Actualitate

Cum s-a pus ,,batista pe țambal” în dosarul care a zguduit învățământul buzoian

S-a așternut liniștea peste dosarul fraudei la Bacalaureatul din toamna lui 2013. La mai bine de cinci ani de la perchezițiile și audierile ,,maraton” în această speță, în urma cărora trei cadre didactice binecunoscute în Buzău au fost reținute, iar alte trei au fost puse sub control judiciar de procurori, cauza nu a ajuns pe masa judecătorilor. Și chiar dă semn că nici nu ar mai ajunge, deși, la sfârșitul lui 2015, surse bine informate dădeau ca sigură încheierea anchetei și trimiterea inculpaților în fața instanței.

Nu s-a întâmplat așa, iar cadrele didactice care au făcut de râs învățământul buzoian își văd nestingherite de proiecte și de carieră.

Acum cinci ani, dosarul a fost predat de polițiști la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău și tot acolo va fi închis, potrivit unor surse judiciare. Dacă în cazul unor fapte ar fi intervenit prescrierea, dat fiind că au trecut deja 7 ani de la comiterea lor, în cazul altora pare că se așteaptă prescrierea.

Dosarul ,,Fraudă la BAC” a zguduit din temelii învățământul buzoian în primăvara lui 2015.

Unul dintre cei reținuți la acel moment este fostul director al Colegiului Tehnic, profesorul de fizică Robert Harabagiu, fost vicepreședinte al comisiei de BAC din toamna lui 2013. În arest a mai ajuns și o profesoară de Chimie de la Colegiul Nenițescu, Ionelia Lință, dar și un cadru didactic de informatică de la Liceul cu Program Sportiv, Mirela Stanciu, ambele membre ale secretariatului tehnic al comisiei de la BAC.

Propunerea ­procuro­rilor de arestare preventivă a celor trei a fost respinsă la instanță, astfel că Harabagiu, Stanciu și Lință au rămas sub control judiciar pentru 60 de zile. Tot sub control judiciar a fost pusă de procurori și fosta soție a lui Robert Haraba­giu, Anca Harabagiu, inspector școlar pentru romi, dar și profesoarele Anișoara Toader și Cristina Drugă. Toți au scăpat, însă repede de măsurile preventive.

În total, peste 20 de cadre didactice de la Liceul Nenițescu, Colegiul Tehnic, Colegiul B.P. Hasdeu și Liceul cu Program Sportiv au dat cu subsemnatul în fața anchetatorilor.

După ce, în prealabil, le-au fost percheziționate casele, șase profesori cunoscuți în Buzău, corectori și membri ai Centrului de Evaluare Zonală de la Liceul cu Program Sportiv acum cinci ani, au fost ridicați și chestionați pe bandă rulantă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, care au căutat să probeze informații adunate timp de câteva luni luni, probe care ar duce spre o rețea amplă de falsificare a tezelor de la examenul de Bacalaureat prin rescrierea lor, acasă, de către profesorii corectori. Astfel s-a ajuns că zeci de lucrări de Bacalaureat, provenind de la un singur centru de exa­minare, să semene izbitor între ele, ceea ce i-a făcut pe anchetatori să extindă cercetările. Se suspectează că lucrările au fost luate acasă de profesori și completate, iar apoi notate de evaluatori.

,,În sarcina inculpaților Constantinescu Rozica și Harabagiu Robert s-a reținut că, în calitate de președinte, respectiv vicepreședinte al Comisiei de evaluare de la Centrul Zonal Buzău din sesiunea august-septembrie 2013, nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiunile de serviciu, fapt ce a permis falsificarea lucră­rilor pentru un număr de peste 50 de elevi, prin completarea de către unii din profesorii corectori sau chiar de către membrii comisiei, care au efectuat rezolvări ale subiectelor, facilitând astfel obținerea unor note de promovare pentru respectivele persoane. În sarcina inculpatelor Drugă Cristina, Stanciu Mirela Carmen și Lință Ionelia s-a reținut că au falsificat, prin alte­rarea conținutului (ștersă­turi, adăugiri, completări) lucrările a peste 50 de elevi, din care o parte la cererea inculpatului Harabagiu Robert. În ceea ce privește pe inculpata Harabagiu Cornelia Anca, s-a reținut că a falsificat prin modali­tățile expuse două lucrări”, se preciza atunci în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

Robert Harabagiu, directorul Colegiului Tehnic la acel moment, vicepre­ședintele Centrului de Evaluare la momentul res­pectiv, Mirela Carmen Stanciu – profesoară de informatică de la Liceul cu Program Sportiv, Ionelia Lință – profesoară de chimie la ,,Nenițescu”, au fost reținuți pe bază de ordonanță de către polițiști, ulterior plasați sub control judiciar de instanță, în timp ce Rozica Constantinescu (președintele CEZ și director adjunct la acel moment la Grup Școlar Nenițescu), Cristina Luminița Drugă, profesoară de matematică la Colegiul ,,BP Hasdeu” și la Colegiul Economic, și Cornelia Anca Harabagiu, profesoară de fizică la ,,Hasdeu” și inspector școlar, au fost puse sub control judiciar de procurori.

Flagrantul care a devoalat rețeaua

Totul a pornit de la un flagrant organizat în toamna lui 2014, după ce un absolvent și-a cerut înapoi șpaga dată ca să promoveze proba de Matematică. Atunci, inginerul instructor auto Viorel Miritescu, fost director al școlii de Arte și Meserii din Vernești, a fost arestat pentru trafic de influență și complicitate la trafic de influență, ulterior fiind trimis în judecată.

Denunțătorul în acest caz a fost solistul de muzică populară Valentin Ghencea. De fapt, după ce a obținut nota de trecere, Ghencea, considerând, probabil, că a luat BAC-ul pe merit, și-a cerut banii înapoi, dar a avut parte de un refuz violent. Așa că l-a denunțat pe Viorel Mirițescu și s-a dus la întâlnirea cu acesta burdușit cu tehnică de ascultare și înregistrare.

Pe timpul discuției, Miritescu s-a prins că Ghencea este echipat cu tehnică specială de ascultare. Speriat, inginerul instructor a început să smulgă microfoanele de pe tânărul cântăreț. De teamă, Ghencea s-a ascuns în WC-ul unui service, unde a fost ținut sub sechestru până la intervenția organelor abilitate. Totul s-a întâmplat la începutul lunii noiembrie 2014, iar în urmă denuntului, Viorel Mirițescu a ajuns în arest, unde nu a zăbovit prea mult, pentru că magistrații Curții de Apel Ploiești au anulat decizia Tribunalului Buzău privind arestarea lui preventivă și au înlocuit măsura cu cea a controlului judiciar.

Între timp, Miritescu, dar și doi intermediari, tată și fiu, au fost condamnați cu suspendare. Singura care a primit închisoare cu executare a fost Mărioara Milea, secretar-șef la Liceul “Neni­țescu”, care mai avea o condamnare cu suspendare.

Cercetările efectuate de polițiști în acest dosar au dus către Robert Narcis Harabagiu, Rozica Constantinescu, Mirela Carmen Stanciu, Ionelia Linta, Cristina Luminița Drugă, Cornelia Anca Harabagiu, dar și alte cadre didactice implicate în fraudarea exa­menului de BAC din sesiunea august-septembrie 2013. Până acum însă, singurii țapi ispășitori în acest scandal au fost Viorel Mirițescu și Mărioara Milea.

Mărioara Milea, secretar-șef la Liceul “Costin Nenițescu” din Buzău la acel moment, a fost condamnată, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Ploiești, la doi ani și patru luni de închisoare cu executare, ea fiind încarcerată în Penitenciarul Focșani. A fost eliberată demult.

În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că, în luna august 2013, Mărioara Milea a pretins și a primit 1.200 de lei de la Ghencea pentru a interveni pe lângă profesorii corectori în scopul promovării de către acesta a probei de limba română a examenului de bacalaureat. Legătura s-a făcut prin fostul director al liceului din Vernești Viorel Mirițescu.

Fostul director al Liceului Tehnologic Vernești a fost condamnat, în acest caz, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru o perioadă de patru ani și cu obligati­vitatea de a presta muncă în folosul comunității pentru 120 de zile, la Primăria Berca.

Totodată, secretara liceului din Buzău a fost condamnată la 2 ani și 4 luni, însă ea a fost încarcerată întrucât condamnarea a venit în timpul unei alte sentințe cu suspendare. Ea fusese condamnată, în septembrie 2013, la închisoare cu suspendare după ce a falsificat două certificate de absolvire a unor cursuri postliceale, cu foile matricole aferente.

5 Comentarii

  1. Care este finalul? Toata lumea pleaca acasa fara probleme? Sau mai urmeaza ceva?

  2. Oameni care au supravietuit tururor schimbarilor si care au ramas in institutie si cand altii plecau. Druga a fost favorizata excesiv de sefa Stoian. Harabagiu stie sa isi asigure de la an la an postul fara emotii prea mari. In afara de meditatii si tertipuri precum cele expuse doamnele ce activitate au in invatamant?

  3. Tov. Manzala – Inorogul cu ochi albastri- a lasat ca mostenire functia de inspector specialist matematica -ca la catedra….pentru Druga Cr. (executant )
    Acesti vinovati nepedepsiti au fost niste executanti in forma continuata ai celor care-i conduceau anterior si in timpul momentului 2013.
    Procuratura nu poate trimite dosarul in instanta nici dupa 5ani?

  4. O rusine pentru invatamant, procuratura… Cautati sa vedeti si scrieti ce functii ocupa personajele acestea: Druga Cr. Inspector de specialitate -matematica / R. Harabagiu -proiecte pe bani europeni…. Poate da raspuns si procuratura la cele semnalate.
    Este situatia respectiva a fi investigata de S.I.J ?

  5. Si toti o duc acum f rau!Druga si cu Harabagiu sunt nestingherite inspectoarea școlare una pe problemele cu rromii si alta de matematica…..a moștenit tronul inspectoratului de la longevivul Mânzală…..asa pedeapsa mai zic si eu….

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker