Actualitate

FOTO / „Cum trăiau românii în regimul comunist?”, lecție inedită de istorie pentru hasdeieni

Duminică, 20 iunie, la Conacul Cândești, a avut loc o altfel de oră de istorie, dedicată elevilor hasdeieni. Este vorba despre o oră de istorie cu tema  „Cum trăiau românii în regimul comunist?”, organizată de profesorul Elena Năstăsoiu de la Colegiul Național „B .P. Hasdeu”, care i-a avut invitați pe conf. dr. Matei Gheboianu de la Facultatea de Istorie, Universitatea București, pe Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, pe Tudor Călin Zarojanu, ziarist, editorialist și colaborator Mediafax, Radio România Cultural, România Liberă, pe avocatul Adrian Mihail Tudorancea de la Baroul Buzău și pe Irina Vlăduca Marghiloman, unicul urmaş al lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru în 1918, an decisiv în devenirea României moderne.

Au participat la această lecție 70 de elevi din clasele a IX-a și a X-a ale Colegiului Național „B.P. Hasdeu”. Ei  au avut ocazia să asiste la prelegeri despre viața de zi cu zi din regimul comunist, invitații relatând aspecte despre Școală, Securitate, despre interdicții, represiune, dizidență, cartelele alimentare, modul de adresare obligatoriu din anii `70-`80, despre lectură și cenzură etc. Adolescenții au avut însă și șansa de a adresa întrebări invitaților, fiind interesați, spre exemplu, de rolul Elenei Ceaușescu în ierarhia politică, despre implicarea Occidentului în susținerea cultului personalității lui Ceaușescu, despre detenția politică, despre rolul Bisericii în societate, despre ce înseamnă să fii erou și nu în ultimul rând  despre dizidenți.

Mărturii ale specialiștilor despre comunism, o istorie recentă

Invitații au avut intervenții care au recreat, ca un puzzle, din istorisiri,  „un colț de viață” așa cum era ea în comunism. Avocatul Adrian Mihail Tudorancea le-a explicat elevilor, spre exemplu, decretele anilor `80 privind alimentația raționalizată  făcând referire la aspectul de ordin juridic.

Din partea președintei Asociației pentru Schimbare prin Educație și Voluntariat, avocat Simona Ferentz, fostă hasdeiană, prezentă la această activitate, adolescenții au primit încurajări să se documenteze și să iubească adevărul.

Profesorul de istorie Elena Năstăsoiu spune despre această lecție că  este o încercare pe care a făcut-o pentru a-i conștientiza pe copii cu privire la faptul că perioada comunistă este un timp al istoriei trăit de părinții și bunicii lor și pentru ca ei să fie în stare să înțeleagă urmările acestui trecut în societatea de azi. „Am încercat să îi aduc pe copii cât mai aproape de istoria recentă, tocmai pentru  că viața de zi cu zi reprezintă o sursă a adevărului istoric. Mărturiile celor care au trăit acele vremuri de tristă amintire ne ajută să întregim imaginea unui regim care a durat peste patru decenii, îngrozitor de mult raportat la scară de durată a vieții unui om. Aceste amintiri aduc în prim plan istoria simțită cu adevărat de români”. Proiectul va continua în colaborare  cu instituții care manifestă interes pentru astfel de activități: Muzeul Județean, Facultatea de Istorie, asociații, fundații etc. Așadar, cei care nu ați reușit să fiți prezenți, vă așteptăm la edițiile următoare”, spune Elena Năstăsoiu.

Muzeul al comunismului la C.N. „B.P. Hasdeu”

În cadrul acestei activități a avut loc și o expoziție cu obiecte din regimul comunist, exponatele fiind donate de elevii hasdeieni și de părinții acestora, care s-au arătat interesați  să susțină un alt proiect coordonat, de asemenea,  de profesor Elena Năstăsoiu, care vizează înființarea unui Muzeu al comunismului în Colegiul „Hasdeu”. Și acest proiect  beneficiază de sprijinul și colaborarea Muzeului Județean. De altfel, directorul Muzeului, prezent la activitatea de la Cândești le-a relatat  elevilor prezenți povestea telefonului fix – având în vedere că instituția muzeală buzoiană pe care o conduce deține cea mai mare colecţie de gen din ţară cu piese în stare de funcţionare, peste 300 de aparate telefonice de provenienţă românească și străină -, noastre, a aparatelor de radio și truselor medicale fierte în spirt sau oțet.

 Cu ce impresii au rămas adolescenții după această lecție de istorie

Diana Lupașcu, elevă în clasa a XI-a, apreciază calitatea invitaților la această oră de istorie inedită: „Activitatea de astăzi a fost un real izvor de cunoștințe, dat fiind faptul că am ascultat ideile și părerile despre o perioadă nefastă în Istoria Românilor de la oameni de seamă, precum doamna Irina Marghiloman și domnul avocat Adrian Tudorancea, încărcându-mi sufletul de bucuria cunoașterii unor vremuri, ce în ziua de astăzi, nouă, tinerilor, ni s-ar părea de neconceput. Invitații ne-au dăruit din cunoștințele și trăirile lor, ce au fost prezentate într-o manieră ușor de înțeles.”

Ariana Radu, elevă în clasa a clasa XI-a, a spus, la rândul ei, că în această activitate este vorba mai mult decât despre o lecție de istorie. „Nu e vorba doar de materie în sine, ci despre omul din spatele catedrei, de dedicarea și priceperea sa; nu e vorba doar de cuvinte așternute pe hârtie, ori de noțiuni notate într-un caiet, ci despre clipe eternizate în identitatea noastră de elevi, de oameni ce cresc frumos… Trăirile înalte, dragostea și dedicarea sunt unele dintre puținele aspecte de care ne putem bucura având-o ca profesor pe doamna Năstăsoiu Elena. Drept dovadă și astăzi am avut parte de o <Altfel de oră de istorie>.  În proiectul pe care l-am organizat împreună cu doamna profesoara am avut ca scop descoperirea lumii comuniste, prin organizarea expoziției cu obiecte din perioada regimului totalitar și prin participarea la prezentările domnilor invitați: un proces amplu și extrem de util, cu oameni dedicați și elevi dornici de cunoaștere. O întoarcere covârșitoare spre anii de sacrificiu care, deși se doresc atât de mult a fi uitați, sunt necesari pentru formarea noastră ca oameni, ca popor. O oportunitate inedită de a ne cunoaște mai bine trecutul, pentru a ne apăra mai bine viitorul!”.

Un comentariu

  1. Prin aceste evenimente se falsifica istoria; se prezinta deformat lucrurile,propagandistic,fara o analiza pertinenta

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker