Educație

Cum se va face testarea anti-drog în școli

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că detaliile tehnice privind testarea anti-drog a elevilor în şcoli urmează a fi perfectate de către specialişti în următoarele două luni, ea precizând că Ministerul Educaţiei are în primul rând obligaţia să ajute prin campanii de informare în care, împreună cu familiile, reuşesc să identificăm adolescenţii care au o problemă de dependenţă.

„În ceea ce priveşte consumul substanţelor interzise, avem un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară, semnat acum câteva zile de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Familiei, Ministerul Culturii şi o serie de alte entităţi cu responsabilităţi în acest sens. Una dintre măsuri vizează crearea unui grup de lucru care să elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor care se află într-o situaţie de suspiciune. Nu avem încă detaliile tehnice, pentru că ele urmează a fi perfectate de către specialişti în următoarele două luni”, a spus ministrul Educaţiei, după şedinţa de Guvern de vineri.

Deca: Soluția nu ține doar de testare

Ligia Deca

Întrebată când va exista o soluţie pentru copiii care au această dependenţă, Ligia Deca a spus că ea crede că „soluţia nu ţine doar de testare”: „Cred că Ministerul Educaţiei are în primul rând obligaţia să ajute prin campanii de informare. Rolul nostru este să educăm prin campanii în care, împreună cu familiile, reuşim să identificăm adolescenţii care au o problemă de dependenţă. Aceştia, în momentul în care au o problemă de dependenţă, despre care ştim cu toţii că este o boală, trebuie să fie priviţi ca nişte persoane care au nevoie de ajutor şi de măsuri pentru reabilitare şi de aceea lucrăm îndeaproape cu centrele de testare şi prevenire a consumului de droguri, împreună cu Ministerul Sănătăţii, împreună cu psihologi şi consilieri şcolari, pentru a putea, atunci când întâlnim astfel de cazuri, să venim în ajutorul familiilor şi al tinerilor. În rest, ne propunem ca, în cadrul acestui plan comun pentru siguranţă în şcoli, să facem tot ceea ce ţine de şcoală, de Ministerul Educaţiei, să prevenim consumul de substanţe interzise”, a explicat Ligia Deca.

Despre identificarea de către profesori a acelor elevi care au consumat droguri, ministrul a explicat că „tot în acest plan comun de acţiune sunt prevăzute acţiuni de informare pe toată perioada toamnei, septembrie–octombrie–noiembrie, în aşa fel încât atât cadrele didactice, cât şi personalul suport din şcoli să poată să identifice comportamentele care ne pot indica o eventuală adicţie şi să poată să ştie exact cum procedează, adică să anunţe familia, să anunţe conducerea şcolii şi să poată fi luată o decizie vizavi de măsurile ulterioare”.

Rafila: Doar cu acordul și la solicitarea părinților

Alexandru Rafila

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că testarea antidrog în şcoli se va face la solicitarea părinţilor, dacă aceştia au suspiciuni legate de copilul lor şi că nu se va face testare de dragul testării. Potrivit ministrului, sunt două tipuri de teste, cele rapide, în care testarea se face prin urină sau salivă, şi cele care se fac din sânge.

„Noi suntem la începutul unui drum. A fost semnat de curând, în urmă cu trei zile, un parteneriat la sediul Ministerului Afacerilor Interne cu opt instituţii guvernamentale care să reglementeze această problemă. Problema legată de trafic şi de accesul la droguri este o problemă care nu poate fi sub controlul Ministerului Sănătăţii decât în foarte mică măsură”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că testarea elevilor în şcoli se va face pentru a ajuta copiii şi de asemenea, se va face cu acordul părinţilor: „Trebuie să înţelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testării, ci ca să putem să ajutăm un copil, familia acelui copil să poată să primească un diagnostic în cazul în care există suspiciuni de substanţe psihoactive, să aibă consiliere psihologică, tratament şi să se reinsereze în societate. Testarea trebuie făcută numai cu acordul părinţilor, la solicitarea acestora, dacă au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-o anumită şcolară, dar, tot aşa, după acordul părinţilor”, a adăugat Rafila.

El a explicat şi cum se va face testarea elevilor în şcoli, împotriva drogurilor sau a altor substanţe interzise: „Există două tipuri de teste: teste rapide care sunt simplu de utilizat, se face testare din urină sau din salivă, iar rezultatul pozitiv al unui test nu înseamnă că au automat o confirmare a consumului de droguri, el trebuie ulterior confirmat printr-un test care se face din sânge şi care sigur că presupune o pregătire şi o intervenţie de natură medicală”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Articole similare