Economic

De ce un IT-ist câștigă de trei ori mai puțin la Buzău decât la Cluj sau București

În ultimii zece ani, numărul persoanelor care lucrează în domeniul IT s-a dublat la nivel național. În anul 2020, companiile din domeniul IT au făcut peste 6.000 de noi angajări, iar numărul total al lucrătorilor din cel mai „vânat” domeniu a depășit peste 200.000 de persoane în primul an pandemic. Cu toate acestea, creșterea numărului angajaților din IT&C a fost mai redusă în 2020, comparativ cu anii anteriori. De exemplu, în perioada 2014-2019, numă­rul de angajați din domeniul IT a crescut cu câte peste 10.000 de noi angajați în fiecare an, conform da­telor Institutului Națio­nal de Statistică.

La Buzău, în perioada de referință, numărul persoanelor care lucrau în domeniul IT&C ajungea la 592, conform unei analize realizate de zf.ro, fiind în scădere cu 107 persoane, comparativ cu anul 2019. „A fost o tendință naturală a companiilor de a se conserva, pentru că, neștiind ce urmează, au avut o rezervă în materie de noi angajări, inclusiv în IT. Pe de altă parte, acolo unde au fost angajări la nivelul multinaționalelor, o parte din angajați au lucrat din România pentru firmele mamă din alte țări, pentru a ajuta la această transformare digitală, iar aceste două componente rezerva în a face multe angajări și transferul unor angajați, au făcut ca dinamica angajărilor din IT să fie mai redusă în 2020 față de cea din alți ani“, a explicat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.

Există foarte mulți buzoieni care lucrează din confortul propriei locuințe pentru mari companii din alte județe și care nu apar încadrați în județul nostru, acesta fiind și motivul pentru care numărul buzoienilor care lucrează cu adevărat într-o instituție din Buzău, ca IT-iști, este destul de mic.

„Sunt destul de puțini IT-iști pe care îi știm noi, pentru că marea majoritate lucrează de acasă și lucrează cu companii multinaționale. Iar el, dacă lucrează, de exemplu, cu reprezentanța Google din România, are contract cu reprezentanța Google din București, iar contractul lui de muncă este în București, dar el este din Buzău, lucrează de acasă, din Buzău”, a declarat pentru OPINIA, Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Din punct de vedere salarial, angajații care lucrează în IT&C din Cluj, județ care concentrează peste 22.000 de specialiști în acest domeniu, au ajuns la o medie de peste 7.700 lei net în anul 2020, înre­gistrând o creștere de nouă la sută, comparativ cu perioada similară a anului precedent. În Capitală, acolo unde este concentrată jumătate din forța de muncă totală din acest domeniu, respectiv aproape 100.000 de persoane, salariul net a fost de 7.000 de lei în perioada de referință, ceea ce înseamnă că angajații din București au câștigat cu nouă la sută mai puțin decât cei din Cluj, potrivit informațiilor Institutului Națio­nal de Statistică.

Salarii și sub 2.500 lei

Potrivit datelor centralizate de zf.ro, privind situația salariilor din domeniul IT, în fiecare județ din țară, în Buzău salariul mi­nim net în domeniul IT&C a fost, în anul 2020, de 2.471 lei.

„Dacă ar fi să îmi dau cu părerea, cunoscând destul de mulți IT-iști care câștigă în jur de 6.000-7.000 de lei pe lună, lucrând de acasă pentru marile companii din România, sau ­internațio­nale, statistica aceasta că în Buzău un IT-ist câștigă mai puțin decât unul de la Cluj sau de la București, din punctul meu de vedere este puțin eronată. Pentru că IT-istul este IT-ist. El face niște soft-uri (…) depinde acum IT-istul din Buzău sau cel din Cluj cu cine are acest contract de prestări servicii. Acum, marea majoritate a IT-iștilor lucrează de acasă, inclusiv din Buzău. Au fost IT-iști care au lucrat la București și au venit acasă, pentru că ei lucrează de acasă acele soft-uri. Repet, este o statistică care depinde de ce compară cu ce compară”, a mai spus Ionel Tociu.

Sursa zf.ro

Chiar dacă există aceas­tă diferență mare din punct de vedere salarial între județe, Buzăul a înregistrat o creștere de 16 la sută în 2020, față de 2019, ceea ce înseamnă că IT-ul devine un sector „vânat” și prin­tre buzoieni.

„Părerea mea persona­lă, a unui om care cunoaște oameni din zona de IT, a programatorului,  este că  nu cred că un IT-ist din Buzău câștigă mai puțin decât un IT-ist din Cluj sau din București, depinde care este valoarea contractului pe care îl are (n.r., un IT-ist) și cu cine are acel contract. Nu mai există Cluj, Buzău, Satu Mare, există locuința mea, din Buzău, Nehoiu sau din altă parte. Majoritatea lucrează de acasă și se unesc periodic pentru lucru în echipă”, a mai adăugat Tociu.

IT-iști cu numele vs. IT-iști adevărați

Există de asemenea, angajați pe postul de IT care nu fac neaparăt soft-uri, ci mai degrabă au grijă de sistem. Din această cauză, uneori, se creează această diferență destul de mare între județe, pentru că mulți sunt încadrați ca IT-iști în instituțiile statului, dar salariul lor nu este ca și IT-iștilor adevărați, care produc un întreg sistem. Având în vedere diferența destul de mare, din punct de vedere salarial, dintre județul Buzău și Cluj sau București, unde salariile ajung și la 7.000 de lei pe lună, în timp ce la  Buzău, în medie, se câștigă 2.471 lei, putem spune că acest fenomen este întâlnit și la noi.

„Nu este IT-ist în ade­văratul sens la cuvântul, el asigură mai mult mentenanța sistemului. Cel care a făcut sistemul și soft-ul respectiv, acela este adevă­ratul IT-ist. Dacă compari IT-istul de la o societate comercială sau instituție publică, ca nivel de sala­rizare, cu un IT-ist care face soft-urile, pe care cel dintâi le întreține ulterior, atunci, da, diferențele sunt colosale”, a conchis Ionel Tociu.

Sursa zf.ro

Articole similare