Administrație

DJ 102F, premiant la… gropi

Drumul județean 102F pornește din Berca și se termină aproape de Mânzălești, fiind esențial pentru comunele din Munții Buzăului, precum Scorțoasa, Cănești sau Chiliile. Peste 3.500 de locuitori se află doar în aceste trei comune, fără a lua în calcul drumurile comunale care se ramifică din DJ 102F și care deservesc mai multe sate dimprejur. În plus, drumul face legătura și cu Vulcanii Noroioși, obiectiv turistic important din județul Buzău, care atrage numeroși vizitatori aproape în toate lunile anului.

Cu toate acestea, DJ 102F are potențialul de a deveni cel mai detestat drum din județ, depășindu-l chiar pe celebrul său „frate”, DJ 203K, iar aceasta din cauza stării absolut groaznice în care se află în prezent. Potrivit imaginilor furnizate de Google Maps în urmă cu doi ani, asfaltul se termină la ieșirea din satul Gura Văii, comuna Scorțoasa, iar calitatea drumului lasă de dorit. De altfel, nici măcar reprezentanții serviciului de cartografiere nu s-au încumetat să parcurgă întreg drumul județean 102F și s-au lipsit la ieșirea din Cănești.

În aceste condiții, nu e de mirare că buzoienii care locuiesc în zonă au luat foc când au auzit că autoritățile județene vor organiza festivalul comasat Buzău Fest/Zilele Chișinăului, pentru care Consiliul Județean – instituția răspunzătoare, printre altele, și de drumurile din județ -, a alocat suma de 600.000 lei. Oamenii nemulțumiți au publicat pe Facebook mai multe imagini cu calvarul pe care îl îndură de câte ori sunt nevoiți să tranziteze DJ 102F. Din fotografii reiese că drumul este plin de gropi care nu pot fi evitate oricât de abil ar fi șoferul, iar în anumite zone, acolo unde este asfaltat, pe unele porțiuni drumul pare a se surpa.

Supărarea oamenilor a mers atât de departe, încât la postarea cu pricina l-au etichetat chiar și pe președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, în speranța că acesta le va răspunde și le va oferi o explicație pentru starea deplorabilă a drumului. Șeful CJ Buzău nu a dorit însă să intre în hora nemulțumiților și a tratat subiectul cu tăcere.

 Se asfaltează… doar parțial

Drumul județean 102F se va asfalta, însă numai pe o anumită porțiune, respectiv cea care duce spre Vulcanii Noroioși, după cum reiese dintr-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Buzău. Consilierii județeni au aprobat proiectul aflat la faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) aferent obiectivului „Modernizare drum județean pentru acces Vulcanii Noroioși DJ 102F km 0+000-8+800 și DJ 220A, km 0+000-5+800, Sătuc-Policiori-Vulcanii Noroioși, Județul Buzău”.

Durata de realizare a investiției este de 36 luni, iar valoarea totală, inclusiv TVA, este de aproape 60 milioane euro, bani proveniți din Programul „Anghel Saligny”. Numeroasele lucrări de intervenție vor avea ca scop nu doar creșterea siguranței rutiere, ci și a confortului participanților la trafic. „Prin modernizarea tronsoanelor de drumuri județene DJ 102 F km 0+000 – 8+800 și DJ 220 A km 0+000 – 5+705, se va asigura un confort sporit de circulație, o siguranță în exploatare, favorizând totodată dezvoltarea turismului rural, zona beneficiind de un potențial turistic natural deosebit. Singura cale de acces către și dinspre Rezervația Naturală Vulcanii Noroioși sunt tronsoanele de drumuri județene studiate, drum care în anotimpurile cu precipitații abundente devin aproape impracticabile, iar în caz de forță majoră (incendiu, calamități naturale, accidente etc.), în care este necesar a se interveni cu mijloace de transport și echipamente adecvate (pompieri, poliție, salvare), acestea nu pot acționa în timp util, fapt care poate conduce la o întârziere deosebit de mare, care în unele cazuri poate fi fatală locuitorilor județului și nu numai”, se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean.

Despre cele două porțiuni de drum către Vulcanii Noroioși care se vor asfalta, Petre Emanoil Neagu spunea că reprezintă o lucrare cu un grad ridicat de complexitate, dat fiind că zona este cunoscută pentru alunecările de teren, ceea ce presupune lucrări de consolidare temeinice. „Drumurile se vor reabilita, oamenii ar vrea să se facă repede. Și eu îmi doresc acest lucru, este firesc să fie așa. Să știți că acolo nu se pune doar un strat de asfalt, sunt lucruri complexe, este o zonă teribil de grea din punct de vedere al amenajărilor pentru că este o structură geologică unde se pot întâmpla lucruri de la zi la zi, mă refer la alunecări de teren. Astăzi (4 aprilie, n.red.), prin votul consilierilor județeni, am încheiat prima etapă, mergem și semnăm contractul de finanțare, pentru că avem finanțare pe Programul «Anghel Saligny»”, preciza preşedintele CJ Buzău, în urmă cu o lună.

Starea drumului a dus la inițierea unei petiții

Starea proastă a drumului este cunoscută de foarte mulți ani, mărturie stând faptul că în 2017 a fost inițiată o petiție pentru a atrage atenția autorităților județene asupra importanței pe care o are DJ 102F pentru locuitorii din zonă. Petiția este încă deschisă pe site-ul organizației non-guvernamentale Declic, iar inițiatorul nu a reușit să strângă numărul de semnături necesare pentru a capta atenția autorităților.

„În urma stării foarte proaste a DJ 102F Gura Văii-Chiliile-Mânzălești, cerem asfaltarea acestuia. Acest drum județean nu a fost niciodată asfaltat, în urma perioadelor de precipitații devine aproape impracticabil. El deservește localitățile la nord de comuna Scorțoasa, respectiv comuna Cănești (Cănești, Valea Verzei, Negoșina, Păcuri, Gonțești, Șuchea) și comuna Chiliile (Chiliile, Trestioara, Crevelești, Ghiocari, Poiana Pletari, Glodu Petcari). Circa 3.000 de locuitori depind de acest drum județean, reprezentând și o rută de tranzit către comuna Odăile, comuna Mânzălești și, mai departe, către Lacul Mocearu, Focurile Vii, Platoul Meledic, unindu-le pe acestea cu atracția turistică de la Pâclele Mari și Pâclele Mici. Aceasta vale a Sărățelului a suferit în ultimii ani a puternică depopulare, principalul motiv fiind chiar starea foarte proastă a drumului județean DJ 102F care s-a răsfrânt în situația economică și socială a oamenilor din zonă”, scri-a inițiatorul demersului pe declic.ro.

Până una-alta, nu doar locuitorii nemulțumiți îl presează pe președintele Consiliului Județean, ci și UNESCO. Mai exact, odată cu desemnarea Ținutului Buzăului drept Geoparc Internațional UNESCO de anul trecut, una dintre obligațiile asumate de Consiliul Județean pentru a-și menține acest statut este de a asigura infrastructura către obiectivele turistice din cele 18 comune care fac parte de areal, altminteri i se va lua titlul. Peste trei ani, teritoriul va fi reevaluat și revalidat de către doi specialiști internaționali, pentru a se verifica progresul în ce privește dezvoltarea comunităților.˝

2 Comentarii

  1. COMENTARIU EDITAT: Șeful CJ Buzău toaca banii nostri pe chermeze inutile , nu e capabil sa rezolve problemele judetului . Nu a dorit „să intre în hora nemulțumiților ” ? A tratat subiectul DJ 102F cu tăcere ?

  2. Poate citesc acest articol si domnii Ciolacu si Romascanu, poate mai trec si ei prin judetul care i-a facut oameni de „stat”, că stau degeaba. PSD ul Buzău clamează că a adus investiții în Buzău, așa o fi, dar trebuie să ai și cu cine să le implementezi, or, Neagu și echipa lui a dovedit cu „vîrf și îndesat” că nu sunt capabili de a realiza ceva în județul nostru și, din păcate este la al treilea mandat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker