Administrație

De ce se poticnesc calculele asociațiilor de dezvoltare intercomunitară

Consilierul USR Petrică Cîrstea

Și ce-i prea mult strică, mai exact prea multe surse de informare, după cum o dovedește dezbaterea din cadrul ședinței Consiliului Local al municipiului Buzău de marți, atunci când discuția s-a poticnit la modalitatea de calcul a cotizației către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Buzău 2008”. Coeficientul de cotizație se calculează în funcție de populație, iar numărul acesteia cunoaște valori diferite de la multiplele surse oficiale, ceea ce face ca membrii Asociației să își aleagă valorile care îi avantajează, cum este cazul  ADI Mărăcineni, după cum a remarcat consilierul USR Petrică Cîrstea.

Acesta a propus ca sursa de raportare să o reprezinte recensământul din 2011, astfel încât, aceste inechități de la nivelul Asociației să dispară. „Trebuie să ne raportăm la o cifră exactă (…) «ADI 2008», din punctul meu de vedere, procedează corect, dar trebuie reglementată și la ADI Buzău-Mărăcineni această cifră. Nu putem lăsa la mâna lor să își aleagă propria cifră, în funcție de venitul pe care vrea să îl aibă. Ar trebui să avem o cifră exactă și, dacă se poate, să modificăm statutul ADI Buzău-Mărăcineni, să ne raportăm la ultimul recensământ, ar fi o cifră unitară pentru toate asociațiile de dezvoltare intercomunitară”, a spus Cîrstea.

Lămuriri i-au fost oferite consi­­lierului de către Simona Săvulescu, directorul Companiei de Apă, care a spus că UAT Mărăcineni s-a alăturat mult mai târziu Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, motiv pentru care aceasta se raportează la datele oferite de Institutul Național de Statistică (INS) în calculul cotizației pe care fiecare membru o datorează, nu la cele ale ultimului recensământ.

„ADI Buzău 2008, așa cum este și numele, s-a înființat în anul 2008. Conform statutului și a unei hotărâri din anul 2010, dacă îmi aduc bine aminte, a fost stabilită această modalitate de calcul a cotizației pe care fiecare membru al ADI Buzău trebuie să o plătească și anume, populația, conform ultimului recensământ, care a fost în 2011, și o serie de coeficienți care se aplică în mod diferențiat municipiilor, orașelor și comunelor. Din câte știu, ADI Mărăcineni a fost înființat ulterior, mult mai târziu, numărul populației pe care dânșii o folosesc pentru calculul cotizației este conform datelor de la INS, nu conform recensământului, care sunt, de asemenea, date oficiale, dar depinde cum fiecare asociație și-a stabilit în statut modalitatea de calcul a cotizației. Dacă în statutul ADI Buzău 2008 s-a stabilit că modalitatea de calcul este numărul de locuitori din fiecare UAT, conform ultimului recensământ oficial, iar în statutul ADI Mărăcineni s-a stabilit că pentru calculul cotizației se ia numărul de locuitori de la INS, sunt două surse de informații diferite. Ambele informații sunt corecte, dar se referă la alte surse de date”, a spus Simona Săvulescu.

Și Constantin Toma a fost de acord că este necesară o uniformizare a acestei abordări, dat fiind că Buzăul figurează cu valori diferite ale populației în sursele oficiale de informare. Cel mai probabil, însă, aceste valori vor fi modificate după finalizarea recensământului în desfășurare, ale cărui date vor fi centralizate abia anul viitor.

„Ultimul recensământ o să îl avem anul acesta, datele o să le avem anul viitor și atunci vor uniformiza peste tot, pentru că, într-adevăr, sursele de informații toate sunt legale și fiecare sursă legată de populația Buzăului spune altceva. La Evidența Populației, cu cărți de identitate pe Buzău, avem o cifră, la INS, o cifră, ultimul recensământ, altă cifră, e o nebunie”, a spus primarul Buzăului.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare. ADI Buzău 2008 a fost legal constituită şi înregistrată la Judecătoria Buzău, având ca membri fondatori: Consiliul Judeţean Buzău, municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, oraşele Nehoiu, Patârlagele, Pogoanele și comunele Pietroasele şi Merei, iar în prezent, Asociaţia are 50 de membri, 44 dintre aceștia fiind comune.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker