luni, 06 iulie 2020

Deși face diferența între copilul care se culcă hrănit sau flămând / Dublarea alocațiilor s-a transformat într-un meci politic Orban-Ciolacu

Copiii din România au nevoie de dublarea aloca­țiilor, într-o țară în care 150.000 de copii se culcă flămânzi în fiecare zi, iar 31% dintre ei trăiesc sub pragul sărăciei, arată un studiu pu­blicat de PSNews. Din opoziție, Partidul Social Democrat încearcă dublarea alocațiilor copiilor pentru a îngreuna misiunea Guvernului condus de Ludovic Orban în 2020. PSD putea să facă acest lucru atât timp cât a fost la guvernare, dar n-a avut un interes real, s-a concentrat pe categoriile de cetățeni cu drept de vot. De această dată, PSD și-a adus aminte de copii și are toate argumentele pentru ca acest proiect să devină unul prio­ritar pentru România.

Numai că Partidul Național Liberal a făcut același lucru la începutul ­anu­lui trecut, când a dublat alocațiile pentru a pune bețe-n roate guvernului condus la vremea respectivă de Liviu Dragnea prin intermediul Vioricăi Dăncilă În 2020, PNL caută cu orice preț să blocheze proiectul PSD.

*

România anului 2019 avea peste 150.000 de copii care mergeau flămânzi seara la culcare, doar în mediul rural, dar cifrele pot fi mult mai mari dacă vor fi incluși și cei din mediul urban. 21,5% dintre copiii români sub 6 ani trăiesc într-o stare materială delicată, în timp ce media Uniunii Europene este de 5,9%, arată datele prezentate de organizația „Salvați Copiii”. De asemenea, 31% dintre copiii români trăiesc sub pragul de sărăcie. Cu cât o familie are mai mulți copii, cu atât crește riscul ca aceștia să trăiască în sărăcie; 61,9% dintre copiii cu doi sau trei frați riscă să trăiască sub pragul de sărăcie.

Cu aceste cifre, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la sărăcie în rândul copiilor. Totodată, România mai are și cea mai mare rată a mortalității infantile din UE, mortalitate care atinge cote alarmante, fiind de două ori mai mare decât media UE; în anul 2017, rata mortalității a fost de 61,69 la 100.000 de copii și adolescenți.

Toți acești copiii săraci renunță la școală sau o vor face în viitorul foarte apropiat. Există o conexiune între sărăcie și abandon școlar. Sărăcia este principala cauză care determină abandonul școlar al copiilor, arată Dilema Veche. Costurile ascunse din sistemul de învățământ, lipsa hranei sau lipsa transportului îi determină pe copii să renunțe la școală sau pe părinți să-și trimită copiii la muncă. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, peste 7 milioane de români trăiesc în risc de sărăcie.

Liberalii, nu și nu!

În 2020, PSD vine cu un proiect care va reprezenta un ajutor mai ales pentru acești copii aflați în condiții de sărăcie. Copiii sub 2 ani vor primi o alocație de 600 de lei pe lună, iar cei peste 2 ani vor primi 300 de lei. Cifrele sunt oricum departe de ceea ce oferă Italia, Germania sau Suedia. Întregul impact asupra bugetului va fi de 6 miliarde de lei, ceea ce ar putea duce la mărirea deficitului bugetar pentru 2020, care a fost stabilit la 3,6%. Dublarea aloca­țiilor copiilor ar putea mări deficitul bugetar cu aproximativ 0,4%.

Premierul Ludovic Orban a spus că nu acceptă modul prin care PSD vrea să dubleze alocațiile copiilor: „Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”.

De partea cealaltă, președintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, îl acuză pe premier de cinism și afirmă că Partidul Național Libe­ral nu este capabil să guverneze: ,,Orban, ai o singură variantă: mărește alocațiile copiilor! Cât de cinic poți să fii să inventezi tot felul de scamatorii ca să nu le dai copiilor drepturile cuvenite?! Îl întreb public pe Orban: de ce nu a contestat la CCR, când PSD a votat propunerea PNL de dublare a alocațiilor?! Atunci era bine și acum nu mai e?! Adevărul este altul: PNL este incapabil să guverneze și să găsească soluții!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Dublarea alocațiilor a ajuns, astfel, un meci politic între Orban și Ciolacu. Chiar dacă 300 de lei pe lună nu înseamnă o sumă foarte mare, pentru copiii care trăiesc în sărăcie această sumă va face diferența între a se culca hrăniți sau flămânzi.

Federația Asociațiilor Părinților: ,,Bani pentru alocații din oprirea furtului la nivel național”    

Președintele Federației Asociațiilor Părinților, Iulian Cristache, a declarat, marți, pentru ,,Mediafax”, că Guvernul ar trebui să dubleze alocațiile și să găsească soluții pentru acești bani prin „oprirea furtului la nivel național” și prin combaterea evaziunii fiscale.

„Dacă te gândești că trebuie să fii cetățean respon­sabil și că asistăm în ultimii ani la contre politice astfel încât să crească alocațiile, să se dubleze de pe o zi pe alta, și dacă te gândești la bugetul țării, nu este normal (să se dubleze alocațiile, n.r.). Dar pe de altă parte, având în vedere unde ne situăm cu veniturile pe cap de familie, cu spor demografic negativ, cu faptul că cei 150 de lei nu ajung la modul real, asftel încât un copil să ajungă să meargă la activități extrașcolare, la un film, la teatru, să se dezvolte personal, este foarte bine să primim cei 300 de lei”, a declarat pentru ,,Mediafax” Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Cristache mai spune că nu poate fi solidar cu Guvernul atât timp cât se acordă pensii speciale: „Am văzut că premierul caută soluții pentru blocare. Bun, să fim cetățeni responsabili, dar pe de altă parte, de ce nu se renunță la pensiile speciale și văd că domnii politicieni ­și-au mărit veniturile. Deci nu pot fi solidar cu acest Guvern, pentru că dumnealor își pun, iar pentru copiii noștri nu sunt niciodată bani. Trebuie să găsească soluții și să oprească furtul la nivel național cu contractele pe care și le acordă unul altuia, cu comisioane grase, sau să combată evaziunea fiscală la nivel național”, mai spune reprezentantul părinților.

Reacția acestuia vine după ce Ludovic Orban a anunțat, luni, că PNL ia în calcul patru variante pentru sancționarea proiectului de lege al PSD care a trecut de Parlament privind creșterea alocațiilor.

loading...
error: Content is protected !!