Administrație

Demers reluat pentru recunoaștere internațională / Geoparcul ,,Ținutul Buzăului” va fi propus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor protejate UNESCO

Geoparcul „Ținutul Buzăului” va fi propus pentru includere în Rețeaua Globală a Geoparcurilor protejate UNESCO. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus aprobării luni, în ședința Consiliului Județean, urmând ca, luna viitoare, specialiștii Consi­liului Județean, împreună cu cei ai Universității București, parteneri de 13 ani în acest proiect, să depună documentația necesară pentru ca geoparcul să fie recunoscut internațional prin dobândirea statutului de Geoparc Internațional UNESCO.

„Ținutul Buzăului” include o zonă care cuprinde 18 comune din zona de deal și munte din nord-vestul județului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 50.000 de locuitori, geoparcul putând fi vizitat pe toată durata anului, gratuit. Accesul se face pe drumuri județene sau comunale, care urmează văile a trei râuri: Sibiciul, Bălăneasa și Slănicul de Buzău. Geoparcul are două intrări principale, prin comuna Berca și prin comuna Colți.

Mișcarea pentru constituirea Geoparcului „Ținutul Buzăului” a fost inițiată în 2007 de către reprezentanți ai Universității București, în colaborare cu specialiștii Biroului de turism al Consiliul Județean Buzău.

Proiectul de hotărâre ce va fi luat în discuție în ședința de luni a fost inițiat în considerarea unui demers important, început în anul 2007, când teritoriul din nordul județului Buzău, alcătuit din 18 Unități administrativ-te­ri­toriale – Berca, Beceni, Scorțoasa, Pârscov, Pănătău, Colți, Cozieni, Bozioru, Cănești, Odăile, Chiliile, Brăești, Vintilă Vodă, Mânzălești, Lopătari, Sărulești, Valea Salciei și Bisoca – a primit statutul de Destinație Europeană de Excelență (EDEN) pentru Categoria destinații emergente.

,,Această performanță a fost rezultatul colaborării Consiliului Județean Buzău cu Universitatea București – Centrul Geomedia și Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) filiala Buzău. Prin hotărârea Consiliului Județean Buzău nr. 167/2007 s-a aprobat și, respectiv, constituit ADI <Ținutul Buzăului>, având ca membri asociați unitățile administrativ-teritoriale mai sus menționate, prin reprezentanții legali și, bineînțeles, județul Buzău, dobândind personalitate juridică în 2008. În contextul evoluției economice și politice ulterioare, scopul demersurilor inițiate – recunoașterea statutului de Geoprac al acestui areal geografic corespunzător reglementărilor ­UNESCO și ale Cărții Rețelei Europene a Geoparcurilor – a stagnat, deși este un proiect important al Strategiei de dezvoltare și promovare a turismului. Asociația <Ținutul Buzăului> – persoană juridică de drept privat, constituită conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 26/2000, și-a asumat și propus realizarea unui parteneriat al cărui scop final este realizarea procedurilor aferente accesării obținerii, menținerii și pregătirea validării/ revalidării statutului de Geoparc UNESCO pentru <Ți­nutul Buzăului>. Așa cum a făcut-o și în anii de început 2006 – 2007, Centrul Geomedia – Universitatea București va fi de asemenea partener, expertiza sa din acest punct de vedere fiind deja concretizată în cazul Geoparcului Dinozaurilor – Țara Hațegului”, se precizează în referatul președintelui CJ, Petre Emanoil Neagu la proiectul de hotărâre.

Contribuția financiară/anuală a Consiliului Județean Buzău a fost estimată la 70.000 euro, sumă care poate fi asigurată din bugetul propriu al județului Buzău pe perioada de șapte ani de valabilitate a parteneriatului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker