Politic

Cum s-a făcut de râs Emanuel Ungureanu la Suceava

Aventurile deputatului USR de Buzău Emanuel Ungureanu în căutarea unui „coledzi” continuă: ales în 2016 la Cluj, s-a transferat în 2020 la Buzău pentru a putea fi reales în Parlament și a pierdut acum jalnic alegerile la Suceava, unde a candidat pentru postul de președinte al Consiliului Județean. Însă, potrivit unor surse din USR, Ungureanu și conducerea acestui partid știau că primul nu are nicio șansă la Suceava, dar i se crea o trambulină pentru o candidatură la Parlament din acest județ, după Buzău și Cluj.

Aventurile deputatului Ungureanu în căutarea unui colegiu

La alegerile din 9 iunie pentru președinția Consiliului Județean Suceava, Ungureanu a ieșit pe locul III, cu 21.051 de voturi, respectiv 7,3 la sută. Pe locul I s-a aflat pesedistul  Gheorghe Șoldan, care a obținut 124.796 de voturi, adică 43,23 la sută, în timp ce pentru liderul liberal Gheorghe Flutur au votat 116.018 alegători, adică 40,19 la sută. AUR nu a avut însă candidat la președinția Consiliului Județean.

La votul politic pentru Consiliul Județean, Alianța Dreapta Unită a luat doar 6,77 la sută din voturi, plasându-se pe locul IV, după PSD, PNL și AUR.

Emanuel Ungureanu este din Cluj, unde a studiat la liceu și a muncit. În 2016, a fost ales deputat în acest județ. Însă, în 2020, fiindcă nu a prins  un loc eligibil la Cluj, președintele de la acel moment al partidului, Dan Barna, l-a transferat la Buzău, unde a fost ales tot deputat, fiind primul pe lista electorală. USR-PLUS a luat sub 9 la sută în 2020 la Buzău, Ungureanu devenind singurul parlamentar al acestei alianțe politice.

În martie 2024, Emanuel Ungureanu a fost parașutat de la centru la conducerea filialei USR din municipiul Suceava. „La Suceava bătălia va fi împotriva lui Flutur și a clanului său. USR are resurse importante ca împreună cu PMP, care are o organizație puternică la Suceava, ca să realizeze un scor electoral bun”, declara el în martie. Însă, potrivit unor surse din USR, el fusese detașat în Suceava pentru a avea un nou colegiu în care să fie reales deputat.

În județul Suceava, din 114 primării, PSD a câștigat 61, PNL și-a adjudecat 49, Dreapta Unită va conduce două și AUR, una. La Gura Humorului, primarul este independent.

Articole similare