Politic

Cum își apără un fost deputat de Buzău pensia specială de 11.000 lei

Fostul deputat PSD de Buzău în legislatura 2012-2016 Eugen Nicolicea, reprezentant al Asociaţiei foştilor parlamentari, a anunţat că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor dacă acesta va fi adoptat de Parlament. Declarația lui Nicolicea vine în contextul în care comisia de statut a dat raport favorabil pentru proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor, iar Legislativul urmează să dea votul final pe proiectul de lege săptămâna viitoare. Eugen Nicolicea a fost unul dintre vârfurile de lance ale fostului lider PSD Liviu Dragnea în asaltul asupra justiției din legislatura 2016-2020.

Parlamentarii intră în vacanță de la 1 iulie 2023 și au termen să adopte proiectele privind desființarea pensiilor speciale. Într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, programată pentru luni, 26 iunie 2023, urmează să fie adoptat proiectul de lege privind desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Tot la începutul săptămânii viitoare deputații urmează să dezbată și să voteze în comisii proiectul care desființează celelalte categorii de pensii speciale și miercuri urmează să-l voteze și în plen.

Indemnizații speciale pentru parlamentari

Parlamentarii beneficiază de indemnizație pentru limita de vârstă în funcție de cât timp s-au aflat în Legislativ. „Parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate. Prezenta initiațivă legislativă constituie un pas în vederea asigurării echităţii între cetăteni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţile speciale ale parlamentarilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii mai arată că la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie au fost achitate 583 de indemnizații, cu o valoare totală de 19.370.146,80 lei. „Menținerea în plată a acestor indemnizații ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra țării noastre în ultimii ani”, mai scrie sursa citată.

Eugen Nicolicea

Proiectul a primit raport favorabil și de la comisia de statut a deputaților și senatorilor. La ședință a fost și fostul parlamentar Eugen Nicolicea, care a reprezentat și Buzăul în Camera Deputațior în legislatura 2012-2016, care a criticat proiectul și a spus că sunt șanse să pice la Curtea Constituțională a României, existând și precedent. „Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală. Încălcarea legii se sancţionează, iar încălcarea legii fundamentale bănuiesc că este de o gravitate mai mare decât încălcarea unei legi obişnuite”, a afirmat Nicolicea, care a participat la şedinţa comisiei.

Întrebat ce pensie are, Nicolicea a spus că este de 10.951 lei. „Se vede câte limitări. După șapte mandate, mi s-au luat în considerare trei, adică patru mandate parcă aş fi fost pe stradă. Asta este prima limitare. După trei mandate luate în considerare, a mai intervenit o nouă limitare, că nu pot să depăşesc salariul deputatului în funcţie. Deci, în prezent am 10.951, exact cât are un deputat în funcţie. Nu există o discriminare între aceste situaţii. V-am spus, eu am fost limitat, deci suma ar fi trebuit să fie mult mai mare, pentru că atunci când deputatul în funcţie va avea şi el şapte mandate, adică 28 de ani de Parlament, ar fi putut să beneficieze şi el ca şi mine”, a explicat Nicolicea.

Întrebat dacă va ataca în instanţă proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor în cazul în care va fi adoptat, Nicolicea a spus: „Evident. Am mai făcut-o şi pe aceste argumente pe care le-am spus, am câştigat (…) Pentru mine este de mirare că mai încerci o dată aceeaşi chestiune, în aceleaşi condiţii, să produci din nou o pagubă de 10 milioane de euro. De ce nu-i întrebaţi pe cei care au produs paguba cine plăteşte, că totuşi sunt banii populaţiei (…) Nu spun că nu ar trebui (să se umble la aceste indemnizaţii – n.r.), spun că trebuie să se respecte deciziile Curţii şi Curtea spune şi citez: aceste drepturi nu pot fi afectate. Traduc: afectat înseamnă diminuat sau eliminat”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Desființarea pensiilor speciale, cerință a Comisiei Europene

Săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, va fi dat un vot în Camera Deputaţilor, decizională, asupra proiectului de lege privind pensiile speciale, pentru îndeplinirea unui jalon asumat în acest sens prin PNRR. În prima parte a săptămânii proiectul va intra în comisiile de specialitate.

Comisia Europeană a cerut mai multe noi modificări, după cum reiese din declarațiile recente ale guvernanților:

  • impozit de 15 la sută pentru pensiile necontributive care depășesc salariul mediu net pe țară (în proiectul de lege se propusese impozit de 30 la sută pentru ce depășește salariul mediu brut);
  • eliminarea salariilor care se dau funcţionarilor publici şi parlamentari (șapte salarii);
  • creșterea perioadei de raportare pentru calculul pensiei.

Cine este Nicolicea

Eugen Nicolicea a fost parlamentar în toate legislaturile din perioada 1992–2020. Înainte de a intra în viața politică, Eugen Nicolicea a fost proiectant la Șantierul Naval Drobeta-Turnu Severin și șef de laborator la IIRUC București. În 1976, Eugen Nicolicea a fost admis la Facultatea de Automatizări și Calculatoare a Universității din Timișoara. După ce a rămas repetent, acesta s-a transferat la specializarea Electronică, de unde a absolvit în 1982. La 52 de ani, s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, la „învățământ la distanță”.

Imediat după Revoluție, în 1990, intră în politică și devine viceprimar în Drobeta Turnu Severin. În 1992 a fost ales, pentru prima dată, deputat pe listele PDSR, devenit ulterior PSD. Între 2004 și 2008, Eugen Nicolicea a fost președinte al PSD Mehedinți. A părăsit formațiunea și s-a alăturat Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), activând în filiala județeană Buzău. În mai 2016 a revenit în PSD. În martie 2014 a fost numit ministru-delegat pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Ponta III, ocupând această funcție până în noiembrie 2015.

În aprilie 2019, Eugen Nicolicea a fost propus ministru al Justiției în locul lui Tudorel Toader, căruia PSD i-a retras sprijinul politic prin vot în Comitetul Executiv al partidului. Opoziția a cerut președintelui Klaus să nu accepte nominalizarea lui Nicolicea, invocând că acesta este „unul dintre autorii asaltului PSD împotriva Justiției” și „un impostor fără pregătire juridică temeinică”. În cele din urmă, Iohannis a respins propunerea lui Nicolicea la Ministerul Justiției, declarând că este o persoană nepotrivită pentru funcția de ministru.

Eugen Nicolicea a fost unul dintre cei mai înverșunați susținători ai expulzării regelui Mihai I. Pe 11 octombrie 1994, la câteva zile după ce Mihai I fusese oprit pe Aeroportul Otopeni și împiedicat să intre în țară, Nicolicea a luat cuvântul de la tribuna Parlamentului și a cerut Ministerului de Externe ca acesta să fie declarat „persona non grata” pe teritoriul României. Mai mult, Nicolicea a cerut ridicarea imunității pentru doi parlamentari ai Opoziției, Dinu Patriciu (PNL) și Ticu Dumitrescu (PNȚCD), pentru că l-au întâmpinat pe Mihai I pe pista aeroportului. De-a lungul timpului, Eugen Nicolicea s-a remarcat prin limbaj vulgar și atitudine agresivă la adresa presei.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker