joi, 21 ianuarie 2021

Importanța Poziției Corecte la Calculator

Calculatorul a adus multe schimbări minunate în viața noastră de zi cu zi, însă odată cu acestea, pare că s-au strecurat și câteva probleme. Una dintre acestea este poziția incorectă atunci când stăm la birou.

Așa că în acest articol, ne-am propus să discutăm puțin despre importanța poziției la calculator, precum și despre ce poți face pentru a o îmbunătăți.

De ce contează poziția în care stai la calculator?

În medie, petrecem cam 6-8 ore pe zi stând la calculator, în funcție de job-ul și programul pe care-l avem la birou. Asta înseamnă cam jumătate din orele de trezire în fiecare zi. Acumulat, asta înseamnă jumătate din viață.

Atunci când avem o poziție greșită la calculator și o menținem pentru un astfel de interval îndelungat, mușchii noștri se obișnuiesc cu ea. Iar asta bineînțeles că nu e bine. O poziție greșită la calculator pune presiune în mod inutil pe mușchii spatelui și ai gâtului, iar asta, în timp, duce la dureri cronice și alte probleme de sănătate.

Care este poziția corectă la calculator?

Bine, bine, dar cum arată exact această poziție corectă? Ei bine, talpa piciorului trebuie să poată să se odihnească dreaptă pe podea. Ideal ar fi să nu stăm picior peste picior, turcește, sau cu picioarele sub noi, ci cu ambele picioare așezate pe podea, deoarece asta susține șira spinării.

O poziție corectă la calculator implică și niște susținere lombară, un spătar comod pe care să ne putem sprijini și care să ne ajute spatele să mențină o poziție de drepți.

Când stăm corect la calculator, brațele ar trebui să formeze un unghi de 90 de grade când tastează la calculator, nu mai mult, nu mai puțin. Umerii ar trebui să fie relaxați și nu ușor ridicați (atenție mare la tendința de a-i ridica, deoarece ea duce la dureri serioase de gât).

Nu în ultimul rând, gâtul ar trebui să nu stea aplecat în față pentru a evita tensiunea inutilă, iar monitorul ar trebui să se afle mai jos de nivelul ochilor.

Ce putem face pentru a obține o poziție corectă la calculator?

Mulți oameni trăiesc cu impresia greșită că pot compensa o poziție greșită cu o oră de sport, însă lucrurile nu stau de fapt așa. Deși e recomandat să facem sport zilnic, o oră nu poate repara poziția greșită menținută timp de 8 ore!

De aceea, trebuie să lucrăm la poziția corectă constant, chiar atunci când suntem la birou.

1) Faceți un efort conștient să rezistați impulsurilor greșite. 

Dacă v-ați învățat într-o postură greșită, poate fi greu să vă dezvățați corpul de așa ceva. Când sunteți la calculator, încercați să rezistați impulsului de a vă apleca capul în față, sau de a sta picior peste picior sau aplecat peste birou, deoarece astea sunt poziții greșite.

Da, va fi greu la început, dar în timp, corpul poate fi dezînvățat de poziția greșită și re-educat către una corectă.

2) Faceți pauze dese.

Încercați să vă desprindeți de calculator câteva minute pe oră, dacă se poate, pentru a vă întinde picioarele și pentru a sparge poziția greșită în care poate că ați alunecat. Plimbați-vă puțin pentru a repune în mișcare circulația sângelui.

3) Faceți exerciții pentru o postură corectă.

Motivul principal pentru care stăm cocoșați e că ne-am obișnuit corpul cu această poziție. La fel ca la punctul 1, este posibil să ne re-educăm către o poziție corectă (cu umerii trași ușor în spate, pieptul în față și bărbia sus). Putem obține această poziție dedicând 15 minute pe zi unor întinderi și exerciții de flexibilitate pentru coloană care să trezească mușchii și să elimine înclinația către o postură greșită.

loading...
error: Content is protected !!