Economic

Cum să reamenajezi apartamentul fără a cheltui o avere? Top 5 sfaturi

Indiferent că dorești să-l oferi spre închiriere, să-l vinzi sau doar să-i redai strălucirea, apartamentul tău poate fi reamenajat fără stres financiar, dacă îți surâde un minim efort de documentare și dorești să faci cu mâna ta câteva lucrări nu foarte complicate. Satisfacția unui rezultat spectaculos obținut prin eforturi proprii nu poate fi egalată și va da locuinței un plus de personalitate!

Piața DIY s-a dezvoltat puternic în România și fiecare oraș a ajuns să aibă, pe lângă distribuitorii locali, cel puțin un retailer mare de produse pentru recondiționat interiorul și exteriorul locuințelor. Așadar, opțiunile sunt variate, iar concurența impune prețuri scăzute pentru astfel de materiale.

Dar care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru finalizarea cu succes a unui asemenea proiect? Găsești mai jos câteva sfaturi care îți vor fi de mare folos. 

  1. Îndepărtarea obiectelor inutile 

Pentru a renova locuința trebuie să scapi de lucrurile vechi sau nedorite și să te îngrijești de cele pe care vrei să le păstrezi. Dispozitivele de curățare a suprafețelor cu abur sub presiune au invadat piața de câțiva ani, astfel încât prețurile acestor dispozitive nu mai sunt prohibitive. Pot curăța orice tip de suprafață, chiar și cele greu accesibile și – în majoritatea cazurilor – fără a mai fi necesare substanțe de curățare.

Ușor de folosit și fiabile, aparatele de acest tip nu necesită o pregătire specială pentru a fi utilizate, iar rezultatele obținute sunt spectaculoase. Se poate curăța cu abur cam orice tip de suprafață, mai puțin pereții, obiectele sensibile și electrocasnicele – e necesară o preocupare deosebită a utilizatorului, astfel încât jetul de abur să nu afecteze componentele electrice.

Verificarea și refacerea instalațiilor

Este vorba despre îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu energie electrică, apă, gaz, a instalațiilor de evacuare, precum și despre evaluarea necesarului de încălzire sau răcire a casei. O etapă foarte importantă în orice proiect de amenajare a locuinței este verificarea instalațiilor – acestea reprezintă, de multe ori, subiectul unor defecte ascunse sau uzuri accentuate. Ar trebui să demarezi asemenea lucrări înainte de începerea oricăror activități de curățenie profesională sau de înlocuire a mobilierului, deoarece surprizele neplăcute legate de aceste elemente pot interveni oricând.

În cazul clădirilor vechi, este necesară o evaluare minuțioasă a situației izolațiilor pereților, plafoanelor și acoperișurilor, precum și a necesarului de încălzire, respectiv răcire a fiecărei camere. Există, desigur, soluții moderne pentru acest tip de amenajare, însă asemenea lucrări depășesc de obicei sfera DIY, fiind necesare lucrări ale unor persoane autorizate.

Recondiționarea mobilierului

Este, de regulă, o operațiune migăloasă care solicită atenție la detalii, experiență și un arsenal de scule care să te ajute să lucrezi eficient. Cel mai probabil, vor fi necesare și piese pentru reparații la scaune de birou și alte tipuri de mobilier, precum și lacuri și vopseluri pentru refacerea suprafețelor. Operațiunile variază de la o simplă șlefuire cu șmirghel de diferite granulații, până la îndepărtarea completă a stratului de vopsea sau lac. Operațiunile de refacere a componentelor mobile – balamale, sisteme de închidere, mânere – presupun înlocuirea cu altele mai performante și, pentru un plus de imagine, superioare din punct de vedere estetic.

Înlocuirea mobilierului vechi

În completarea lucrărilor indicate mai sus, reamenajarea apartamentului presupune și o actualizare a mobilierului în conformitate cu noile idei de design interior, ținând seama de propriile necesități de depozitare. Este o acțiune importantă, ca să nu riști să ai piese deteriorate sau cu funcționalitate limitată în noua configurație a casei. În funcție de buget, poți opta fie pentru înlocuirea totală, fie pentru completarea elementelor deja existente. O idee salvatoare în acest caz este vizitarea magazinelor care comercializează mobilă de calitate.

Îmbunătățirea ușilor și a ferestrelor

Pe lângă aspectul estetic, care susține imaginea perfectă post reamenajare, înlocuirea ușilor și ferestrelor vine ca o completare naturală a necesității practice de izolare termică și fonică, dar și a asigurării unui climat de siguranță. 

Desigur, poți opta oricând pentru o recondiționare a elementelor existente, care este, de obicei, limitată la ușile de interior și doar dacă acestea sunt de foarte bună calitate. Vei constata că nevoia de siguranță și control a nivelurilor de temperatură, umiditate, zgomot ambiental îți va impune adoptarea soluțiilor tehnice de calitate pentru ușile de acces și pentru ferestre.

În concluzie, reamenajarea apartamentului nu trebuie să fie în mod necesar o operațiune costisitoare, generatoare de stres și pierdere de timp. O evaluare atentă a situației apartamentului și o documentare prealabilă în privința soluțiilor disponibile pot fundamenta un plan de acțiune eficient și o renovare rapidă cu rezultate spectaculoase. 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker