duminică, 25 octombrie 2020

Deputatul Sorin Lazăr lasă Parlamentul pentru Plenul Curții de Conturi

Parlamentul a numit, marți, o parte din structura de conducere a Curții de Conturi, printre cei în cauză aflând-se și deputatul social-democrat de Buzău Sorin Lazăr, președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci din camera inferioară a Legislativului, care va fi, timp de nouă ani, consilier al Curții de Conturi. |n momentul preluării mandatului care începe în octombrie, Lazăr își va da demisia din funcția de deputat, întrucât calitatea de membru al Plenului Curții de Conturi este incompatibilă cu cea de parlamentar.

Conform votului de marți, la Curtea de Conturi vor merge Ilie Sârbu, în funcția de vicepreședinte (care a obținut 329 de voturi “pentru” și 20 împotrivă), și Niculae Bădălău, ca vicepreședinte al Autorității de Audit (294 de voturi “pentru” și 55 împotrivă). Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014. Victor Ponta a negociat cu PSD susținerea socrului său, oferind la schimb sprijin în Parlament, mai exact voturi pentru trecerea proiectelor de lege ale social-democraților și la viitoarea moțiune de cenzură.

De partea cealaltă, Niculae Bădălău și-a negociat dur poziția obținută. El și-a pregătit din timp candidatura la Curtea de Conturi, promovând, în urmă cu trei ani, modificarea legii de organizare și funcționare a instituției. Mai exact, în calitate de senator, Bădălău a introdus un amendament la articolul 47 din legea de funcționare a Curții de Conturi (94/1992) care prevedea criteriile pentru ocuparea posturilor de președinte sau vicepreședinte: „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite și pregătire profesională temei­nică”. Bădălău a propus în amendamentul său o profesie la condițiile de studii: „economice, juridice sau inginerești”. Modificarea legii a fost adoptată de Parlament, iar el a reușit să candideze și să fie validat marți de către Legislativ pentru postul de vicepreședinte la Curtea de Conturi.

Au mai primit avizul parlamentarilor pentru funcția de consilier al Curții de Conturi: Sorin Lazăr – 329 de voturi “pentru”, 20 “împotrivă”; Ion Călin – 326 de voturi “pentru”, 23 “împotrivă”; Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020) – 326 de voturi “pentru”, 23 “împotrivă”; Dezso Csongor Attila – 328 de voturi “pentru”, 21 “împotrivă”.

1 COMENTARIU

  1. Stam linistiti noua ani, cu dl Ilie Sarbu sau dl Lazar, acolo in cea mai apolitica, independenta si specializata institutie a statului roman. Poate sa ninga, poate sa ploua noi stam bine la umbra acolo, pe bani frumosi, feriti de crize, critici, acuze, cu secretare si in birouri elegante de lux.
    Nu stiu cum se face ca toti politicienii influenti se leapada de Satana si se duc la umbra, pe fotolii capitonate bine, cu soferi la scara, casa de serviciu, salarii pe masura, pensii asisderea si puterea specifica postului de a face ordine in finantele publice ale Romaniei.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!