Economic

Cum îți dai seama că locuința ta are cablaje electrice periculoase

Cei mai mulți dintre noi nu ne gândim la ceea ce se află în spatele pereților. Cu toate acestea, de fiecare dată când apăsăm pe întrerupătorul de lumină sau folosim prăjitorul de pâine, practic solicităm cablajul intern al casei noastre și asta poate cauza mari probleme dacă avem cabluri vechi sau deteriorate.

Iată câteva semne care vă avertizează că electricitatea locuinței are la bază cablaje vechi și periculoase:

Fire uzate

Firele se pot rupe sau se pot crăpa din cauza vechimii, căldurii, coroziunii sau îndoirii. De asemenea, pot fi tăiate, ciupite sau străpunse de cuie sau șuruburi. Firele deteriorate sunt periculoase și ar trebui înlocuite doar de către o persoană specializată.

Căldură excesivă și urme de arsuri

Toate prizele și întrerupătoarele ar trebui să fie reci la atingere. Căldura emanată de întrerupătoare sau prize și petele de arsură sunt indicii puternice ale unei probleme severe de electricitate. Puteți folosi aparate de control pentru detectarea scurgerilor de curent, urmând apoi să înlocuiți corespunzător toată partea electrică afectată. Un electrician autorizat calificat poate îndeplini această sarcină și, de asemenea, vă poate ajuta să evaluați sarcina circuitelor și să faceți îmbunătățirile recomandate, ceea ce este obligatoriu dacă circuitele sunt supraîncărcate.

Fum electric

Fumul care vine de la o priză, de la un aparat sau de-a lungul unei plinte este un semn sigur că vă confruntați cu probleme de electricitate. La primul indiciu de fum, opriți toate aparatele și încercați să depistați problema. De asemenea, este recomandat să opriți întrerupătorul principal până când este identificată sursa fumului.

Luminile se sting în casă

Dacă luminile lustrelor, lampadarelor, veiozelor sau spoturile devin mai slabe sau pâlpâie atunci când porniți un cuptor cu microunde sau un aspirator, este posibil să supraîncărcați circuitele sau cablajul. Pentru a beneficia de maximă siguranță la domiciliu, verficați cablajul și întrerupătorul de circuit.

Conexiuni electrice slăbite

În timp, conexiunile dintre firele electrice și întrerupătoarele sau prizele se pot slăbi. Încercați să examinați aceste sisteme și să vă asigurați că toate capacele prizei și plăcile comutatoarelor se află în stare bună și că firele din interior nu sunt slăbite. Înlocuiți imediat toate plăcile lipsă, crăpate sau rupte.

Deteriorări cauzate de rozătoare

Șoarecilor și șobolanilor le place să mestece cablurile electrice. Dacă observați exremente sau alte semne de activitate a rozătoarelor, verificați amănunțit toate cablurile din zonă pentru a vă asigura că nu sunt deteriorate.

Prizele electrice bâzâie

Dacă auziți zgomote de trosnet, de sfârâit sau de bâzâit provenind de la prize, întrerupătoare sau aparate, este posibil să vă confruntați cu o problemă serioasă. Opriți electricitatea în zona afectată și contactați de urgență un electrician.

În general, lucrările legate de electricitatea casei sunt cel mai bine de lăsat în seama electricienilor profesioniști. Totuși, printre lucrurile pe care le poate efectua orice proprietar se numără etichetarea întrerupătoarelor de circuit și a cablajului și înlocuirea prizelor vechi. Indiferent care sunt semnele de avertizare pe care le-ați observat, problema cablajului electric învechit sau deteriorat nu este recomandat să o amânați. Dacă observați oricare dintre aceste semne de avertizare în propria casă, optați pentru serviciile profesioniste ale unui electrician autorizat.

Articole similare