Cultură

De Ziua Națională, Festivalul „Benone Sinulescu”, la Roma

Festivalul Național Concurs de Muzica Populară „Benone Sinulescu”, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din România, care a ajuns anul acesta la a cincea ediție și care s-a desfășurat  pe scena Târgului Drăgaica din Buzău, se va desfășura și la Roma de Ziua Națională a României. Vestea a fost dată de primarul Constantin Toma la matinalul Radio România Actualități din această dimineață. Edilul a mărturisit că va pleca în Italia și timp de două zile se va întâlni cu românii de acolo care vor veni la Festivalul „Benone Sinulescu”.

„Împreună cu Benone Sinulescu, în 2017, am hotărât să facem Festivalul național concurs de muzică populară. De atunci, în fiecare an, și când trăia și acum când nu mai trăiește, facem un festival la Buzău,  în perioada Drăgăicii, care este cel mai mare târg și cel mai vechi, descris în <Descriptio Moldaviae> a lui Dimitrie Cantemir.

La doi ani după ce am început acest festival în România, a venit inițiativa din partea unui italian, care are și o televiziune la Roma și emite pentru românii de acolo, în special, și organizează și o ediție <Benone Sinulescu> cu ocazia Zilei Naționale; mâine și poimâine ne vom întâlni cu românii , cu buzoienii, la Roma, pentru un Festival <Benone Sinulescu>”.

La Buzău, Festivalul „Benone Sinulescu” este organizat in fiecare an de către Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” și Primăria Municipiului Buzău, în memoria regretatului artist Benone Sinulescu, simbol al muzicii populare românești, care s-a stins din viață în luna noiembrie a anului 2021. Marele artist buzoian a lăsat în urma sa o colecție veritabilă de cântece populare de referință, precum „Radu mamii, Radule”, „Un bujor și-o garofiță”, „Măi Buzău râu înspumat”, sau „Cât e Siriul de Mare”, melodie simbolică pentru Buzău. Cariera sa muzicală a fost îmbogățită  cu colaborări muzicale de succes pe care le-a avut de-a lungul timpului cu numeroși artiști precum Irina Loghin sau trupa etno „Ro-mania”.

Articole similare