Economic

Directorul Direcției Agricole, despre ,,criza” uleiului

Românii au luat cu asalt magazinele după ce au auzit că uleiul ar urma să se scumpească considerabil. Prin urmare, mai multe supermarketuri au rămas, în week-end, cu rafturile goale, după ce românii au început să umple cărucioarele cu baxuri de ulei. Și la Buzău s-a întâmplat acest lucru; buzoienii și-au făcut stocuri serioase de teama unei noi scumpiri.

Chiar dacă ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că nu există nicio problemă în privința stocului, iar România are suficient ulei, românii au prefe­rat să stea la cozi pentru a achiziționa ulei.

La Buzău, există mici producători de ulei de floarea-soarelui la Ziduri, Gherăseni și Țintești, iar unul dintre ei, neavând marcă înregistrată, vinde doar pentru producători. ,,Astăzi doar ce am vorbit cu cineva de la Gherăseni, cu denumirea <Casa de Ulei> Gherăseni, care vinde într-un supermarket, Triton, la un preț de 12-13 lei, presat la rece”, spune Cosmin Florea, directorul Direcției pentru Agricultură Buzău.  Având în vedere că nu este un ulei trecut prin pasteurizare, deci ,,nealterat” prin procese fizico-chimice, Florea este de părere că acesta este motivul pentru care prețul este mai mare.

Sunt stocuri suficiente de ulei în județ, mai spune Cosmin Florea, iar buzoienii nu au de ce să își facă griji în privința stocului.  Reprezentanții firmei Bunge, care deține la Buzău o fabrică de ulei, spune că sunt stocuri suficiente, iar oamenii nu au de ce să își facă griji din acest punct de vedere, pentru că materia primă, semințele de floarea-soarelui, este din belșug. ,,Nu se justifică această alarmare”, mai spune Florea. În fabrica din Buzău, Bunge realizează activitățile de procesare, rafinare și îmbuteliere pentru uleiul de floarea-soarelui.

Și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că sunt stocuri suficiente, iar românii nu trebuie să își facă griji. Acesta este de părere că situația a fost manipulată speculativ, iar cei care au cumpă­rat cantități mari au aruncat  banii degeaba.

„Îndoiala e un sentiment care te pune la grea încercare, că dacă nu ai informații și nu te informezi din surse autorizate, există riscul să pățești cum am pățit noi cu combustibilul sau cum s-a întâmplat… că nu întâmplător s-a întâmplat și în Bulgaria, și în România în același timp situația cu uleiul la raft. E clar că cineva a manipulat speculativ această situație și a introdus oarecare temere în rândul populației”, a declarat Chesnoiu la B1 TV.

Ministrul Agriculturii consideră că românii ar trebui să se informeze din surse oficiale pentru a nu mai ajunge în situația de a cumpăra cantități mari de ulei, care vor expira. ,,Produsul va expira, iar ei au aruncat niște bani degeaba”, mai spune acesta.

Ce șanse are România să suplinească exporturile de ulei ale Ucrainei

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană, atât la suprafața cultivată cu floarea–soarelui, cât și la producție. Dacă toată cantitatea de semințe ar fi procesată local, iar România ar exporta numai ulei, atunci țara noastră ar avea un rol important pe piața europeană a uleiului vegetal.

Având în vedere situația actuală din țară, este posibil ca suprafața cultivată cu floarea–soarelui să crească, mai ales că în anumite zone ale țării este deja secetă, iar fermierii întorc cultura de grâu și plantează floarea–soarelui. Dacă ,,producția de floare” va fi mai mare în acest an, probabil că și fabricile de ulei vor intensifica procesul, iar România ar putea produce mai mult ulei.

Anual, România cultivă o suprafață de 1,2-1,3 milioane de hectare cu floarea-soarelui, iar producția realizată se ridică la 3-3,5 milioane de tone (excepție făcând anul 2020, când cultura a fost de 2,4 milioane de tone, din cauza secetei), potrivit statisticilor națio­nale. La suprafața cultivată și producție, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, înaintea Franței.

Cosmin Florea

Și la Buzău culturile au nevoie de precipitații pentru a se dezvolta, dar momentan nu există probleme. ,,Este nevoie de apă, pământul este uscat, dar nici consumul de apă nu este mare la această oră, pentru că plantele sunt într-un stadiu latent, nu au capacitatea de dezvoltare, nu sunt într-o situație în care să aibă nevoie de consum mare, pentru că temperaturile sunt mici și atunci nici stadiul vegetativ nu este unul activ, intens. Este nevoie de apă, este nevoie de zăpadă, de precipitații, pentru că ne gândim și la culturile care vor fi semă­nate, porumb și floarea–soarelui, care au nevoie de rezerve de apă în sol, iar rezervele sunt mici acum”, a declarat Cosmin Florea, pentru OPINIA.

Articole similare