Educație

Cum și-a sărbătorit centenarul Colegiul Economic

În perioada 22 februarie – 11 martie 2022, Colegiul Economic Buzău a desfășurat activități dedicate acțiunii „Săptămâna meseriilor”, activități care au celebrat  100 de ani de existență a unității buzoiene de învățământ.

 Proiect Erasmus pentru deprinderea abilităților antreprenoriale

Săptămâna a debutat cu o activitate derulată în cadrul Clubului Erasmus. Prin parteneriatul pe care unitatea de învățământ îl are cu  Asociația Hair Redivivus Buzău, șapte elevi au participat în perioada 10-20 februarie la un proiectul de tineret Erasmus + ” VILLAGE YOUNGSTERS, GET READY FOR BUSINESS FIELD! ”care a avut loc la Monteoru. Scopul proiectului a fost de a dezvolta abilitățile antreprenoriale ale tinerilor din zonele rurale. Cei șapte elevi au prezentat colegilor lor planurile de afaceri dezvoltate în cadrul proiectului. Prezentarea a fost urmată de discuții cu privire la oportunitățile viitoare pe care le au tinerii ce aleg să studieze în Colegiul Economic Buzău. Elevii participanți la acest proiect au fost: Grigore Karina, Ciocan Ștefan, Ciocan Cătălin, Lăzărică Doru, Lupașcu Rareș, Munteanu Cătălin, Kayabasi Abdullah. Mai multe informații despre proiect aici

Întâlnire între generații

Seria activităților de la Colegiul Economic  a continuat cu o întâlnire între foști elevi și actualii elevi ai clasei a XI a C, coordonați de profesoara Cătălina Ileana Poștovei.

Discuțiile s-au axat pe teme care au făcut o paralelă între elevii de ieri și elevii de azi, meseriile de ieri, și cele de azi. S-a răspuns la întrebări precum „Ce ne rezervă viitorul?”,  „Ce ne învață trecutul?”,  „1995 vs 2022”.

 „Săculețe cu tradiții”

Clasa a IX a B de la Colegiul Economic Buzău a deschis miercuri, 9 martie, „Săculețe cu tradiții”, al căror conținut a constat dintr-o serie de activități menite să promoveze tradițiile buzoiene. Pentru „Ziua Națională a Meseriilor” elevii, coordonați de către prof. Magdalena Ardeleanu, au povestit lucruri interesante  despre meseriile tradiționale din zona Buzăului: țesut și cusut, împletituri din nuiele, prelucrarea artistică a lemnului, prelucrarea pietrei și olărit. Prima serie de activități s-a încheiat vineri, 11 martie, cu o vizită la Casa Memorială „Vergu Mănăilă”, unde elevii au putut vedea diferite unelte și accesorii utilizate în gospodăriile tradiționale pentru realizarea acestor meșteșuguri.

„Și la 100 de ani, meseria este brățară de aur!”

Elevii clasei a X-a B au desfășurat activitatea „Și la 100 de ani, meseria este brățară de aur!”, sub îndrumarea dirigintei Căpriță Paraschiva. Elevii au fost împărțiți în opt grupe, fiecare prezentând caracteristicile unei meserii care le-a plăcut mai mult. Meseriile prezentate au fost:  medic, preot, militar, polițist, avocat, jurnalist, economist și profesor. S-a promovat și meseria de economist, care se studiază în Colegiul Economic, de 100 de ani!

Întâlniri online

Cum am fi putut să discutăm despre  „Ziua națională a meseriilor” dacă n-am fi avut acces la întâlnirile ONLINE pe care am învățat să le realizăm în perioada pandemiei? Doar printr-o întâlnire fizică care nu ar fi fost o reușită din cauza programului diferit al participanților.

Cornelia Șerban, cadru didactic al Colegiului,  a reușit să faciliteze o întâlnire  între foști elevi și actuali elevi aflați la sfârșit de ciclu liceal. „Cât de pregătiți sunt elevii care au traversat în ultimii ani o perioadă delicată să-și aleagă domeniul în care vor să studieze mai departe sau meseria pe care vor s-o practice…? A fost o mare bucurie și plăcere să-i ascultăm pe invitații noștri povestindu-ne cât de ușor sau greu le-a fost să ajungă acolo unde și-au propus”, ne împărtășește din emoția acestei întâlniri profesoara Cornelia Șerban.

Cadrul didactic mai povestește că Adelina le-a prezentat elevilor pentru câte meserii s-a pregătit până și-a dat seama că propria afacere (o firmă de catering) e locul unde-i place să petreacă cel mai mult timp.

Petrică, student în anul IV la A.T.M., a povestit că și-a dorit acest domeniu de studiu încă din clasa a XI-a și dacă nu s-ar fi pregătit temeinic n-ar fi reușit. Le-a vorbit elevilor și despre pasiunea pe care o are legată de calculatoare și a răspuns cu interes la toate întrebările care i-au fost adresate.

Ovidiu, student în anul IV la Politehnică, le-a povestit elevilor că nu a fost prima lui opțiune, dar se bucură enorm că va fi absolventul acestei instituții de învățământ. „Ne-am dat seama de acest lucru din bucuria cu care ne-a mărturisit despre pasiunea pe care o are pentru proiectarea pieselor auto. Dar a mai povestit și despre experiența pe care a avut-o în cadrul unui program Work and Travel S.U.A. în prima vacanță de student”, spune cadrul didactic de la „Economic”.

„Pledoarie pentru o meserie”

Săptămâna  evenimentelor de la „Economic” s-a încheiat cu  „Pledoarie pentru o meserie”, activitate propusă de elevii claselor   Xll H, Xll A, IX I,IX G, X H, X I, coordonați de profesorii: Cami Pavel, Daniela Mihai, Neacșa Anghel. Elevii au prezentat caracteristicile unor meserii, puncte tari, puncte slabe,  oportunități și riscuri. Printre alegerile lor s-au aflat meseriile de bucătar, ospătar, barman, cofetar, antreprenor, ghid de turism, stewardeza, specialist in IT, cameristă, medic militar, consultant, antrenor de fittness, electrician, baby sitter, psiholog.

„Au fost zile pline, zile care au adus elevilor noștri și altfel de beneficii. Ce putem noi face pentru un viitor mai bun? Este întrebarea la care profesorii și elevii Colegiului Economic Buzău răspund zi de zi”, este mesajul cadrelor didactice ale unității de învățământ buzoiene.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker