Cultură

Mihaela Constantin, deținătoare a Premiului Uniunii Artiștilor Plastici pentru Tineret, a ales Muzeul Județean pentru prima sa expoziție

Aflată aproape de finalul studiilor doctorale, cu numeroase participări la expoziții semnificative în care a fost remarcată și care au contribuit la acordarea importantului Premiu pentru Tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din România din cadrul Bienalei Internaționale de artă contemporană „Nicolae Tonitza” de la Bârlad, ediția a 2-a 2018, Mihaela Constantin a vernisat marți, 3 august, prima sa expoziție personală, la Muzeul Județean Buzău. „Am finalizat în 2016 studiile universitare cu licența la pictură și, până în acest moment, nu m-am simțit pre­gătită <să ies pe scenă>. În 2021 am lucrat foarte mult, am avut putere de muncă și inspirație și a ieșit această serie <Unreliable Landscapes>. Când am venit în vizită la Muzeul Județean Buzău, am fost plăcut surprinsă cât de bine arată și ce colecții importante are și mi-am zis că aici vreau să expun și am avut și șansa să mă accepte”, mărturisește artistul plastic.

Nici nu avea cum să fie altfel dacă ne amintim că, în ultimul an, Muzeul Jude­țean Buzău a fost vizitat de mai multe personalități din diferite domenii care, de asemenea, au împărtășit în mediul online impresiile lor plăcute despre instituția buzoiană de cultură. „Eu am filmat cu Charlie Ottley, producătorul britanic care a realizat documentarul <Wild Carpathia> – suntem pe Netflix în episodul II -, de asemenea, prințul Nicolae, ambasadoarea Austriei, atașatul cultural al statului Peru și multe alte personalități au fost impresionate de Muzeul Județean Buzău”, măr­turisește directorul instituției, Daniel Costache.

Pe de altă parte, și faptul că instituția buzoiană de cultură a inițiat colaborări cu artiști din Capitală, și nu numai, a făcut-o atractivă din punct de vedere al ofertei culturale. Reamintim că în 2018, la „Vergu Mănăilă” a fost găzduită o expoziție colectivă a ele­vilor din clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul de Arte din Buzău. „Mihaela Constantin a mai venit la Buzău și a participat la deschiderea unor expoziții pe secția de artă a Muzeului Județean. Cunosc faptul că a fost impresionată de ceea ce a văzut la noi. Ne dorim să sprijinim tinerele talente și să le descoperim, pentru că vrem să arătăm că acesta este trendul. Ei vor fi noii artiști, unii dintre ei vor confirma în linii foarte mari și, până la urmă, acesta este și rolul nostru, al instituțiilor de cultură, să sprijinim actul cultural de calibru”, spune directorul Muzeului Jude­țean Buzău, Daniel Costache.

Licențiată în pictură și master în modă și costum

Mihaela Constantin are o dublă specializare, fiind licențiată în pictură și având un master în modă și costum. Este o artistă multidisciplinară, cu participări la expoziții atât cu lucrări de pictură, modă, cât și de fotografie și film. În prezent, Mihaela se află în anul al treilea la doctorat, cu tema „Reprezentarea nudului în artele contemporane înce­pând din a doua jumătate a secolului XX până în pre­zent”. „Explorez nudul în arta românească”, spune artistul plastic.

Lucrarea sa de doctorat este o continuare a preocupării sale din 2016, când  a realizat „Starea de veghe”, lucrarea sa de licență, care cuprindea șase nuduri feminine, în forme de repaos, letargie, somn, obo­seală, meditație, întinse pe sofa, recamier, într-un decor abstractizat care oferă inti­mitatea unui dormitor. „Lucrarea de licență a fost pe tema nudului și am studiat corpul uman dormind. Aveam pânze de doi metri pe un metru care reprezentau femei  în poziții de somn, letargice, am încercat să cercetez subiectul acesta al nudului”, spune artistul plastic.

Lucrări inspirate din tradiția costumului japonez

Expoziția sa de la Muzeul Județean conține o suită de lucrări, majoritatea triptice, la care se adaugă șase piese vestimentare de inspirație orientală, rezultat al cercetărilor sale artistice pe care le-a făcut în perioada studiilor masterale. „Trecerea de la pictură la studiile masterale din zona modei a diversificat, în mod firesc, mijloacele ei de expresie, iar unghiul de abordare, anume arta Orientului În­depărtat, i-a prilejuit o neașteptată adâncire a orizontului creativității. Dialogul Mihaelei Constantin cu Orientul în zona costumului face parte din categoria experimentului stilistic, puțin teatral, cum stă bine unei ținute alese, amintind de exerciții similare din zona avangardei istorice, dovadă a solidei documentări și bunei interpretări a temei alese, patch-ul oriental”, spune criticul de artă Doina Mândru, curator al expoziției.

În ceea ce privește piesele vestimentare expuse, Mihaela Constantin spune: „Îmi place culoarea și am exagerat poate un pic cu amalgamul de culori. Am pornit de la o temă orientală și m-am dus către o structură geometrică”. Mihaela Constantin s-a inspirat din tradiția costumului ja­ponez, acompaniat de machiajul teatral de influență Kabuki, piesele  sale „Asian Patch” făcând parte din lucrarea ei de diplomă.

„Un amestec între pictură și costum”

Din punctul de vedere al autoarei, expoziția de la Muzeul Județean Buzău  este un „mélange”, așa cum a și fost denumită, „un amestec între pictură și costum”. Ea conține trăirile sale de la disertație, dar și cea mai recentă serie de picturi de peisaje care nu seamănă neapărat cu peisajele, „unbelievable landscapes”. Cri­ticul de artă Doina Mândru atrage atenția că pictura Mihaelei, ca și în cazul costumului, „este o fascinație multiplu filtrată, în primul rând prin dialogul cu muzeul imaginar, în care autoarea interoghează momentele de vârf ale japonismului, anume pictura nabiștilor sau pe Van Gogh, ori chiar decorativul lui Klimt, căruia îi asociază experiența subtilă a materiei”.

„Doamna Doina Mândru a văzut acest decorativism al meu din faza în care am început să folosesc foița de aur, probabil de aceea amin­tește de Klimt, de Van Gogh, și datorită expresivității cromatice. Sunt peisaje abstractizate. Toate au planul vertical și cel orizontal, cerul și pământul, realizate în mai multe forme. Sunt niște lucrări care te cheamă către introspecție. Ele sunt rea­lizate în atelier, numai documentarea este făcută în natură. Vedeam un peisaj, făceam schițe și fotografii și, la final, ajungeam în ate­lier. Lucram însă după schița mentală. Toate peisajele pe care le vedeți sunt în subconștientul meu, imagini pe care le-am văzut cândva”, explică autoarea.

Saltul de la pictură la artă vestimentară nu a fost dificil de făcut de Mihaela Constantin pentru că, ne povestește ea, încă din copilărie era pasionată de lucrul manual: „Îmi plăcea să cos, să fac haine. Și, când am terminat licența, am simțit nevoia să mă întorc la această pasiune a mea”.

De la Politehnică la UNArte

De altfel, aceasta nu este singura sa trecere în devenirea profesională. Cea mai spectaculoasă este cea în care a trecut de la științele exacte la artă. „Când am terminat liceul, m-am înscris la Politehnică, la inginerie chimică. Eu am terminat liceul la profilul Matematică-Informatică. Părinții mei erau ingineri și nu aveam prea multe opțiuni atunci. Nu avea nicio legătură cu domeniul artistic. Și pentru că mereu mi-am dorit să pictez, am participat la cursurile Universității (n.r., UNArte, Universitatea Na­țională de Arte), am dat și admitere și am intrat”, povestește Mihaela.

Ea este în prezent cadru didactic  la Școala Gimnazială de Arte nr. 3 din Capitală și și-a propus să schimbe vizi­unea în legătură cu importanța educației tinerilor în domeniul artelor. „În Ro­mânia nu se pune accent pe partea aceasta a educației artistice. Eu am intrat în învățământ pentru că vreau să ajut în această direcție, să îi ghidez pe copii și să îi fac să înțeleagă faptul că arta nu înseamnă neapărat să pictezi, sau să fii talentat ca să faci artă. Arta înseamnă să citești, să te documentezi, să poți să înțelegi când intri într-un muzeu să vizitezi o expoziție”, spune Mihaela Constantin, care explică astfel că muzeele îi pot inspira pe copii, îi pot apropia de spațiile culturale prin conexiunea personală cu ceilalți vizitatori, prin impresiile pe care exponatele le pot produce, prin brainstorming.

„Unreliable Landscapes”, picturi „inspirate” din pandemie

Expoziția de la Buzău va fi deschisă publicului până pe 3 septembrie. Ea conține 15 picturi compuse din triptic și piese singulare, la care se adaugă și șase piese vestimentare. Despre modalitatea de alegere a pieselor componente pentru expoziție, Mihaela Constantin ne spune: „Am văzut prima dată spațiul de la Muzeul Județean și am făcut selecția exponatelor în funcție de acesta. Am încercat să păstrez o temă comună. Am păstrat lucrări din ultima serie <Unreliable Landscapes>. Am încercat, mai ales în pandemie, când nu aveam voie să ieșim din casă, să creez locurile mele preferate, imaginile mele preferate și să mă refugiez în aceste spații. Asta îmi doresc și pentru cei care vor vizita expoziția, să își găsească un spațiu de liniște și să viseze…”.

După expoziția de la Buzău, Mihaela va mai avea o expoziție în Capitală, la sfârșitul lunii august, la Centrul Artelor Vizuale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker