Educație

FOTO – VIDEO / Cum și-a sărbătorit Hasdeul olimpicii

„Literatura cu roboții la ușă” este o expresie care surprinde foarte bine modul autentic și caracteristic în care Colegiul Național „B.P. Hasdeu”  organizează o zi specială dedicată excelenței în educație, o zi cu o încărcătură emoțională cu totul și cu totul  deosebită; convingerea mea este că ea se aplică și pentru acest final de an școlar, când sub genericul „Ziua Porților deschise”, într-un cadru festiv, au fost premiați olimpicii. Am reținut această expresie rostită într-un moment de inspirație de un cadru didactic la Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, care remarca „asediul” literaturii de către IT în prestigiosul colegiu și, după cum se vede, și în viața noastră de zi cu zi; numai că, în situația dată, chiar se întâmpla să aibă loc aievea, adică la ușa Amfiteatrului „George Emil Palade” aștepta cu nerăbdare să își facă intrarea echipa de robotică cu roboți cu tot, pentru momentul festiv destinat olimpicilor, care urma unui moment autentic de și despre literatură și teatru. Este vorba despre echipa de robotică coordonată de profesorul Nicolae Olăroiu, echipă care, la festivitate, a făcut, de altfel, spre deliciul publicului, și o frumoasă demonstrație cu un robot cu care au obținut valoroasa calificare la „Chicago Robotics Invitational” din Statele Unite ale Americii.

Porți deschise pentru performanță 

Vorbesc, bineînțeles, despre ziua în care sunt sărbătoriți olimpicii hasdeieni. Și nu sunt puțini. Și nu sunt doar în domeniul roboticii. Au fost premiați copii cu rezultate la olimpiadele și competițiile naționale de Limbi moderne, Limbi clasice, Literatură, Istorie, Economie, Religie, Teatru, Debate, Biologie, Chimie, Fizică, Științele Pământului (Geografie, Fizică, Biologie), Matematică, Informatică etc. Anul acesta au fost nu mai puțin de 135 de elevi de la gimnaziu și liceu calificați la olimpiade la etapa națională, la 97 de competiții, de la domeniile literaturii până la cele tehnice. Nu știu dacă atmosfera vibrantă se resimțea de la emoțiile elevilor, ori ale profesorilor coordonatori, ori de la faptul că festivitatea a fost deschisă de un moment dedicat creațiilor literare, acolo unde, slavă Domnului, se scrie mult și se scrie cu mintea, dar și cu sufletul.  La vedere pentru comunitate din toată această poveste a creațiilor literare la Hasdeu sunt revistele „Viziuni” și „în Agora”, aceasta din urmă reușind să inaugureze și propriul site, care arată, ca de altfel și revista, deosebit de atractiv, acompaniind într-un mod plăcut conținutul, foarte interesant și ofertant. Și despre acestea au vorbit cadrele didactice Iulia Lazăr, Alina Dinu, Gabriela Șerbu și Gabriela Matiu, unde am sesizat practic o predare a ștafetei către tânăra generație.

Este vorba despre un eveniment cu o încărcătură emoțională aproape la fel de mare ca și competițiile la care participă olimpicii. Și nu este vorba numai de meritoria participare la acest nivel înalt al competițiilor. Este vorba și despre zecile de medalii și premii cu care s-au întors acești copii acasă la Buzău. Anul acesta școlar, hasdeienii au obținut patru locuri I, două premii II, trei premii III, 18 mențiuni și 15 premii speciale. Pe lângă lângă olimpiade, hasdeienii au participat și la un număr foarte mare de concursuri naționale, obținând cinci premii I, 11 premii II, 35 premii III, 29 de mențiuni și trei premii speciale.

Momentul a fost rotunjit de intervenția directoarei Anca Florea, care a vorbit cu emoție despre autenticitate și mai ales despre sinceritate și colegialitate: „La început, când cu sinceritate v-am spus că nu știam de unde să încep ca idee această întâlnire, și m-am gândit la acest cuvânt cu care ați rezonat, și anume, autenticitate, nu mi-am imaginat niciodată că în acest amfiteatru în care – să nu vă surprindă cuvintele mele -, se plânge și s-a plâns la întâlnirile de promoție, ar fi ideea care îmi vine acum în minte, la acele întâlniri care fac punți peste timp. Dar nu m-am gândit că la o lansare a unei reviste se va plânge (…) Și nu a fost nevoie decât să îmi arunc privirea în partea dreaptă, în spate, și vă spun sincer se plângea discret, sensibil, așa cum stă bine sincerității într-un asemenea moment. Am înțeles că, dacă la început nici nu am riscat să definesc autenticitatea elevului hasdeiean și autenticitatea profesorului hasdeian, mi s-au conturat câteva idei în minte. Le anticipam, dar nu aveam certitudinea și nu credeam că azi voi avea bucuria de a vedea că autenticitatea elevului hasdeian primează cu această autenticitate în momentul în care te obiectivezi în munca pe care o faci la școală; ce poate fi mai frumos?, întreb retoric, și nu în ultimul rând ceea ce înseamnă colegialitate”.

Cu mare artă: teatru și debate

Teatrul se face, de asemenea, responsabil de crearea unei imagini bune în comunitate. Este vorba despre teatrul care se face în Hasdeu, în Clubul 3.14, unde funcționează o echipă minunată condusă de profesorul Dănuț Solcan, anul acesta premiată la Festivalul Național de Teatru pentru Tineret „Ștefan Iordache”. Tot sub egida Zilei Porților Deschise, la Teatrul „George Ciprian” echipa de teatru a Clubului 3.14 a jucat spectacolul intitulat „Almost, Maine & Some Love Songs”, în formula Alexandru Preda – Pete, Miruna Apostu – Ginette, Aliena Dara Ciubotaru – Glory, Shelly, Andrei Lazăr – East, Steve, David Răgălie – Jimmy, Dave, Bianca Aurică – Sandrine, Ruxandra Meșterelu – Marvalyn, Hope, Mario State – Lendall, Daniel, Alexandra Hanganu – Gayle, Iris Balotă – Deena, Rhonda, Gabriel Durbacă – Phil, Ruxandra Alexandrescu – Marci, Sara Oncioiu – Hope, Mario Burlacu – lumini, sunet, Paul Langa, Rareș Dorcu, Radu Saghin, Andrei Atanasiu – video, Sabin Popa – foto.

Cu notorietate și vizibilitate sunt și echipele de debate de juniori și seniori coordonate de  Monica Ionescu și Gabriela Șerbu, premiate și ele pentru rezultatele deosebite. Echipa de „avansați” – coordonată de profesoara Gabriela Șerbu -, formată din Anastasia Bobeleac, Radu Drăghiciu și Beatrice Dinu – membră  a clubului de dezbateri al Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a obținut Mențiune la Olimpiada Națională „Tinerii Dezbat” desfășurată la Constanța în perioada 7-13 mai. Junioarele Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Irina Frîncu, Sofia Sava și Aurora Zaharia au obținut  premiul I la Olimpiada Națională de Dezbateri-Juniori. Ele au fost antrenate de profesoara Monica Ionescu pentru a intra în confruntarea  cu  elevi de clasele a VII-a și a VIII-a. La această competiție, ce s-a desfășurat în perioada 23-26 mai, la Oradea.

Articole similare