Economic

Dilema buzoianului în prag de sărbători: carne de la magazin sau de la țărani?

Buzoienii, precum tot românul, de altfel, caută carne de porc sănătoasă, dar din cauza prețurilor mult prea mari ajung să cumpere tot din supermarketuri. De cealaltă parte, țăranii care au crescut cu greu porcii anul acesta, din cauză că s-au scumpit cerealele, sunt nevoiți să îi vândă cu prețuri mici, pentru a nu rămâne cu ei.

Fermierii români pot asigura acum doar 20 la sută din carnea de porc proaspătă pentru consum, a anunțat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Acesta a explicat că producția de carne de porc din fermele românești, mică în această perioadă din cauza pestei porcine africane, este la concurență acerbă cu importurile din ce în ce mai mari, pentru că românii nu au renunțat la consum.

„Am ajuns în situația aceasta dintr-un motiv simplu, pe de o parte, dar în același timp dureros. Motivul este foarte foarte scurt: pestă porcină africană. De aici a pornit totul, suntem la 5 ani și jumătate de la primul focar apărut în România la o fermă comercială și care a condus în timp la un dezastru din perspectiva producției autohtone de porci și implicit de carne de porc. Simplu, acesta este răspunsul”, a explicat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), citat de agrointel.ro.

Marile lanțuri de magazine deja și-au anunțat promoțiile de sărbători, carnea de porc, cea mai căutată în această perioadă, având prețuri de la 12 lei/kg (carcasă) și chiar mai puțin. Gospodarii care încă s-au mai încumetat să crească porci, sperând la un preț bun de Crăciun, se văd astfel nevoiți să scadă de la 17-18 lei/kg „în viu”, așa cum erau prețurile chiar în urmă cu două-trei săptămâni, până la 11-13-15 lei/kg. Ba mai mult, se oferă să-i sacrifice la ei în gospodării și să-i și tranșeze, în același preț, sau asigură transportul. Chiar și așa, cumpărătorilor li se pare mult, comparând cu prețul din magazine, deși recunosc faptul că vorbim de o altă calitate.

„Un calcul simplu pentru cei care nu au cunoștință, la creșterea unui porc de 110 kg: 4 kg cereale pe zi înmulțit cu 1,6 lei înmulțit cu 300 zile, plus 350 lei godacul = 2.270 lei. Dacă împărțim la 110 kg vine egal cu nici 20 lei/kg viu. Cu cât ați vrea să cumpărați deci porcul crescut tradițional?”, este unul dintre comentariile care se regăsesc pe grupurile în care se postează oferte pentru potențialii cumpărători. Nici măcar prețul pentru rasele Mangalița și Bazna, recunoscute pentru calitatea superioară a cărnii, nu crește. Fermierul spune că se vând porci Mangalița cu 15 lei/kg, în condițiile în care în fermele comerciale un porc ajunge la greutatea de tăiat în cel mult 6 luni, iar în gospodăriile țărănești chiar într-un an (și chiar un an și jumătate pentru porcii Mangalița).

„O spun de vreo doi-trei ani: vom ajunge să vedem animale doar la grădina zoologică, pentru că o afacere nu mai este. Cei care mai cresc doar asta știu să facă și cu asta supraviețuiesc. Lumea a sărăcit, de asta mănâncă prost. Se strâng câte doi să cumpere un porc, cei care nu vor să ia carnea plină de antibiotic din galantar, pentru că nu-și permit”, a spus un fermier din Olt pentru  adevărul.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker