Cultură

Descărcarea arheologică a sitului de la Săhăteni, o operațiune de durată

Arheologii au încheiat lucrările pe un hectar, în trei luni de muncă; mai sunt opt hectare în lucru pentru cei care se ocupă de extragerea obiectelor cu valoare arheologică la situl de la Săhăteni, unde a fost descoperită o necropolă cu aproximativ  de 100 de morminte însoţite de artefacte, despre care specialiștii spun că provin din perioada secolelor XV-XVII, una dintre cele mai mari necropole scoase la lumină în ultimii ani, pe raza judeţului.

Lucrările demarate în vară de o persoană privată pentru înființarea unei ferme de porci au fost stopate ca urmare a descoperirii mai multe morminte datând din perioada secolelor XV-XVII. După ce arheologii au început să cerceteze zona  s-a constatat că este vorba despre o necropolă care se întinde pe o suprafață de aproximativ 9.000 de metri pătraţi; zilnic arheologii Muzeului Judeţean Buzău extrag de acolo obiecte ceramice și alte artefacte. Este vorba despre noul sit arheologic, de la Săhăteni, descoperit  vineri , 11 august, despre care directorul Muzeului Județean spune că se află „într-o zonă albă din punct de vedere al descoperirilor arheologice” . Aici au fost descoperite urme de locuire din secolul IV. Potrivit directorului Daniel Costache, „o investiție privată a condus la identificarea unor urme de locuire din perioada sec. IV și a Evului Mediu”.

Despre stadiul lucrărilor directorul Direcției de Cultură Buzău, Constantin Cățoi, a dat explicații în cadrul ședinței Colegiului Prefectural: „Afectează nouă hectare. La momentul la care s-a acordat autorizația de construire, studiul arheologic nu menționa niciun sit. Când s-au demrata săpăturile s-a descoperit unul dintre cele mai mari cimitire pe care le vom vedea în zona noastră. Este foarte vechi. S-au blocat lucrările. Acum se face descărcare. Abia pe un hectar în trei luni a reușit să se facă descărcarea arheologică și încă se lucrează. Sunt aproape de final. Și mai rămâne pe opt hectare, investiția fiind blocată.”

În domeniul patrimoniului arheologic, în cursul anului 2O23, au fost înregistrate la Direcția pentru Cultură a județului  31 înștiințări privind descoperiri arheologice întamplătoare ( cu ajutorul detectoarelor de metale) pe teritoriul administrativ al comunelor Vernești, Grebănu, Beceni, Chiojdu, Breaza. Ca în fiecare an, s-au efectuat cercetări arheologice sistematice în următoarele situri: – Situl arheologic Pietroasa Mică – punct “Gruiul Dării”; – Situl arheologic Târcov – Piatra cu Lilieci; 4 – Situl arheologic de la Cârlomănești, comuna Vernești – punct Cetățuia.

Având în vedere patrimoniul imobil al județului Buzău, în cele mai importante muzee din județul nostru ( Muzeul Județean Buzău și Muzeul Municipal Octavian Moșescu – Râmnicu Sărat) se găsesc bunuri culturale mobile clasate, de o valoare istorică remarcabilă.

Din punct de vedere al patrimoniului arheologic, spune directorul Direcției de Cultură,  există o bună colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, instituţie acreditată de Ministerul Culturii să desfăşoare, prin specialiştii săi, în baza autorizațiilor primite, lucrări de cercetare arheologică sistematică şi/sau preventivă, respectiv de supraveghere arheologică, cele din ultimele categorii fiind efectuate la cererea unor beneficiari, proprietari de terenuri care în vederea construirii unor imobile, de regulă locuinţe, au nevoie de certificate de descărcare de sarcină arheologică sau de avize condiţionate de realizarea lucrărilor sub supravegherea unor specialişti arheologi, dar și de elaborarea studiului arheologic necesar pentru reactualizarea Planului Urbanistic General la nivelul comunelor.

 

Articole similare