miercuri, 21 octombrie 2020

Cum a pus-o USR Buzău de-o alianță cu PRO România pentru alegerile locale

Marți a fost semnat, cu o întârziere de aproape patru luni, protocolul dintre organizațiile județene ale Uniunii Salvați România și Partidului Libertății, Unității și Solidarității, care statuează componența listelor de candidați la alegerile locale din toamna acestui an. Față de protocolul inițial, prezentat la sfârșitul lunii februarie la singura conferință de presă comună USR-PLUS de până acum, lucrurile sunt total diferite, în sensul în care buzoienii din partidul lui Dan Barna și-au tras partea leului. Mai precis, candidații alianței la funcțiile de președinte al Consiliului Județean, respectiv de primari ai municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat, vor fi toți din partea Uniunii Salvați România. USR și-a adjudecat și primele două locuri de pe lista de consilieri județeni, care vor fi urmate de două aparținând Partidului Libertății, Unității și Solidarității. La Consiliul Municipal Buzău, lista va fi deschisă de doi candidați USR, urmați de unul din partea PLUS, de unul din partea USR și de alți doi din partea PLUS. Protocolul a fost semnat din partea organizației județene a Uniunii Salvați România de noul președinte interimar Claudia Cristea, care este și li­der al organizației municipale, instalată în funcție după demisia lui Valeriu Mocanu.

Motivele demisiei lui Mocanu, deși ,,secretizate” sub sintagma ,,motive personale”, par a fi însă deosebit de grave din punctul de vedere al unui partid care clamează distanțarea de vechea clasă politică și a provocat deja scandal în interiorul organizației. Astfel, cele trei persoane care vor fi fruntea candidaților Alianței USR-PLUS la alegerile locale – președintele Claudia Cristea la Consiliul Județean, fostul președinte Irinel Cîrstea la Primăria Buzău și liderul organizației râmnicene, Gabriel Ștefan Ionică, la primăria municipiului de pe Râmnic – au pus la punct o politică de alianțe ,,pe sub mână” cu diverse formațiuni din categoria celor pe care Uniunea Salvați România le condideră nefrecventabile.

O asemenea primă întâlnire a avut loc miercurea trecută, la sediul USR Buzău, între liderul PRO România, Felix Rache, vicepreședinte național al partidului condus de Victor Ponta și candidat al acestei formațiuni politice la Primăria Rm. Sărat, și Constantin Ionescu, candidatul la funcția de primar al municipiului Buzău, pe de o parte, și Valeriu Mocanu, Claudia Cristea, Irinel Cîrstea și Laurențiu Belizan, de cealaltă parte. Conform surselor noastre, la discuții s-a pus problema sprijinului pe care USR l-ar putea oferi PRO România pentru candidații la Consiliul Județean și la primăriile Buzău și Râmnicu Sărat – mergând până la a nu propune candidați proprii la aceste posturi -, în schimbul ajutorului PRO România pentru ca Alianța USR-PLUS să treacă pragul electoral de 7 procente, astfel încât cei trei, Cristea, Cîrstea și Ionică, să aibă asigurate posturile de consilieri, județean, respectiv municipali. Rețeta este, practic, aceeași cu cea pe care UDMR o aplică cu succes de ani buni, obținând multe voturi în județe în care populația de etnie maghiară este ca și inexistentă.

,,Ne-au spus că au libertatea de a-și face strategia și politica de alianțe”

Președintele PRO România Buzău, Felix Rache, ne-a confirmat că s-a întâlnit miercurea trecută la sediul USR cu cei patru reprezentanți ai partidului condus de Dan Barna, și l-a delegat de Constantin Ionescu să ne ofere mai multe amănunte.

,,Noi, cei de la PRO România Buzău, urmărim să realizăm o construcție politică alternativă la ceea ce se întâmplă acum în oraș și în județ. Noi am fost cei care i-am contactat pe cei de la USR – mai precis pe doamna Cristea și pe domnul Cîrstea – și, miercurea trecută, la ora 18.00, am fost împreună cu președintele Felix Rache la sediul lor. Ne-au spus că au libertatea de a-și face strategia și politica de alianțe fără să mai anunțe în prealabil Bucureștiul. Noi le-am prezentat punctul nostru de vedere, bazat pe analize sociologice, din care rezultă că o fărâmițare a opoziției nu va duce la nimic bun. Am stabilit să ne întâlnim din nou la o dată pe care o vom stabili de comun acord, după ce conducerea USR Buzău va informa și va discuta cu partenerii din PLUS”, a detaliat Constantin Ionescu.

De partea cealaltă, noul președinte USR Buzău, Claudia Cristea, ne-a declarat că întâlnirea de miercurea trecută a fost una neoficială: ,,Nu a fost o discuție despre vreo alianță; nu facem alianțe cu nimeni, doar cu PLUS. În momentul în care vom discuta ceva oficial, o vom face împreună cu cei de la PLUS”, a spus Claudia Cristea.

loading...
error: Content is protected !!