Educație

Dispută pe baza noii structuri a anului şcolar / „Elevii sunt principalii beneficiari ai actului educaţional, dar asta nu înseamnă că ei pot dicta” – Ion Dobre, liderul SÎP Buzău

Oficialii din ministerul Educaţiei au publicat structura anului şcolar care urmează să înceapă în această toamnă. Aceasta vine la pachet cu diferenţe semnificative faţă de anul curent, fapt ce a provocat nemulţumirea Consiliul Naţional al Elevilor. Elevii nu sunt de acord ca, în toamnă, cursurile să înceapă pe 14 septembrie, aceştia vrând ca prima zi de şcoală să fie 1 septembrie. În plus, sunt nemulţumiţi că vacanţa de iarnă nu va mai coincide cu vacanţa intersemestrială.

La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ sunt de părere că cei din Consiliul Naţional al Elevilor exagerează. „Chiar dacă elevii sunt beneficiarii direcţi ai actului educaţio­nal, nu ei pot dicta”, este de părere liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

Elevii vor să înceapă şcoala la 1 septembrie şi să încheie anul pe 1 iunie    

Anul şcolar 2020-2021 va fi mai scurt cu o săptămână decât în prezent: va începe pe 14 septembrie şi se va încheia pe 17 iunie, nu însă şi pentru elevii din clasele terminale, pentru care ultima zi de şcoală va fi 4 iunie, în cazul liceenilor, şi 11 iunie, în cazul elevilor de clasa a VIII-a.

Dar Consiliul Naţional al Elevilor consideră că o structură aeristită a noului anul şcolar nu este un aspect îmbucurător pentru creşterea calităţii educaţiei, aşa că propun ca accentul să cadă pe schimbarea metodelor de predare-învăţare-evaluare. Elevii propun ca anul şcolar să înceapă la 1 septembrie şi să se încheie de Ziua Copilului, pe 1 iunie, şi nu mai târziu, când randamentul elevilor scade şi aceştia sunt nevoiţi să dea examene în toiul verii, în săli care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie.

„S-a hotărât ca anul şcolar să înceapă pe 14 septembrie, mergând pe tradiţie”    

„Stabilirea structurii ­anului şcolar a fost realizată de cei din Ministerul Educaţiei după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ. De data aceasta părerile noastre, ale profesorilor, au coincis cu cele ale oficialilor din Minister. Elevii sunt îndreptăţiţi să-şi spună punctul de vedere, dar nici ei nu sunt în totalitate de aceeaşi părere. S-a hotărât ca anul şcolar să înceapă pe 14 septembrie, mergând pe tradiţie. Eu personal aş fi optat pe trimestre şi nu pe semestre, dar este doar o opinie. În ceea ce priveşte părerea Consiliului Naţional al Elevilor, că de la 1 iunie randamentul elevilor scade, este adevărat. Este o perioadă în care clasele supraaglomerate fac cu greu faţă din cauza caniculei. Totuşi, din fericire, această perioadă este una de evaluare, în care se reglează anumite situaţii”, a declarat Ion Dobre, liderul SÎP Buzău, sindicat afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţă­mânt.

De cealaltă parte reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor spun că „orice zi petrecută pe băncile şcolii în luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elevul din România, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv al elevilor în lunile verii”.

„Sunt în dispută cu noi şi pe baza statutul de autoritate publică al profesorilor”

Elevii critică şi transformarea vacanţei de iarnă din intersemestrială în normală şi susţin că măsura va produce „un real dezechilibru din punct de vedere ­edu­caţional”. 

„Protestul elevilor este îndreptăţit, pentru că ei sunt principalii beneficiar ai actului educaţional, dar asta nu înseamnă că ei pot dicta. Am început să depindem de Consiliul Naţional al Elevilor. Inclusiv noi, ca sindicat, suntem acum în dispută cu ei în ceea ce priveşte statutul de autoritate publică pentru profesori (n.r., agresorii cadrelor didactice riscă pedepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenţei fizice sau verbale). Ei vor să dicteze fără ca noi ceilalţi să mai contăm. Eu cred că este nevoie de un dialog, şi punctele de vedere majoritare să fie decisive”, a mai declarat liderul SÎP Buzău.

Structura anului şcolar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)

  • Cursuri: Luni, 14 septembrie 2020 – Vineri, 29 ianuarie 2021
  • Vacanţă pentru grădiniţe şi clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
  • Vacanţa de iarnă: Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
  • Cursuri: Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
  • Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

  • Cursuri: Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
  • Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

Paştele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

  • Cursuri: Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
  • Vacanţă de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

Paştele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

  • Cursuri: Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
  • Vacanţa de vară: Sâmbătă, 19 iunie 2020 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker