Actualitate

Cine sunt buzoienii care au schimbat haina civilă cu cea de polițist

Inspectoratul Județean de Poliție a marcat în acest an Ziua Poliției, la Galeriile de Artă ce aparțin Centrului Județean de Cultură și Artă, prezentând efectivele unității printr-o expoziție care a surprins imagini cu polițiști ce au optat pentru schimbarea profesiei de-a lungul carierei. Pe de o parte, este vorba despre polițiști care au intrat în IPJ  din sursă externă, iar, pe de altă parte, de polițiști care, la un moment dat, s-au îndreptat către alte profesii. De asemenea, imaginile au surprins și transmiterea vocației profesionale din generație în generație, sub sloganul „Din tată în fiu”.

Polițiștii care activează în prezent în aceleași domenii în care au lucrat și tații lor, dar și cei care s-au încadrat în IPJ din sursă externă, au stat de vorbă cu elevi din mai multe școli buzoiene, care au dorit să-i cunoască. Prezentarea expoziției pentru  grupurile de elevi a fost realizată de către polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, copiii având și posibilitatea să pună întrebări polițiștilor, care le-au relatat din experiența lor profesională.

 

Inginerul silvic devenit specialist în arme

Dragoș Neagu

Comisarul șef de poliție Dragoș Neagu este absolvent al Facultății de Silvicultură. El este unul dintre polițiștii buzoieni care au demontat percepțiile conform cărora cei veniți „din afară” nu vor fi niciodată polițiști. Anterior încadrării în Poliție, Dragoș Neagu a lucrat ca inginer silvic și specialist la APIA. A fost încadrat în Poliție din sursă externă pe 23 septembrie 2006. Mai întâi a lucrat la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice până în 2014, apoi, o perioadă scurtă, la „Arme”, la Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, după care s-a transferat la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, cu delegarea DIICOT structura centrală, până la finalul anului 2016, când a revenit la „Arme”, la IPJ Buzău.

Ideea de a lucra în Poliția buzoiană i-a venit atunci când a aflat că au fost scoase la concurs posturi  pentru specialiști din sursă externă. A considerat că locul de muncă de la Poliție, respectiv specialist în silvicultură, ar fi mai apropiat de Facultatea de Silvicultură pe care o absolvise, decât activitatea pe care o desfășura la momentul acela. S-a înscris, astfel, la concurs și a reușit, devansând alți zece candidați.

Această schimbare de profesie a constituit o provocare de a învăța ceva nou. „Asta a fost și provocarea, să învăț ceva nou. Și această activitate «m-a prins». Să documentăm activitatea infractorilor,  pentru noi e la un nivel de «dependență». Se întâmplă, de multe ori, să fie acțiuni cu o durată de două-patru zile, colegii să fie foarte obosiți, și să trimit doi-trei să se odihnească. Cei doi-trei se supără. Mă trezesc cu ei la muncă. Teoretic, ar trebui să fim detașați, dar este un fel de luptă cu infractorii. Realizând în cerc multe activități, încep să se așeze lucrurile, să fie un fel de domino. Atât timp cât insiști și îți faci treburile corect, la un moment dat, celălalt, infractorul, greșește ceva decisiv”, povestește Dragoș Neagu câte ceva din starea de spirit care îi ține în priză echipa pe care o conduce, pentru că, în prezent, este șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

În opinia sa, infractorii operează la fel în toate domeniile, și baza activității este informația, munca de poliție, strângerea mijloacelor de probă și aplicarea prevederilor legale. De aceea, deviza sa este saltul calitativ la locul de muncă, prin învățare, documentare. „Prima dată m-am lovit de un prag legat de limita cunoștințelor juridice. A trebuit să fac Facultatea de Drept. După, era nevoie de specializare și am făcut un master. Totul este să nu te închizi într-o pătrățică; totul ține de o acumulare de informații și, după ce acumulezi informațiile, să vrei să faci un salt calitativ”, spune comisarul șef de poliție Dragoș Neagu.

Când a venit în poliție, își amintește acesta, „se scotea la concurs o funcție de specialist I, cu grad profesional de subcomisar. Când am fost la interviul de la București mi s-a spus că, după ce promovez concursul, o să fiu specialist I la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu gradul de subcomisar. De fapt, am fost subins­pector debutant. A trebuit să parcurg toată procedura; aici linia inițială de muncă a fost pe  tranzacții imobiliare, pentru că era perioada retrocedărilor de păduri și de terenuri agricole. Toată lumea făcea  evaziune. A ajuns să-mi placă strict munca de a documenta activitatea infracțională”.

De la kikboxing la preoție, via Poliție

Samoilă Ilie

Samoilă Ilie este, în prezent, preot la Parohia Săpoca, după ce doi ani a lucrat în Jandarmerie și apoi a fost polițist în structurile Serviciului pentru Acțiuni Speciale. În 2007, povestește Samoilă Ilie, „am intrat la Brigada Specială de Jandarmerie București, unde am activat până în 2009. Eu am fost încadrat direct la Jandarmerie, din sursă externă”. La vremea când a fost angajat în Jandarmerie, Samoilă Ilie era antrenor de kikboxing. El se pregătise pentru acest sport de la vârsta de 14 ani, când a început antrenamentul la sala de box. După ce a terminat cu boxul, la 18 ani, s-a antrenat pentru kikboxing. „A fost o activitate foarte frumoasă. Mi-a plăcut acest sport. M-am antrenat la Clubul Spartacus din Buzău, unde era antrenor Iulian Mihalcea. Apoi, am plecat la Constanța, unde am intrat ca asistent universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport”.

În paralel cu activitatea sportivă, după ce a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, în 2005, a plecat la Constanța și a dat concurs la Facultatea de Teologie.

În structura de poliție a ajuns în 2010. „Îmi doream să vin în Buzău. Am venit la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (atunci se numea SIR). Am venit la SAS Buzău, unde am găsit un grup extraordinar de polițiști condus de Mihai Tărtăreanu. M-am simțit bine printre profesioniști. Dintre toate structurile prin care am trecut, inclusiv la Jandarmeria București, Jandarmeria Constanța, aici, la Buzău, m-am simțit cel mai bine. Era foarte multă muncă; de aceea sunt profesioniști, datorită muncii, datorită colectivului vin și rezultatele; de aceea au luat locul I la Olimpiada Structurilor de Intervenție”, își amintește Samoilă Ilie perioada în care a fost polițist. La SAS a lucrat doi ani și jumătate, până în 2012.

După această perioadă i s-a împlinit o dorință a sa, apărută pe parcurs, după ce a terminat și masterul în Teologie, aceea de a se preoți. Până la acel moment, își îndeplinise toate visurile pe care le avusese încă din copilărie, și anume, de a deveni un sportiv de performanță și de a ajunge polițist.

„Aveam două scopuri când eram mic. Să fiu un sportiv de performanță, cu rezultate notabile și să ajung polițist. Am mers pe această latură a sportului până la 24 de ani și am făcut performanță. Am obținut premii naționale. Am fost la multe competiții naționale și internaționale. În 2006, am plecat la Constanța, am dat la Teologie; a fost o chemare, o dorință profundă. În anul acela, știind că este loc de asistent universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport, am dat examen și am intrat profesor, la Constanța. După ce am terminat Facultatea, am dat examene la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei la București. Am stat acolo doi ani de zile ca luptător. M-am întors la Constanța ca instructor sportiv la gruparea mobilă de Jandarmi, unde am activat un an de zile. Terminasem și masteratul în Teologie. Am stat și am meditat. Era o dorință arzătoare de a merge în preoție, dar îmi plăcea și munca în Poliție, în cadrul structurilor de intervenție. A fost o luptă interioară, una dintre cele dure lupte pe care le-am avut. Mi-am ascultat inima, interiorul meu, și pe 1 august 2012 am pornit pe drumul preoției. De atunci, sunt preot la Parohia Săpoca”, relatează Samoilă Ilie parcursul său profesional care l-a condus, până la urmă, către o vocație.

Cum se împletește boxul profesionist cu cariera de la Acțiuni Speciale

Bogdan Dinu

Bogdan Dinu este unul dintre luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Buzău. Înainte de a ajunge polițist, Bogdan Dinu a fost sportiv de performanță. El și-a continuat cariera sportivă de performanță și după intrarea în Poliție, astfel că putem spune că a fost și este în continuare unul dintre sportivii de performanță ai Buzăului. „Nu eram sigur ce se va întâmpla cu cariera mea de sportiv atunci când am intrat oficial operativ în Poliție, însă a fost un lucru bun pentru că am putut să le îmbin pe amândouă”, spune Bogdan Dinu.

Înainte de a ajunge polițist, a activat în cadrul cluburilor CSM Buzău și Dinamo București. Prima dată a intrat în Poliție în cadrul Clubului Dinamo București. În activitatea operativă a intrat însă mai întâi în cadrul IGPR,  SIAS, la București; și-a păstrat  această linie de muncă și când a venit la Serviciul Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Buzău. „Având în vedere ocupația mea de dinainte de a fi polițist, cariera de polițist și actuala activitate sportivă part-time se potrivesc foarte bine pe actuala mea linie de muncă, Serviciul de Acțiuni Speciale. Consider că sunt foarte potrivit pe acest post și voi continua cât de mult pot”, spune Bogdan Dinu.

Bogdan Dinu practică sportul de la 9-10 ani și și-a dorit să devină polițist din copilărie. Nu a renunțat la acest obiectiv, chiar dacă inițial s-a concentrat pe cariera sportivă. De când lucrează la SAS Buzău îmbină activitatea de sportiv cu munca de poliție și încearcă în continuare să evolueze profesional, să-și îmbunătățească întotdeauna cunoștințele.

Bogdan Dinu este și antrenor de box și, de aceea, reprezintă și modelul de polițist pe care mulți dintre copiii care vin să se antreneze cu el ar dori să-l urmeze în viață. „Încercăm să formăm pentru viață copii, adolescenții, și să le inducem această atitudine corectă, să fie curajoși. Am foarte mulți copiii pe care i-am îndrumat și sunt mândru să-i văd tineri polițiști și sper să am posibilitatea să îndrum cât mai mulți. Consider că le dau un exemplu și pentru mine e un câștig de fiecare dată când reușesc să îndrum un copil și să-i dau această linie de muncă”, povestește acesta. Pe lângă copii, la sală mai vin și tineri care se pregătesc să intre în școlile de poliție. „Sunt bucuros că pot ajuta și pot da un exemplu personal. Sunt foarte mulți care mă urmează și consider că este un câștig pentru Poliția Română să poată avea oameni pregătiți, oameni care au  fost într-o sală de sport și au ceva cunoștințe de autoapărare”, mai spune Bogdan Dinu.

Ce au în comun rugbyștii și mascații?

Agentul șef Costică Mersoiu lucrează în cadrul IPJ Buzău, la Centrul Operațional. El s-a încadrat în Poliția buzoiană la Serviciul de Acțiuni Speciale, după care a lucrat un an de zile la Compartimentul Arest, pentru ca, în ultimii trei ani, să desfășoare activitate la Compartimentul Operațional.

Înainte să lucreze în Poliție, a fost sportiv de performanță. Este „Maestru Emerit al Sportului”, titlu acordat de Ministerul Tineretului și Sportului, în 2008. Este cea mai mare distincție pe care o poate obține un sportiv pentru cariera sa. Iar cariera lui Costică Mersoiu în domeniul sportului a fost de peste 20 de ani.

Costică Mersoiu

A fost la echipa națională de rugby, a fost căpitanul echipei României, a fost căpitan la „Steaua” și la „Dinamo”, a câștigat campionate în România și Cupe ale României. A jucat cu echipa Bucureștiului patru ani de zile în cupele europene și a fost căpitan de echipă timp de patru ani de zile la echipa „Lupii Bucureștiului”.

De mic copil a practicat rug­by și a fost remarcat pentru calitățile sale sportive de antrenori care l-au îndrumat către Liceul Sportiv. „Calitățile mele fizice m-au recomandat să mă îndrept către Liceul Sportiv. M-am mutat în Capitală și am terminat junioratul și liceul la București, la Grivița. La 18 ani am trecut la seniori și am semnat cu «Arpechim», după care am jucat la «Precizia Săcele» până în 1999, când  am semnat cu Steaua București. După Brașov am prins și echipa națională. Apoi m-am întors la Steaua, unde am jucat din 2000 până în 2004. Am fost și căpitanul echipei. Am câștigat Cupa României, am fost campion național, după care am plecat doi ani de zile, din 2004 până în 2006,  în Franța, la Béziers,  și am activat pentru  această echipă profesionistă. În 2006 am venit la Dinamo București, unde am câștigat două Cupe ale României, o supercupă a României și am fost căpitan de echipă trei ani de zile. Am jucat pentru echipa României și am și fost căpitanul echipei României; am 60 de selecții la echipa României”, își amintește Costică Mersoiu parcursul său în cariera sportivă care i-a adus mari reușite și satisfacții pe măsură.

A pus punct sportului de performanță în 2012, la vârsta de 35 de ani, iar în sistemul Ministerului de Interne s-a angajat în 2008, la Clubul Dinamo București. „Cea mai grea zi a fost când am zis de astăzi nu mai fac sport de performanță. Când am venit la Serviciul Acțiuni Speciale a fost o trecere mai lină, mai ușoară”, spune Costică Mersoiu. În momentul de față, în timpul liber, antrenează  40-50 de copii care activează la echipa de rug­by, la SCM Gloria Buzău.

Un constructor la Logistică

Ionel Cocîi

Subcomisarul Ionel Cocîi a absolvit Facultatea de Construcții din București în 2009 și, în prezent, lucrează la Administrarea Patrimoniului Imobiliar, la Logistică. Înainte de a lucra la Serviciul Logistică a fost încadrat ca ofițer din sursă externă la Serviciul Rutier, la partea de sistematizare și avizare a documentațiilor, în 2017.

După terminarea facultății a lucrat la diferite firme de construcții în domeniul privat. „Am activat o scurtă perioadă, undeva la un an de zile, și la Primăria orașului Nehoiu, la urbanism. Până am ajuns la Logistică am lucrat, în mare parte, aproape toate tipurile de construcții care se găsesc pe piață, de la construcții civile, industriale, agricole, chiar și construcții lucrări de artă și drumuri”, spune Ionel Cocîi.

În 2016, când a venit ca inginer la Serviciul Rutier din sursă externă, nu avea grad. „Am văzut un anunț. Am venit. Am întrebat. Am fost singurul inginer care s-a prezentat la concurs. După o scurtă perioadă am dat examene pentru a trece în corpul ofițerilor ca specialist la Serviciul Rutier. Am lucrat la Serviciul Rutier până în 2020. Din 2020 lucrez la Logistică din nou, la API”, mai spune Ionel Cocîi.

Mare parte din lucrurile pe care le realizează la Poliție sunt lucruri pe care le-a învățat, pentru care  este pregătit. La partea de Rutieră a învățat și lucruri noi, pe care nu le făcuse până în acel moment, dar în perioada scurtă de trei ani, cât a lucrat acolo, a reușit să se
adapteze specificului.

Ionel Cocîi este preocupat la locul de muncă de îmbunătățirea lucrurilor din punct de vedere profesional: „Tot timpul sunt lucruri noi din piață pe care le punem în aplicare în cadrul lucrărilor și lucrurilor pe care le facem lângă sedii, în spațiile de Poliție pe care le folosim și tot ce utilizăm de la echipamente și mijloace. Tot timpul apare ceva nou și mă informez; având în vedere partea de administrare patrimoniu, încerc să împart lucrurile bune la toată lumea. Din punct de vedere profesional sunt și lucruri de care nu sunt tot timpul mulțumit, dar pe parcurs le reglăm; încerc să mă obișnuiesc cu ele, venind din viața civilă. Sunt lucruri pe care în viața civilă sau din exterior le poți face sau ai anumite deorgări;  în momentul de față eu nu mă mai pot ocupa, spre exemplu, de verificarea lucrărilor și dirigenție de șantier. Este o profesie pe care o pot practica în baza studiilor avute. Și, totuși, eu nu pot practica lucrul acesta în momentul de față, pentru că nu este compatibilă cu activitatea de polițist”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker