Opinii

Șarlatanii

În România, impostura ni se înfățișează sub diverse forme, triumfând, chiar jubilând: de la semidoctismul și competența mascate de diplome nemeritate, la plagiate, la CV-uri umflate cu informații mincinoase, la false opere științifice scrise în pușcării. Iată că, de câteva zile, avem un alt caz de șarlatanie – halucinantă – care atinge Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dar și ORNISS și ARACIS.

România are în panoplia impostorilor premieri, miniștri, șefi de instituții, rectori dovediți ca plagiatori, adică hoți de proprietate intelectuală. Unii, foarte puțini, au rămas fără ­titlul de doctor. Niciunul însă nu a fost demis din funcție după ce i-a fost dovedit plagiatul și niciunuia nu i-a fost intentat proces care să oblige la returnarea banilor obținuți în mod fraudulos în baza diplomei de doctorat obținute prin furt.

În aceeași panoplie se află un ministru cu diplomă în securitate națională falsă, deși, probabil, nu singurul caz, dar rezultatele anchetei interne din instituția care a emis ­do­cumentul – Colegiul Național de Informații din cadrul ­Aca­demiei Naționale de Informații a SRI – nu se cunosc. În ­pri­vința acestui caz, care a dus la desființarea Colegiului, se păstrează o tăcere adâncă. În plus, nu a existat nicio plângere penală din partea conducerii instituției – deși vorbim despre un fals –, deci nu e nimeni vinovat. Ministrului i-a fost retrasă diploma cu care și-a brodat CV-ul o perioadă de timp și s-a tras cortina.

Mai găsim în aceeași galerie premier impostor care și-a trecut în CV cărți care nu sunt de găsit niciunde. Și un șef SIE aflat în aceeași situație.

La fel, un director de companie națională, Transelectrica, ajuns în funcție cu o diplomă de licență falsă. Aici Justiția a intervenit și l-a condamnat, în primă instanță, la închisoare cu suspendare, dispunând și recuperarea prejudiciului.

Trebuie amintită în context și frăția penal-academică, formată din profesori universitari, directori sau patroni de edituri, ofițeri ai Administrației Penitenciarelor, judecă­tori care au pus umărul să facă, în mod fals, din infractori de drept comun – în general corupții cu ștaif – autori de opere științifice scrise în penitenciar. Și asta, doar pentru a-i scoate din pușcărie, în mod ilegal, înainte de termen. Faptele lor fac obiectul unui dosar deschis cu mare tam-tam de DNA, în care nu s-a mai întâmplat nimic de ani și ani: nici la DNA, nici, ulterior, la SIIJ, unde a fost transferat. După toate indiciile, nu vom avea nici aici vinovați.

Iată că, de câteva zile, avem un alt caz de șarlatanie halucinantă. Un impostor, dibuit la vârful Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, și-a construit cariera, inclusiv cea universitară, pe baza unei diplome de bacalaureat falsificate – omul nu a avut timp să meargă la studii la seral, de care se apucase după 30 de ani, așa că și-a făcut rost de un act de absolvire… Laurențiu Barangă, pe numele său, este un caz elocvent de escrocherie crasă, dublată de o inconștiență incredibilă. Cu o diplomă de bacalaureat falsificată obținută în urmă 20 de ani, acesta a reușit nu doar să obțină diplome de licență și doctorat, ci să devină doctor,  apoi conferențiar universitar, chiar conducător de doctorate – e adevărat, la universități mâna a doua, dar acreditate de Ministerul Educației –, membru ARACIS, adică instituția care are atribuții în evaluarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ supe­rior, și chiar să ajungă la vârful unor instituții importante ale statului: Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) și Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. A izbutit să țină ascuns acest “detaliu” și după ce, în iulie 2016, diploma de bacalaureat i-a fost anulată prin sentință judecătorească dată într-un dosar de falsificare de diplome, mai mult, a avut tupeul și inconștiența de accepta, de curând, conducerea Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Deși până în momentul de față nu sunt dovedite cârdășii care implică șefi de instituții, există semne de întrebare, mai ales legate de conducerea ORNISS, asigurată de aproape 20 de ani de ani, din timpul guvernării Năstase, de Marius Petrescu, acesta fiind și directorul consiliului doctoral al Universității “Valahia”, din Târgoviște, unde Laurențiu Baranga este conferențiar și, de o vreme, conducător de do­ctorate. Așadar, a știut conducerea ORNISS de acea sentință emisă în 2016, care i-a anulat lui Laurențiu Barangă diploma de bacalaureat? Se pare că da: șefii instituției încearcă să se delimiteze de acesta și transmit – acum, după izbucnirea scandalului – că i-au suspendat contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie 2016, adică la scurt timp după pronunțarea sentinței, iar din 1 octombrie 2019, contractul a încetat. A făcut însă conducerea ORNISS vreun demers în justiție pentru actul de înșelăciune comis de Laurențiu Barangă și pentru recuperarea prejudiciului? Nu. De ce? Aceste aspecte vor trebui clarificate, la cererea ­pu­blică a președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovid Orban, rezultatele anunțate urgent, iar eventualii vinovați, aflați în cârdășie, deferiți Justiției. Verificările vor trebui extinse și înspre Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, unde Laurențiu Barangă a fost numit director la începutul lunii septembrie.

În lipsa unor lămuriri urgente, acest act de impostură va fi decontat politic de premierul Ludovic Orban și de președintele Klaus Iohannis și, în plus, va risca să decredibilizeze și ORNISS – instituție de importanță strategică, organismul național de legătură pentru informațiile clasificate cu Oficiul de Securitate al NATO – și Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

(Text publicat în “Puterea a cincea”)

2 Comentarii

  1. “1999 – SNSPA București – masterand în Comunicare și Relații Publice”, a scris Turcan, printre altele, la capitolul Educație. La solicitarea Edupedu.ro, Școala Națională de Studii Politice și Administrative a răspuns că “doamna Raluca Turcan a fost înmatriculată la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, programul de studii academice postuniversitare, domeniul științe ale comunicării, promoția 1999-2001, dar nu a susținut examenul de finalizare și, prin urmare, nu deține diplomă de absolvire”.

    Contactată de site-ul citat și întrebată de ce menține în CV-ul său oficial titlul de masterand în Comunicare și Relații Publice la SNSPA, la 21 de ani de la abandonarea acestor studii, Raluca Turcan a declarat că “relevanța educației e dată și de școala urmată, dar și de evaluarea personală făcută de fiecare la acel moment. Am urmat cursurile de masterat și am considerat acest lucru suficient pentru formarea mea.

    Fix la fel poate să argumenteze și Baranga, a urmat liceul dar n-a mai dat bac-ul și a considerat acest lucru suficient pentru formarea sa. Baranga mai are și șorțulet brodat, evident nu d-ăla de chef bucătar!

  2. Nu decontează nimeni. Nici Laci, nici Baci. Zeița anticorupției a plagiat doar 4%, adică insignifiant, și uite ce bine i-a prins, o apreciază toată Ioropa!

Articole similare