Actualitate

De unde pot cumpăra buzoienii legume şi fructe cu PET-uri în loc de bani

În noiembrie, în munici­piul Buzău va fi implementată plata cu PET-ul, cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău şi Green Resources Management S.A., în cadrul unei campanii de informare şi educare a pu­bli­cului şi ope­ratorilor economici din oraş în spiritul reducerii la minimum a deşeurilor şi a poluării prin reducerea consumului, reciclarea de­şeurilor şi reutilizarea ma­terialelor. Este vorba despre programul intitulat “Punem preţ pe plastic”, prin intermediul căruia clienţii Carreforur pot duce la magazin un recipient PET şi vor primi în schimb legume sau fructe produse de fermieri români.

Acest proiect vine la scurt timp după ce municipalitatea a  lansat un program propriu, “Buzău, oraş circular”, care promovează tocmai acest tip de activităţi, cu scopul de a stimula inovarea, reducerea risipei, creşterea ciclului de viaţă al pro­duselor prin reparare şi reutilizare, maximizarea reciclării şi eliminarea depozitării de­şeurilor la groapă.

Practic, Buzăul se află în primele oraşe din ţară care promovează reciclarea Pet-urilor. Primele două ora­şe care au intrat în programul Carrefour sunt Constanţa şi Cluj-Napoca, unde programul s-a derulat în perioada 11-20 octombrie, apoi Timişoara, în perioada 25 octombrie-3 noiembrie, după care va urma Buzăul unde plata cu PET-ul va fi disponibilă în intervalul 8-17 noiembrie.

De ce trebuie reciclat plasticul

Plasticul, spun specia­liştii, are efecte dezastruoase pentru mediu,  pentru că un PET se descompune în circa 1.000 de ani, iar 50% din plasticul folosit este de unică folosinţă. De asemenea, datele statistice arată că plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsări marine şi animale în fiecare an, pentru că un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume /minut, în ultimii 70 de ani, în lume fiind produse 8,3 mi­li­arde de tone de plastic, în timp ce100 de kg de plastic se aruncă în ape în fiecare minut. Astfel, Buzăul se alătură tuturor oraşelor din lume care limitează foarte mult folosirea materialelor din plastic.

Programul propus de retailerul francez conţine activităţi concrete pentru re­­ducerea, refolosirea şi re­­ciclarea plasticului şi a altor deseuri. Potrivit re­prezentanţilor Carre­four, în 2018, românii au reciclat aproape 200 de tone de plastic prin intermediul staţiilor SIGUREC şi au cumpărat 20 de milioane de pungi biodegradabile.

Programul a fost extins din Capitală în cele cinci oraşe, printre care şi Buzăul, pentru că s-a dovedit a avea succes. “Iniţial, în Carrefour Bă­neasa, trebuia să avem o săptămână acest program, însă, la cererea clienţilor, l-am mai prelungit cu încă o săptămână (9-21 iulie). În cele două săptămani am strâns peste 25.000 de PET-uri şi am dat la schimb 6 tone si jumătate de legume şi fructe, cele mai căutate fiind vinetele, ardeii kapia si varza”, a declarat, într-un interviu  Felician Cardos, Manager Mediu Carrefour Ro­­mânia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker