Sănătate

Cum reacționează sistemul imunitar la Coronavirus

Sistemul imunitar este unul dintre subiectele cele mai abordate din ultimele luni, sfaturile medicilor fiind mereu îndreptate către întărirea imunității prin alimentație și un stil de viață echilibrat. Cu toate acestea, noțiunea în sine nu este înțeleasă pe deplin de mulți români, ceea ce face ca măsurile luate să nu aducă beneficiile dorite.

Sistemul imunitar este esențial pentru supraviețuire, fiind scutul care protejează organismul împotriva agenților patogeni. Această vastă rețea de celule și țesuturi are rolul de a apăra corpul de virusuri, bacterii, toxine și paraziți, actuând precum o armată care deschide atacul împotriva corpurilor străine și dăunătoare. Sistemul imunitar este răspândit în tot corpul și acumulează toate organele și țesuturile. Mai mult decât atât, acesta, pe lângă faptul că luptă împotriva infecțiilor și atacă germenii, identifică celule moarte din corp și le elimină pentru a menține corpul sănătos.

Modul de acționare al sistemului imunitar este extrem de complex și în perfectă concordanță cu sistemul cerebral: odată sesizate substanțele străine din corp, sistemul imunitar semnalează antigenele necunoscute, care sunt atacate de celulele albe, până la distrugere. În momentul dispariției bacteriei dăunătoare, sistemul imunitar memorează antigenul pentru a putea acționa eficient și fără întârzieri într-o situație viitoare, când va întâlni aceeași substanță nocivă.

Sistemul imunitar joacă, așadar, un rol extrem de important și în lupta împotriva COVID-19, potrivit mai multor medici. De aceea, explică ei, persoanele care s-au îmbolnăvit au reacționat diferit la această boală; dacă unii nu au avut simptome sau doar simptome ușoare, alții au avut nevoie de spitalizare și de atenția medicilor. O persoană cu un sistem imunitar slăbit va fi mai predispusă la dezvoltarea de simptome mai grave, întrucât corpului îi este mai dificil în lupta cu noul virus, iar o persoană care suferă de o boală anterioară va avea și mai mari probleme în vindecare.

În aceste circumstanțe, întărirea imunității și o imagine clară asupra stării de sănătate este vitală. Grija pentru accesul la servicii medicale la cele mai înalte standarde este eliminată de beneficiile pe care le oferă o asigurare de sănătate privată. Astfel, dacă ești asigurat, beneficiezi e tehnologie de ultimă generație și de tratamente inovatoare, astfel încât să fii pregătit pentru orice situație.

Semne ale unui sistem imunitar slăbit:

  • Apatia
  • Oboseala
  • Vindecarea lentă a unei răni
  • Dureri de cap frecvente
  • Manifestări ale bolilor repetitive
  • Reacții alergice
  • Diaree cronică

Prezentarea unor astfel de semne trebuie să ridice anumite semnale de alarmă pentru persoana afectată întrucât este cu mult mai predispusă la apariția unor boli mai grave, precum pneumonie sau meningită deoarece corpul nu mai are un scut puternic care să îl apere. De aceea este necesară o programare de urgență pentru a realiza o serie de investigații, astfel încât să fie determinat dacă există afecțiuni sau nu. Dacă ești asigurat medical, accesul este mult mai facil în clinici de top din România sau din străinătate, pentru că o asigurare medicală privată îți garantează timpi de așteptare reduși și posibilitatea de a alege medicul și clinica la care vrei să fi tratat, indiferent de locație.

Dacă nu ești încă asigurat, dar îți dorești să beneficiezi de atenția și de îngrijirea celor mai bune echipe de medici din România și din străinătate, o asigurare medicală MediHelp îți garantează accesul la doctori de renume mondial, oriunde în lume. Asigurarea privată de sănătate reprezintă un instrument care oferă beneficiarului îngrijire medicală la cel mai înalt nivel și poate fi, în multe situații delicate de sănătate, una salvatoare.

Contextul actual a demonstrat cât de vital este nu doar un sistem imunitar puternic, dar și accesul la servicii medicale la cele mai înalte standarde. Pentru asigurarea celor două, există o serie de măsuri inițiale care trebuie luate: programarea pentru o serie de analize de rutină, astfel încât să ai siguranța faptului că organismul funcționează în condiții optime, analizarea rezultatelor și aplicarea tratamentelor acolo unde este nevoie, consult ulterior tratamentului și stabilirea, împreună cu medicul, a unui stil de viață care să contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Măsuri alternative care se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar:

  • Consum echilibrat de fructe, legume și cereale
  • 7-8 ore de somn
  • Limitarea factorilor de stres
  • Activitate fizică susținută
  • Limitarea consumului de alcool
  • Renunțarea la fumat
  • Igienizarea atentă a mâinilor
  • Spălarea și gătirea corespunzătoare a alimentelor

Situația de urgență a arătat câtă nevoie este de măsuri responsabile care să ne protejeze sănătatea, în special în cazul îmbolnăvirii cu Coronavirus. Deciziile luate în prezent vor impacta starea de bine de mâine.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker