nu în ultimul rând, teatrul insuflă deschidere și înțelegere.

Desemnat cel mai bun actor, Ștefan Pavel este model pentru  adolescenții voluntari

Festivalul de teatru de la „George Ciprian” l-a adus acasă pentru o săptămână, pentru a patra sau a cincea oară, pe unul dintre cei mai talentați actori tineri, un actor de referință în lumea teatrală, buzoianul Ștefan Pavel. El este un adevărat model pentru liceenii voluntari, care i-au urmărit evoluția timp de o săptămână. „Georgi” este deja personaj de poveste pentru festival, pentru că actorul a imaginat un dialog pe care l-a introdus în prezentarea sa, spre exemplu. Când ceva nu merge, dăm vina pe „Georgi”… A stârnit multe aplauze și chiar hohote de râs. Actorul Ștefan Pavel se regăsește și în cronicile adolescenților, semn că a fost văzut și cu mintea.

Absolvent al Colegiului Național „B.P. Hasdeu” secția „Mate-Info bilingv”, și mai apoi absolvent de actorie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Ștefan Pavel s-a făcut remarcat mai întâi la Gala Absolvenților organizată de UNATC, unde a obținut, în 2014, „Premiul pentru cel mai bun actor”, pentru rolul Mr. Martin din spectacolul „Cântăreața cheală”, de Eugen Ionescu. După acel moment de strălucire, în 2016 și-a adjudecat un alt premiu. Este vorba despre „Premiul pentru prestație și rostire scenică” obținut  la Gala HOP, unde a realizat momente de magie, dăruind publicului multă emoție și sinceritate.

La fel s-a întâmplat și la această ediție a festivalului „Buzău/Iubește/Teatrul” unde, pe lângă rolul de prezentator, jucat cu mult talent,  Ștefan Pavel e un excelent actor de melodramă. Buzoienii l-au urmărit cu interes în piesa „Portugalia”, unde, sub numele de „Poreclă”, veneticul de la oraș își intersectează viața pentru o vreme cu provincialii întâlniți în cârciuma lui Lajos și a fiicei sale, Fundă. Aceasta se îndrăgostește de „Poreclă” fiind impresionată de sensibilitatea și dorul  lui de ducă. Impresionați de interpterarea lui au fost și spectatorii și juriul, nu numai voluntarii.

„Orice mostră de altruism cred că este rar, cred că este bun și cred că este talent la un nivel cu totul și cu totul interesant. Întâmplător m-am ciocnit de el de-a lungul vieții, de câteva ori. Interesant zic eu că s-a întâmplat și cu siguranță veți auzi lucruri absolut minunate despre el. <Premiul pentru cel mai bun actor>, Ștefan Pavel”, a spus sâmbătă, la gala de premiere, Vlad Trifaș, tânărul regizor buzoian care a cunoscut succesul atât în țară cât și în străinătate și care a făcut parte din juriul de specialitate al Festivalului „Buzău/Iubește/Teatrul”. Regizorul a precizat faptul că relația sa de prietenie cu actorul Ștefan Pavel nu a influențat în niciun fel decizia, pentru că primii care au decis au fost colegii săi de juriu: „Eu nu am putut decât să fiu de acord, să mă bucur. Felicitări Ștefan Pavel!” .

A răspuns acestei plăcute surprize, așa cum a făcut toată săptămâna, cu mult umor: „Chiar nu trebuia să faceți chestiunea asta! Extraordinară treabă!”. Directoarea Teatrului, Gina Chivulescu, i-a răspuns în aceeași notă: „A fost <răzbunarea> lui Vlad, pentru ce i-ai făcut toată săptămâna”, făcând referire la prezentarea spumoasă în care  actorul Ștefan Pavel a făcut referire succesul pe care regizorul buzoian Vlad Trifaș, jurat în „Buzău/Iubește/Teatrul”, l-a avut în Turcia, de unde s-a întors cu un valoros premiu. „E periculos! O să se audă: Jocuri de culise la Teatrul <George Ciprian>! Cine este acest Ștefan Pavel care ia premiu? Deși este buzoian… Stă în Vernești și ia premiu… De ce? Chiar am jucat…”, a continuat actorul cu nota de umor în glas, mulțumind apoi directoarei Gina Chivulescu, care i-a amintit că a mai fost premiat pe scena Teatrului din Buzău, cu ani în urmă. „Este adevărat că noi am crescut aici în teatrul acesta. Toate holurile din teatru sunt înțesate cu fotografii cu mari actori și noi am crescut cu ei. Noi veneam la Festivalul acesta, și eu și Vlad, de când eram mici”, a continuat Ștefan Pavel, cuprins de emoție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker