marți, 22 septembrie 2020

FOTO | Constantin Toma: „Suntem mândri că pe faleza de pe Nistru numele BUZĂU este scris pentru totdeauna acolo, la SOROCA”

Deşi înfrăţite din anul 1993, relaţiile dintre municipiile Buzău şi Soroca au căpătat amploarea firească abia din 2016, odată cu diverse parteneriate culturale, economice şi interumane dezvoltate între admi­nistraţiile celor două unităţi administrativ-teritoriale.

Fără îndoială, vârful relaţiilor dintre cele două comunităţi româneşti a fost anul 2018, când s-au consemnat două evenimente de maximă importanţă pentru buzoieni şi soroceni.

„Dezvoltarea relaţiilor dintre municipiile Buzău şi Soroca s-a realizat atât printr-o comunicare permanentă, dar şi prin întâlniri, la Soroca şi Buzău, între delegaţii conduse de cei doi primari, din care au făcut parte atât consilieri locali, cât şi salariaţi din cele două primării. Îmi amintesc cu mare drag atât de întâlnirile prilejuite de marile evenimente petrecute în comunităţile noastre, dar şi de întâlnirea emoţionantă cu prilejul adoptării «Declaraţiei de Unire cu Basarabia», iniţiată de mine, ca primar, şi aprobată de Consiliul Local al Municipiului Buzău”, spune primarul Constantin Toma.

Unire în cuget şi-n simţiri

Pe 15 martie 2018, cei 23 aleşi locali din cadrul Consiliului Municipal Buzău au votat în unanimitate o declaraţie politică de unire cu Republica Moldova, o „unire simbolică, fără efecte juridice”, după cum spunea primarul Toma. „În anul sărbătoririi Centenarului României Mari, peste o sută de primari din Republica Moldova au declarat unirea cu România şi, de aceea, este o datorie de onoare să le răspundem printr-un gest similar, mai ales că preşedintele Consiliului de Miniştri de acum o sută de ani al României a fost un buzoian, Alexandru Mar­ghiloman”, a declarat la finalul şedinţei extraordinare din 15 martie 2018, primarul Constantin Toma. Conform acestuia, unirea cu Basarabia de acum aproape o sută doi ani a fost realizată de elite, cu sprijinul tuturor locuitorilor din fosta provincie românească. „De această dată, unirea se face de jos în sus şi am dorit să nu ratăm un moment istoric atât de important, căci mai devreme sau mai târziu unirea Republicii Moldova cu patria-mamă se va înfăptui”, se arată în declaraţia de unire.

Faleză „buzoiană” la Soroca

La finele lunii august a aceluiaşi an, Consiliul Local Buzău dădea undă verde parteneriatului cu Primăria Soroca pentru realizarea proiectului de reconstrucţie a cheiului râului Nistru, pe segmentul din faţa Cetăţii. Municipalitatea buzoiană a oferit 100.000 euro, restul sumei până la 138.500 euro (27,7%) fiind acoperită de Primăria municipiului Soroca.

„Avem un oraş frumos, cu o faleză frumoasă, şi acest lucru datorită ajutorului acordat municipiului Soroca de către fraţii de la Buzău. După reconstrucţia falezei, şi Vechea Cetate a căpătat o nouă faţă, lucru care, cu siguranţă, va fi apreciat de toată lumea, şi de soroceni, şi de oaspeţii oraşului. Din partea sorocenilor, mulţumesc consilierilor de la Buzău, personal domnului primar Constantin Toma, pentru ajutorul frăţesc pe care ni l-au acordat”, spunea primarul de Soroca, Victor Său, la festivitatea de recepţie finală a investiţiei. „Înfrăţirea dintre oraşele noastre dă roade, şi acest lucru ne bucură foarte mult. De altfel, Soroca este de multă vreme înfrăţită cu Buzăul şi despre aceasta vorbeşte faptul că zilele acestea sărbătorim împreună aniversarea a 25-a de la înfiinţarea la Soroca a Filialei Bibliotecii <Vasile Voiculescu> de la Buzău”, spunea, la rândul său, primarul Constantin Toma.

„Suntem mândri, ca buzoieni, că această faleză s-a realizat şi numele BUZĂU este scris pentru totdeauna acolo, la Soroca. De asemenea, din anul 2019, numele de SOROCA a fost atribuit unei străzi ce face legătura dintre două bulevarde importante ale Buzăului, Nicolae Bălcescu şi Unirii”, a declarat pentru OPINIA primarul Constantin Toma.

„Apreciez în mod deosebit colaborarea dintre cel mai important şi cel mai vechi ziar din Buzău, OPINIA, şi OBSERVATORUL DE NORD din Soroca şi sunt convins că acest lucru va ajuta şi mai mult la dezvoltarea prieteniei dintre cele două oraşe”, mai spune primarul munici­piului Buzău, Constentin Toma.

 

loading...
error: Content is protected !!