Politic

Dezbaterile politice pe marginea referendumului au ajuns în stadiul ,,De ce asfaltezi?”’

Anunțul președintelui Partidului Social Demo­crat, deputatul de Buzău Marcel Ciolacu, în legătură cu susținerea necondiționată a inițiativei primarului Constantin Toma în ceea ce privește unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești, a relansat dezbaterea politică pe această temă, în special în afara PSD.

Oricum, poziționarea actorilor politici buzoieni față de respectiva problemă nu le schimbă cu nimic atitudinea de Gică Contra; până acum se spunea că primarul nu are susținerea partidului în această privință, deci vrea să facă un lucru rău, iar acum, când s-a aflat că Toma se bucură de susți­nere la cel mai înalt nivel în PSD, face un lucru… și mai rău!

Exact ca în povestea de acum cinci ani, când au început lucrările de asfaltare în municipiu: când s-a anunțat că lista asfaltărilor va fi deschisă de străzile de pământ, nu a fost bine, pentru că nu se asfalta în centru. Când au început lucrările în centru, iar nu a fost bine, pentru că nu se asfalta la periferie. Și, până la urmă,  totul a culminat cu… ,,De ce asfaltezi?”!

Neagu dă șanse mici unirii

Președintele Consiliului Județean, social-democratul Petre Emanoil Neagu, demisionat decla­rativ din funcția de preșe­dinte executiv al organizației județene, și-a declarat scepticismul în ceea ce privește realizarea unirii celor două unități administrativ-teritoriale, chiar și în cazul unui succes al referendumului din 26 septembrie: ,,Așa cum știu eu, este un lucru care poate fi benefic, dar dacă referendumul va trece lucrurile trebuie duse mai departe. Referendumul trebuie validat de Parlament, iar apoi trebuie luată o hotărâre la nivel guvernamental. Ce îmi place mie să cred, și aș vrea să fie așa, nici să cheltuim energii și bani degeaba pe referendum și să nu se materializeze, pentru că îmi aduc aminte că a mai fost un referendum cel cu 300 de parlamentari, a fost validat de către cetățeni și tot numărul ăla de parlamentari sunt”.

Mai mult, Neagu susține că ar fi necesar un consens politic în această privință: „Dacă vrem ca într-adevăr referendumul să treacă, toate forțele responsabile trebuie să explice buzoienilor avantajele, poate și micile dezavantaje și așa putem să dezvoltăm Buzăul împreună. Buzăul nu se dezvoltă de o singură persoană, printr-un singur partid, ci trebuie dezvoltat de toate forțele responsabile și de toți oamenii responsabili pentru că Buzăul este casa noastră”, a spus, marți, președintele Consiliului Județean după ședința deliberativului județului.

Pufu: ,,Buzăul Mare, să nu fie Ciolacu mic”

Senatorul liberal Vlad Pufu, președintele organizației municipale a PNL, este de părere că anunțul liderului național social-democrat nu face decât să politizeze referendumul: ,,Buzăul Mare, să nu fie Ciolacu mic. Eveniment! Am aflat, în sfârșit, că primarul Toma nu este singur! Luni s-a dat startul unui recital de susținere din partea întâilor pesediști ai țării, dar și ai județului. Asta e bine, pentru că avem deja un adevăr pentru care am predicat două luni. Referendumul pentru unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești este un proiect politic, asumat de Marcel Ciolacu și de PSD. Ne-a confirmat-o prin pos­tarea de luni. În aceste condiții, miza reușitei atinge proporții urieșești. Nu mai este doar o ambiție a primarului Toma, ci o ditamai țintă a președintelui PSD. Un pariu personal a cărui finalitate va avea implicații majore pentru o evaluare de parcurs a forței pe care Ciolacu o mai are în PSD național. Un test, posibil, de stres. Acum totul are sens. Știm ce urmează. Buzoienii, și toți românii, vor avea parte de un bombardament mediatic dus la extrem. Așa au ajuns să facă turul televiziunilor naționale și să prezinte micul nostru refe­rendum ca pe un cutezător drum spre Lună. Odată făcut mare, Buzăul nostru, ăsta de-l vedem noi în fiecare zi, va ajunge al 4-lea oraș din țară! Din pix! Vă dați seama cât de ușor a fost? Să vindem rețeta, zic!”, a scris Pufu pe Facebook.

Acesta face și previzi­uni legate de soarta politică a lui Marcel Ciolacu în cazul unui eșec al referendumului și ia la mișto organizația social-democrată buzoiană, de pe poziția unuia dintre liderii unei filiale care s-a situat printre ultimele din țară la alegerile parlamentare: ,,Și, ca să se închidă rotund, probabil că 26 septembrie va fi propusă ca noua zi națională. Țara trebuie să tremure, iar emoția să fie mare până la sfârșit. Așadar, tot de la Buzău, odată cu referendumul, ia startul și reforma administrativă din Româ­nia. Ciolacu intră frontal și dă amploare națională în­cercând să-l salveze pe Toma. Își joacă puțin viitorul. Dacă, în cazul unui eșec, organizația de 80/65 la sută, care îl ține cocoțat în fruntea PSD, se dovedește că are picioare de lut, ce pretenții ar mai avea la Centru. Răni deschise în­seamnă vulnerabilități. Abia asta cred că este Marea Miză!”, mai spune senatorul  liberal Vlad Pufu.

Hop și Petrică!

Fostul lider județean al Uniunii Salvați România, Petrică Cîrstea, consilier municipal, în prezent “persoană fizică” în noul partid USR-PLUS, a terminat studierea locurilor optime în care s-ar putea permite animalelor de companie ale buzoienilor să facă pipi și a trecut la ,,cestiuni arzătoare” la ordinea zilei: referendumul din 26 septembrie. Într-o postare pe Facebook, ,,în calitate de simplu cetățean”, acesta susține că va vota pentru unirea celor două unități administrativ-teritoriale, ,,să facem Buzăul mare și scăpăm de psd în 2024”: ,,Suntem în plină campanie de unire cu Țintești. Am urmărit <dezbaterile> și argumentele publice lan­sate de autoritățile locale, partide și cetățeni în încercarea de a trage o concluzie pentru a merge sau nu la vot. Chiar dacă ideea de unire a celor două UAT- uri nu este respinsă de niciun partid de opoziție, singura problemă a unor lideri politici locali este de ce președintele CJ Emanoil Neagu și Marcel Ciolacu nu susțin public acest refe­rendum, ca și cum cei doi ar reprezenta modele de succes în politică. Acum că cei doi au declarat că susțin acest referendum, care o mai fi poziția oamenilor noi în politică? Este bine cu unirea sau nu? Vor conti­nua cu întrebările retorice și irelevante sau vor îndemna cetățenii să meargă la vot pentru că așa este democratic?

Pe de altă parte, domnul primar face campanie într-un mod caracteristic: a mințit în 2016 când a spus că asfaltează tot orașul în doar 4 ani, în 2020 când a repetat promisiunea, de ce nu și la acest referendum când afirmă că reabilitează infrastructura din comuna Țintești tot în 4 ani?! Atât domnia sa cât și opoziția știu că cele promise nu sunt realizabile în ter­menele declarate, dar le este teamă să spună că acest proiect este pentru generațiile următoare și că pe termen scurt nu se vor face minuni. Domnul primar preferă o campanie pe modelul clasic de <crede și nu cerceta>, în timp ce politicienii noi se ascund după în­trebări la care nici măcar nu așteaptă un răspuns. Au fost și vor fi mulți ce vor spune că domnul Toma are un interes, să fiți siguri că are. Vor spune că nu se va ține de promisiunile din campanie, sigur nu se va ține. Dar dacă doriți să scăpați de acest mod de a face politică nu votul împotriva referendumului este soluția, ci votul de la următoarele alegeri locale.

Singurul motiv pentru care merg să votez la acest referendum este că dispare o primărie, cu toate consecințele: bani mai mulți la buget, mai puțini bugetari și un primar incapabil în minus. Toate aceste argumente mă fac să merg și să votez <DA>. Haideți sa facem Buzăul mare și scăpăm de psd în 2024!”, a scris Petrică Cîrstea pe Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker