joi, 25 februarie 2021

Cum măsori dimensiunile corecte pentru perdele?

Cum să alegi perdelele din materiale premium care să se potrivească pe ferestrele tale? Nu este deloc dificil, așa că optează pentru modelul preferat, pentru că dimensiunile sunt simplu de stabilit. Citește în continuare cum calculezi lungimea perdelelor pentru a pica așa cum vrei și lățimea astfel încât să obții cutele dorite.

Pasul 1: alege și montează suportul

Înainte de toate, alege suportul în funcție de perdeaua pe care o vrei. Opțiunile pe care la ai sunt șina, galeria și firul. Odată ce ai montat suportul, îți va fi clar de unde va porni draperia. 

Cum determini lungimea suportului?

Măsoară lățimea ferestrei și adaugă distanță pe care vrei s-o ocupe perdeaua pe pereții de-o parte și de alta a geamurilor.

De regulă, este indicat să lași 20 de cm pe fiecare parte. În acest fel, dacă alegi o pereche de draperii, le vei putea strânge chiar în dreptul pereților, pentru a permite luminii să intre prin întreaga suprafață a geamului.

Pasul 2: Calculează lungimea perdelei

Poți alege între patru lungimi ale perdelei: până la pervaz, până la podea, între pervaz și podea și peste nivelul podelei.

Lungimea perdelei până la pervaz

Această lungime este recomandată în special atunci când sub fereastră există un calorifer, ori pervazul este prea lat. Este, însă, o soluție optimă doar pentru geamurile care se deschid și se închid frecvent, cum sunt cele de la bucătărie și baie. În alte încăperi, o perdea scurtă va îngusta vizual atât fereastra, cât și dimensiunea camerei.

Măsoară și calculează lungimea draperiei astfel încât să rămână 1,25 cm între tivul perdelei și pervazul ferestrei.

Lungimea perdelei până la podea

Este cea mai întâlnită opțiune în amenajările clasice. Draperiile se măsoară de la nivelul podelei până la nivelul suportului. Când măsori lungimea, lasă o distanță de 2,5 cm între perdea și podea, pentru ca draperia să nu atingă podeaua.

Lungimea perdelei între pervaz și podea

Lungimea intermediară se poate stabili în funcție de preferințe, însă este de obicei la 10-15 cm sub pervazul ferestrei.

Lungimea perdelei peste nivelul podelei

Măsoară perdelele astfel încât să depășească nivelul podelei cu 4-5 cm. Această variantă este potrivită unei amenajări moderne sau romantice, oferind un aer relaxat și nonconformist. Dezavantajul este întreținerea mai dificilă, dat fiind faptul că draperiile se murdăresc destul de ușor.

Pasul 3: calculează lățimea perdelei

Pentru a calcula lățimea, măsoară lungimea suportului pe care vei întinde perdeaua și adaugă în funcție de cât de ample îți dorești să fie cutele.

  • Pentru cute obișnuite (pline), înmulțește lungimea suportului cu 2.
  • Pentru cute ample, înmulțește lungimea suportului cu 2,5.
  • Pentru o perdea mai întinsă, înmulțește lungimea suportului cu 1,5.

Urmează acești trei pași și vei obține rapid dimensiunile corecte ale perdelelor.

loading...
error: Content is protected !!