Actualitate

Cum l-a lăsat Justiția buzoiană pe Boșcodeală cu „onoarea nereperată”

• A pierdut și al doilea proces cu cercetătorul Costel Vînătoru, pe care îl acuzase de denunț calomnios

Fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală a mai pierdut un proces în fața celor care, în trecut, au devoalat ilegalitățile cu tere­nurile Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă. Săptă­mâna trecută, spre exemplu, la Judecătoria Buzău i-a fost respinsă plângerea formulată în contradictoriu cu cerce­tătorul Costel Vînătoru și cu directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare în Legumicultură, Constantin Vlad, împotriva ordonanței de clasare din 14 septembrie 2020 pronunțată în dosarul 1654/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. Anul trecut, Boșcodeală a pierdut un proces similar, fiindu-i respinsă plângerea din data de 17 martie 2020, în contradictoriu cu cercetătorul Costel Vînătoru, pronunțată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău în dosarul cu nr. 2591 /P/2019, ca neîntemeiată.

Anul trecut, Boșcodeală a  făcut la unitatea de Parchet o plângere pentru denunț calomnios și abuz în serviciu împotriva cercetătorului Costel Vânătoru. Procurorii i-au respins însă cererea, iar ulterior și judecătorii au confirmat rezoluția, menținând ordonanța de clasare nr. 2591/P/2019 pronunțată de Parchetul de pe lângă Judecă­toria Buzău, ca legală și temeinică. Decizia este defi­nitivă. O acțiune similară l-a vizat și pe directorul SCDL Constantin Vlad, însă și aceasta a fost respinsă zilele trecute.

Reamintim că Boșco­deală a scăpat de răspunderea penală în „dosarul Orizont” pentru că s-au prescris faptele, și nu din cauză că ar fi fost găsit nevinovat în speța respectivă.

De altfel, în ultimul timp, fostul primar al Buzăului a ­des­chis sau este chemat în mai multe acțiuni în instanță pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele „Gloria” și „Orizont”. Recent, Stațiu­nea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a cerut executarea silită a veniturilor condamnaților din dosarul cunoscut opiniei publice drept „Orizont”. Soli­citarea a fost făcută în instanță printr-un executor judecă­toresc, acțiunea fiind îndreptată împotriva fostului primar al Buzăului Constantin Boșcodeală, împotriva fostei șefe a Oficiului de Cadastru  Viorica Stana, dar și a fostului director al Stațiunii Legumicole Nicolae Trandafir.

Potrivit sentinței Tribunalului Dâmbovița, răma­să definitivă în decembrie 2019 prin decizia Curții de Apel Ploiești, cei trei au fost obligați, pe latură civilă, să plătească un prejudiciu creat SCDL Buzău de peste 5 milioane lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha, trecut din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău. Procedurile de recuperare a prejudiciului au ajuns în instanță la cinci luni de la pronunțarea sentinței definitive în dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. Validarea popririi asupra veniturilor a fost deja contestată de Boșcodeală, Stana și Trandafir, iar un nou termen a fost stabilit pentru luna viitoare.

Fostul primar al Buzăului a încercat să schimbe sentința definitivă în dosarul „Orizont”. Constantin Boșco­deală a depus un recurs în casație, cerere ce i-a fost respinsă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La finalul anului 2019, Curtea de Apel Ploiești a închis ultima filă din dosarul ,,Orizont” în care a fost judecat fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală. Completul de judecată a pronunțat o nouă hotărâre privind latura civilă, însă în ceea ce privește latura penală sentința a fost men­ținută, la fel și în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor. Prima instanță a ­obli­gat, în solidar, pe inculpații Constantin Octavian Boșcodeală, Viorica Stana și Trandafir Nicolae la plata către Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plății, repre­zentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha, situat pe raza municipiului Buzău,  pe care s-a construit un cartier rezidențial.

Fapte prescrise, nu și prejudiciile

Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în primăvara lui 2014 alături de alți doi inculpați, fosta șefă a Oficiului de Cadastru Viorica Stana și fostul director al Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Tran­dafir Nicolae, cei trei fiind acuzați de abuz în serviciu pentru trecerea unui teren de 33 de hectare în domeniul privat al municipiului Buzău. Pe 12 decembrie 2019, un complet de la Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv.

În primăvara anului 2018, judecătorii Tribunalului Dâm­bovița, prima instanță sesizată, au constatat că faptele de care erau acuzați cei trei s-au prescris, așa că au decis încetarea procesului penal. Chiar și așa, fostul edil al Buzăului și ceilalți doi inculpați au fost obligați să plătească prejudiciul în acest caz, peste 5 milioane și jumătate de lei plus dobânzi. Sentința a fost atacată atât de cei trei inculpați, cât și de DNA, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Ploiești. Boșcodeală are mare parte din avere sub sechestru pentru recuperarea prejudiciului inclusiv în dosarul ,,Gloria”, iar recent a depus la Judecătoria Buzău o nouă contestație la executare, însă i-a fost respinsă pentru netimbrare. Decizia poate fi apelată.

2 Comentarii

  1. Trebuia să își recapete onoarea, deoarece a asfaltat toate străzile din Buzău, a construit 10.000 de locuințe sociale pentru tineri, a fluidizat circulația din oraș, a renovat toate clădirile istorice din oraș……!!!!!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker