Economic

Din toamnă, buzoienii vor mânca pâine mai scumpă

Chiar dacă ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, inițial, că prețul pâinii nu va suferi modificări, cu toate că producția de grâu din acest an este mai mică, fermierii nu sunt de aceeași părere. „Avem pâine pe masă, avem cantități necesare de grâu pentru a asigura consumul intern, avem și excedent pentru export”, a dat asigurări ministrul. Declarațiile sale vin însă în contracție cu avertismentele din sectorul de panificație, de unde veștile nu sunt tocmai bune. Concret, din toamnă, pâinea se va scumpi din cauză că producția de cereale ar fi sub așteptări. Din acest motiv, în spațiul public s-a vorbit chiar despre dublarea prețului la franzelă.

O franzelă de 300 de grame, care costă acum 2 lei, va fi vândută din toamnă cu minimum 3 lei, spun brutarii din Buzău, argumentând că producția de cereale este cu mult sub așteptări, ceea ce va duce și la scumpirea grâului și a făinii. „Problemele sunt, din punctul meu de vedere, nu grave, ci aș putea spune, foarte grave. Prețul materiei prime a explodat, prețurile transporturilor, de asemenea. Lumea, de la zi la zi, devine tot mai cumpătată, este foarte, foarte greu. Eu unul cel puțin, mă gândesc foarte serios dacă mai pot sau nu mai pot continua această activitate”, a mărturisit Dan David, brutar, conform Antena3.

Și fermierii se plâng de producția de grâu: „Condițiile meteo nu ne-au ajutat, astfel încât avem zone cu producții foarte mici, zona Râmnicului Sărat, unde producțiile la grâu au fost între 1.500 -2.000 de kilograme la hectar, ceea ce a făcut ca în mare parte, fermierii să nu își poată recupera cheltuielile”, a declarat Valeriu Alecu, fermier, conform sursei citate.

În același timp, sunt fermieri care susțin că producția de grâu a scăzut, în acest an, cu 25 la sută, în timp ce îngrășămintele s-au scumpit cu 300 la sută.

După ce ministrul Agriculturii a constatat că pagubele produse de seceta pedologică din acest an sunt mult mai mari, acesta a venit cu vestea: se scumpește pâinea. El estimează că prețul la pâine va suferi o scumpire în perioada următoare ca urmare a majorării tuturor costurilor de producție. Ministrul a explicat că fermierii au plătit mai mult, în acest an, pentru a obține recolta de grâu. Drept urmare, potrivit ministrului, este normal ca producătorii să-și vândă grâul la un preț mult mai ridicat. Aceștia trebuie să-și acopere cheltuielile făcute, dar și să-și pregătească terenurile agricole pentru viitoarea producție din agricultură. „Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă”, a explicat Petre Daea.

Ministrul Agriculturiii a luat apărarea producătorilor agricoli,
spunând că aceștia nu cer prețuri mari pentru că așa vor, ci ca să-și recupereze costurile și să aibă suficienți bani pentru a-și acoperi cheltuielile pentru viitoarele producții. „Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a declarat ministrul Daea.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău a finalizat primele analize privind producţiile medii înregistrate în această primăvară la culturile de grâu, orz şi rapiţă, iar rezultatele arată, cu adevărat, dezastrul provocat de seceta pedologică extremă instalată în judeţ şi în ţară.

Astfel, în judeţul Buzău, cea mai slabă recoltă a fost obţinută la grâu, unde media la hectar a fost cuprinsă, în funcţie de zonă, între 1.500 şi 2.000 de kilograme. La orz, cantitatea obţinută a fost puţin mai mare, respectiv 2.600 de kilograme la hectar, în timp ce la rapiţă fermierii au recoltat circa 1.700 de kilograme la hectar.

Şi o producţie mică la grâu duce şi la scumpiri în domeniul panificaţiei. Producătorii din Buzău anunţă deja că se gândesc ca, din toamnă, să majoreze, din nou, preţul pâinii altfel ar fi nevoiţi să renunţe la afaceri pentru că nu mai pot ţine pasul cu scumpirile materiilor prime.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker