Economic

Zahărul românesc stă în două fabrici. Una este la Buzău

Producția de zahăr din Româ­nia a scăzut considerabil comparativ cu anul 1990; de la 3,27 milioane de tone, țara noastră a ajuns să producă doar 682.000 de tone în 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Spre comparație, România producea, după Revolu­ție la fel de multă sfeclă de zahăr cum produce în prezent Rusia – care este și cel mai mare producător din lume -, în timp ce țara noastră era, în anul 2020, pe locul 31  la nivel mondial, potrivit FAO, organizația pentru Alimente și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite.

Dacă în 1990 în România existau 33 de fabrici de zahăr, astăzi ne putem „mândri” doar cu… două. Aceasta după ce grupul Tereos, din județul Mureș, a decis să își închidă fabrica de zahăr. Oprirea producției acestei unități este cu atât mai de impact, cu cât România produce anual circa 100.000 de tone de zahăr din sfeclă și importă 200.000 de tone, conform datelor INS.

Astfel, dacă în ceea ce privește uleiul de floarea-soarelui, România se află într-o poziție favorabilă, la alte categorii de produse situația este diferită. De exemplu, în cazul zahărului, al legumelor, al fructelor sau în cel al cărnii de porc, producția acoperă între 35 și 70 la sută din consum, ceea ce înseamnă că restul producției vine din import. Potrivit specialiștilor, declinul României, în privința producției de zahăr, s-a produs odată cu scăderea semnificativă a producției de sfeclă de zahăr, coroborată cu prețul mult mai mic de procesare pentru zahărul din alte materii prime, de exemplu trestie.

Nicio fabrică cu capital românesc

În prezent, România nu mai are nicio fabrică de zahăr cu capital românesc. Zahăr se mai produce acum doar la Buzău și la Roman, unde grupul austriac Agrana deține cele două fabrici. Agrana este producătorul brandurilor Mărgăritar și Coronița. În fabrica de la Roman se procesează zahăr din sfeclă și zahăr brut din trestie, în timp ce la Buzău se face doar rafinare de zahăr brut din trestie.

La începutul anului, grupul Tereos a anunțat că a luat decizia să închidă fabrica de la Luduș, pentru că afacerea din România a avut pierderi mari în ultimii ani. Recent, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunțat că vrea să mențină integritatea fizică a fabricii de zahăr de la Luduș, astfel încât, activitatea să fie continuată de către alți investitori sau, de ce nu, de către fermierii care sunt interesați.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut, la începutul acestei săptămâni, o discuție în format online cu reprezentanții sectorului sfeclă de zahăr. Dialogul cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr și cu reprezentanți ai Patronatului Zahărului și ai Federației Cultivatorilor de sfeclă Zahăr a avut loc în contextul deciziei grupului Tereos, care deține una dintre ultimele do­uă fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani, scrie News.ro.

Ministrul a transmis că situația Grupului Tereo este în atenția sa de când aceștia au anunțat că iau în calcul să închidă fabrica. Ultimul an profitabil pe care Tereo l-a avut în România a fost 2013. De atunci s-a înregistrat în fiecare an un minus care a variat între 4 milioane lei și 27 milioane lei. În 2020 a avut o pierdere de 25,6 milioane lei, la afaceri de 158,8 milioane lei, cu aproape 200 de angajați. Conform presei locale, este a treia cea mai mare pierdere economică din istoria companiei și cel mai redus număr de angajați din
istoricul administrativ.

Fabrica de zahăr din Luduș funcționează din 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș – IIS Zahăr Luduș -, denumire schimbată în 1991 în SC Zahărul, și este una din cele trei fabrici de zahăr care mai există în România (din cele 39 care existau în 1990). Afacerea din România avea, la sfârșitul lunii septembrie, 153 de angajați, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

Prin urmare, România mai rămâne acum cu două fabrici de zahăr, la Buzău și la Roman, în condițiile în care producția nu poate acoperi consumul din țară, motiv pentru care trei sferturi provine din import.

Agrana România este unul dintre cei mai importanți furnizori de zahăr pentru îndulcitori și pentru industria băuturilor răcoritoare, pentru vânzarea zahărului cu amănuntul pe plan internațional, dar, mai ales, este un furnizor pentru comercianții care vând zahărul cu amănuntul în orașele mici și satele din întreaga țară.

Agrana a intrat pe piața din România în anul 1998, atunci când a demarat investiții în industria zahărului și a amidonului. Pe lângă cele două fabrici de la Buzău și Roman, Agrana mai deține o fabrică de amidon în Țăndărei. Activitatea principală a companiei este producerea de zahăr, atât din zahăr brut importat cât și din sfeclă de zahăr.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker