Economic

Daea nu vrea ca România să producă zahăr doar la Roman și la Buzău

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, poartă discuții cu Asociația Producătorilor de Zahăr din zona Luduș pentru un transfer către aceasta a fabricii de zahăr pe care gigantul francez Tereos dorește să o închidă, în paralel existând și un interes pentru preluarea fabricii din partea companiei românești Scandia Food, liderul pieței conservelor pe bază de carne din România, potrivit unor declarații ale ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru profit.ro.

Ministerul Agriculturii vrea să păstreze pe piață fabrica și să evite astfel închiderea unității. Pentru România este important ca fabrica de zahăr să nu se închidă, pentru că este necesară pentru asigurarea a 25 la sută din necesarul de consum de zahăr din producția internă, în contextul în care exporturile de zahăr din Ucraina sunt afectate de invazia Rusiei.

Fabrica de zahăr din Luduș funcționează din 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș – IIS Zahăr Luduș -, denumire schimbată în 1991 în SC Zahărul, și este una din cele patru fabrici de zahăr care mai există în România (din cele 39 care existau în 1990). La momentul preluării, Zahărul Luduș, denumită ulterior Tereos Romania, avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei și un profit net de 30,5 milioane lei.

Scandia Food a anunțat în luna iunie că este deschisă oportunităților de extindere prin achiziția unor jucători cu notorietate din sectorul alimentar pentru atragerea de noi volume și intrarea în noi categorii. La acest moment, Scandia vine după problemele pe care le-a avut cu prima sa investiție din străinătate, fabrica spaniolă de alimente din pește și fructe de mare Thenaisie Provote, care a fost vândută pe fondul unor dificultăți și tensiuni care au generat inclusiv ieșirea în stradă a angajaților.

Falimentul fabricilor de zahăr din România

În contextul eliminarii cotelor de producție de zahăr de la 1 octombrie 2017, au fost închise mai multe fabrici, atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât și la nivel național. Totodată, în România, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr s-a diminuat după eliminarea cotelor de producție de zahăr. Astfel, din cele patru fabrici care au funcționat până în anul 2017, trei fabrici s-au închis, respectiv, Zahărul Oradea în 2017, Antrepriza Zahăr Bod în 2020, și acum Tereos. Ca urmare, în acest an mai funcționează o singură fabrică de zahăr, Agrana România, cu două sucursale. Sucursala din Roman, județul Neamț, procesează sfecla de zahăr, iar sucursala Buzău procesează zahăr brut importat, produs din trestie.

Închiderea unităților de procesare a generat abandonarea sfeclei de zahăr de către cultivatorii din zona fabricilor, care au investit în mașini/utilaje specifice acestei culturi. Ulterior, aceste utilaje și-au pierdut utilitatea. În consecință, dacă la nivelul anului 2017, în România existau peste 1.400 de cultivatori de sfeclă de zahăr, în 2021 au rămas în jur de 453 cultivatori, iar în prezent mai există doar 160 care au încheiat contracte cu Agrana România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker