vineri, 23 octombrie 2020

De ce a decis Cezar Preda să se retragă din politică

Unul dintre cei mai vechi politicieni din Partidul Națio­nal Liberal, buzoianul Cezar Preda, a anunțat luni seară că se retrage din politică. Deputatul liberal a precizat că a avut o discuție cu președintele PNL, Ludovic Orban, căruia i-a explicat că are un proiect personal. De altfel, Cezar Preda a devenit, în ultimul an, unul dintre politicienii din PNL care au refuzat linia de comunicare a partidului, criticând frecvent deciziile șefilor săi ierarhici, dar și ale guvernului condus de Orban.

„Nu-mi doresc să mai candidez. Sunt de două decenii la vârful politicii. E momentul să vină oamenii tineri. Am vorbit cu premierul, i-am spus că am proiectul meu. E un proiect care depinde de succesul partidului meu”, a declarat Cezar Preda, luni seara, în emisiunea lui Victor Ciutacu, la România TV.

„Partidul meu a murit”

Cezar Preda a pus pe tapet ideea retragerii din viața politică încă din martie 2018, într-o conferință de presă la Târgoviște. El a spus că nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar pentru că va ieși la pensie.

„Partidul meu (PDL, n.r.) a murit. Eu am muncit cu drag în politica asta. Am și greșit foarte mult, dar greșelile mele nu au fost greșeli pe care le conștientizam în momentul în care le-am făcut”, a spus Preda. Întrebat de jurnaliști dacă PNL este partidul lui, Cezar Preda a spus: „PNL este partidul meu, prin fuziune”.

Preda a spus că se află la ultimul mandat, dar a și explicat rațiunile pentru care a luat această decizie: „Când am spus că sunt la ultimul mandat este ceea ce cred eu că trebuie să fac acum. Și nu-i vorba de Dâmbovița, n-am venit să plec de aici, ci am venit să îmi fac treaba. Cred că pot să mă duc și la pensie. Acum vă spun că nu intenționez să mai candidez. Împlinesc anii de pensie. Cred că pot să fac și alte lucruri (…) Eu nu doresc să candidez pentru vreun post. Eu sunt parlamentar, așa cum se spune în politica românească, la ultimul mandat. Îmi ajunge”, a adăugat parlamentarul liberal.

El și-a arătat nemulțu­mirea și față de modul cum PNL a reacționat când a fost ales, în luna ianuarie 2018, președinte al Grupului Partidului Popular European din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. „Mă duc la pensie, am treabă la Consi­liul Europei. Ați văzut, partidul meu o săptămână nici nu a vrut să dea știrea că unul dintre membrii acestui partid a luat cea mai înaltă funcție pe care putea să o ia vreodată”, a mai spus deputatul Cezar Preda.

Cezar Preda este la bază inginer metalurg, absolvent, în 1984, al facultății de profil din cadrul Institutului Politehnic București. În anul 2005 absolvă Facultatea de Finanțe din cadrul Acedemiei de Științe Economice, iar din mai 2010 este doctor în Științe Inginerești.
După absolvirea facultății, el lucrează la “Matalurgica” Buzău ca inginer și șef de secție. În perioada 1990-1991 este viceprimar numit al Municipiului Buzău, ulterior șef Serviciu Pa­trimoniu și director tehnic în Primăria Buzău. Între 1996 și 2000, Cezar Preda este vicepreședinte al Consiliului Național al Salubrității, director general al RER Ecologic Service Buzău (1997-2001), director ­ge­neral REBU București și secretar al Consiliului de Coordonare al Asociației Române de Salubritate (2001-2003), și director de Strategie și Programe RER Remmert România.
El a fost deputat de Buzău din anul 2004 și până în 2016, iar în actuala legislatură este deputat de Dâmbovița. Tot din 2004 reprezintă Parlamentul României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, fie ca membru al delegației române, fie ca președinte al acesteia (2012-2016), fie ca președinte al Comisiei de Monitorizare a APCE. Din ­ia­nuarie 2018 este președintele Grupului Partidului Popular European al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Cezar Preda a condus organizația județeană a Partidului Democrat, respectiv a Partidului Democrat Liberal, din 2001 până la fuziunea PDL cu Partidul Național Liberal. După fuziune, a fost co-președinte al PNL Buzău, alături de Dorin Bădulescu și, ulterior, de George Scutaru. Pe plan central, a fost prim-vicepreședinte și vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal.
Cezar Preda s-a remarcat, atât în politica națională, cât și în cea locală, prin discursul poltic îndreptat asupra adversarilor politici, în special asupra social-democraților, dar și asupra propriului partid, fapt care a pus sub semnul întrebării relația sa cu președinții PDL sau PNL. A rămas în conștiința publică sintagma ,,solidaritate țigănească”, pe care a folosit-o atunci când Partidul Social Democrat, condus de facto de Traian Băsescu, a refuzat să se dezică de acțiunile penale ale Monicăi Iacob Ridzi, primul demnitar PDL care a ajuns în atenția procurorilor anticorupție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!