Sănătate

Distanțare socială? 190 de medici chemați la sediu pentru că la DSP Buzău nu s-a inventat e-mailul

Medicii de familie s-au aflat încă de la începutul pandemiei  în prima linie, la fel ca și colegii lor din spitale, având în vedere că unitățile medicale au fost accesibile doar bolnavilor depistați ca fiind infectați cu Covid 19, foarte mulți pacienți rămâ­nând în grija lor, pentru temperarea problemelor ce nu constituiau „urgențe” medicale. În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică nu a fost deloc receptivă la solicitările medicilor de familie de a fi sprijiniți în achi­ziționarea echipamentelor de protecție.

„Nu i-a interesat nici un pic protecția noastră în teritoriu, sub nicio formă. Nici măcar nu ne-au dat niște furnizori de echipament și de biocide; în schimb, ne-au trimis Inspecția de Stat, ca să ne controleze dacă avem biocide în cabinet. Am vorbit cu directoarea de la DSP Buzău și i-am explicat că în Ordonanță scrie că este vorba despre toată lumea medicală. Răs­punsul a fost: <Dumnea­voastră sun­teți privați>. Știu că legea nouă spune că noi suntem privați, dar dincolo de serviciile pe care le avem contractate cu Casa de Sănă­tate, noi încasăm niște sume infime, încât, de multe ori, nici nu ai ce să încasezi. Pe lângă asta, toate biocidele, tot ce înseamnă material de protecție, a explodat ca preț. Un biocid pe care îl luam cu 40-60 de lei înainte, imediat când a izbucnit epidemia a ajuns și la 200 de lei. Dacă noi ne îmbolnăvim rând pe rând, așa cum au început să apară medici care sunt infectați, nu va mai avea cine să trateze populația. Dacă plecăm câte 14 zile în concediu, pentru că ne îmbolnăvim și stăm în tratament,  este cumplit, pentru că în medicina de familie, dacă se îmbol­năvește unul, activitatea trebuie preluată de altcineva. Sunt comune în care, dacă pleacă medicul de familie, oamenii rămân fără asistență medicală”, explică medicul de familie Angela Mazdrag.

,,Cu DSP nu se poate comunica prin e-mail”

Colaborarea cu Direcția de Sănătate Publică  Buzău a fost una greoaie în această perioadă de pandemie și din cauza lipsei mijloacelor  electronice de comunicare. „La DSP nu există posibilitatea de a comunica pe e-mail. Dacă eu anunț pe cineva pe e-mail este o dovadă care rămâne, este o dovadă că l-am anunțat. Un telefon dacă îl dau eu, nu am certitudinea că acolo cineva îl înregistrează sau nu îl înre­gis­trează”, explică medicul Angela Mazdrag. Această problemă s-a făcut resimțită mai ales când medicii de familie așteptau adeverințele care trebuiau elibe­rate de DSP Buzău pentru persoanele  care fuseseră carantinate. „Puteau să facă acele adeverințe cu o semnătură electronică, nu să le scrie de mânăși să semneze directorul DSP și cu medicul epidemiolog-șef fiecare adeve­rință în parte. E logic că nu poți să faci acest lucru”, spune medicul Angela Mazdrag.

Cum înțelege DSP Buzău distanțarea socială

Recent, medicii de fami­lie din județul Buzău au fost puși în dificultate de Direcția de Sănătate Publică,  tot din cauza  deficiențelor de comunicare. În plină pandemie, cei 190 de medici de familie din județul Buzău au fost chemați la sediul instituției cu niște do­cumente, care să le permită să ridice vaccinuri, documente care altfel ar fi putut fi trimise prin e-mail dacă instituția cu pri­cina ar folosi sistemul electronic de transmitere a informațiilor, așa cum au procedat toate instituțiile statului în această perioadă cu restricții sanitare și cu distanțare socială. A doua oară când s-a repetat povestea, medicii au refuzat deplasarea, luând în calcul riscurile la care erau expuși în mod inutil. Despre această poveste, a solicitării prezenței la sediul instituției de sănătate pe care medicii de familie au avut-o din partea DSP Buzău în plină pandemie,  medicul de familie Angela Mazdrag spune că s-a renunțat la întâlnire abia când medicii de familie au luat atitudine, întrucât chiar dacă medicii sunt responsabili și iau toate măsurile de protecție, existența riscurilor nu poate fi total îndepărtată în cazul unui număr atât de mare de oameni strânși la un  loc și clar nu mai poate fi vorba nicio de distanțare socială.

Cum ar trebui să muncească medicii din rural în baza unei solicitări verbale

O altă problemă este cea cu administrațiile în care Direcția de Sănătate Publică Buzău nu ridică nici un deget pentru a veni în sprijinul medicilor de familie. Este vorba despre faptul că unii medicii de familie buzoieni au fost solicitați verbal să asigure la Evaluarea Națională triajul și suprave­gherea pe întreaga perioadă în care sunt prezenți elevii în școală, fără existența unei relații contractuale care să permită desfășurarea unei activități în condiții de legalitate,  spune medicul Angela Mazdrag, care explică că Direcția de Sănătate ar trebui să oficializeze printr-un document prezența medicilor de familie în școli, acolo unde pot exista astfel de situații, având în vedere faptul că în mediul rural nu există peste tot cabinete medicale școlare.

Observația medicului de familie Angela Mazdrag vine în contextul în care nici medici de familie nu sunt în toate comunitățile județului, fiind un fapt cunoscut că în mediul rural sunt dispensare ce stau să se prăbușească peste bieții suferinzi sau sunt, pur și simplu, ferecate cu lacăt în lipsa oricărui cadru medical. Un motiv în plus ca medicii de familie de la sate, acolo unde există, să nu fie presați să desfășoare muncă voluntară mai mult decât o fac deja. Ce să mai vorbim că  instituția sanitară de stat ar trebui să pună umărul la încurajarea medicilor de familie de a merge în toate comunitățile de buzoieni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker