Actualitate

Cum influențează capacitatea de testare scenariul în care se află județul Buzău

  • 30% dintre testările efectuate miercuri au avut rezultate pozitive, cele mai multe efectuate în mediul privat

Județul Buzău a depășit miercuri rata de infectare de 1 la mia de locuitori, iar creșterea s-a menținut și în ziua ur­mătoare, dat fiind că joi au fost anunțate 61 de noi cazuri COVID-19 înregistrate în 24 de ore. 32 pacienți au fost diagnosticați în laboratoare private de analize și doi pacienți au fost testați și diagnosticați în unități sanitare din alte județe), pacienții nou confirmați având vârste cuprinse între 18 și 87 de ani. Numărul persoanelor confirmate pozitiv Covid-19 de la începutul pandemiei a ajuns astfel în județul Buzău la 3787.

La nivel național, cifra noilor confirmați a fost joi de 6481. Creșterea alarmantă a numărului infectărilor cu SARS-CoV 2 a condus la impunerea de restricții pentru a limita răspândirea noului coronavirus în funcție de un anumit prag al ratei de incidență sau de infectare din fiecare județ, respectiv localitate, care este calculată în baza cazurilor COVID-19 confirmate. În acest fel, județele în care sunt depistate sute de infectări la fiecare 24 de ore au ajuns în scenariul roșu, adică transmiterea virusului este intensă și trebuie închise școlile, restaurantele, teatrele. Aceste mă­suri nu se aplică în județele

din zona verde, care înre­gistrează puține îmbolnăviri. Însă numărul mic de cazuri vine din mult mai puține teste, dife­rențele fiind de la câteva mii la doar câteva zeci.

Cele mai mari rate de incidență sunt, miercuri, potri­vit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în Cluj – 4.09, București – 3.81 și Alba – 3.72.

Bucureștiul, cu o populație de aproape 2,2 milioane de locuitori, testează zilnic, în cursul săptămânii, în jur de 9.000 de persoane, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică, și depistează în ultimele săptă­mâni circa 600 de cazuri în fiecare zi., joi numărul cazurilor noi fiind de peste 1.000.

O analiză realizată de jurnaliștii G4Media arată de ce unele județe par a fi ferite de infectări iar în altele infectările au explodat.

  • Județul Cluj, care are peste 700.000 de locuitori, prelucrează în medie 2500 de teste în fiecare zi, iar în ultima perioadă a depistat 200-300 de cazuri zilnic, ajungând și la cea mai mare rată de infectare din țară.
  • Județul Brașov, cu o populație de peste 630.000 de locuitori, avea, miercuri, o rată de incidență de 2.57 și astfel trebuie să aplice măsurile prevăzute de Guvern pentru intervalul de incidență 1.5-3, în care restaurantele, teatrele, sălile de spectacole pot funcționa la 30% din capacitate.

În județul Brașov ar fi făcute zilnic 1000-1200 de teste, adică jumătate cât în Cluj, deși au o populație aproape la fel de mare.

  • Alba este pe al treilea loc la nivelul țării după rata de infectare. Cu o populație la jumătate față de Cluj, județul Alba testează aproa­pe cât Brașovul – circa 900-1.000 de teste zilnic, potrivit datelor transmise de DSP, scrie G4Media.ro.

În timp ce la nivel națio­nal epidemia bate record după record în fiecare zi, România are și câteva județe verzi, unde virusul pare a se răspândi mult mai lent, din prisma cifrelor. În aceste județe, rata de infectare este chiar mai mică de 1 sau puțin peste acest prag. Aici trebuie respectate doar regulile deja obișnuite de distanțare, de purtare a măștii în interior și în zonele aglomerate, însă școlile pot face cursuri față în față, iar restaurantele și cinema­tografele sunt deschise.

Însă aceste rate sunt calcu­late pe baza cazurilor depistate din testele efectuate, uneori de doar câteva zeci pe zi.

Este și cazul județului Buzău unde de miercuri până joi, respectiv în 24 de ore, au fost realizate 188 de teste, fiind depistate 61 de persoane infectate. Dintre acestea, 32 s-au testat la „privat”.

Potrivit datelor fur­nizate de autorități, 15.267 persoane au fost testate de la începutul pandemiei, ceea ce înseamnă că 1 din 4 persoane testate au fost „pozitive”.

Iar într-o situație similară Buzăului se mai află și Giurgiu sau Călărași.

Un comentariu

  1. Bravo, ptr ca ati atins subiectul.

    Buzoienii (judetul) reprezintă cam 5% din populatia tarii, daca nu cumva mai mult. Nr de teste aplicate acestora este de doar 0,5%. La Buzău, ca sa se respecte proporția ar fi trebuit, ca până acum sa fie vreo 150.000 de teste. Vina ptr testarea scăzută e la nivel local sau central? Plătesc cumva buzoienii, prin CAS, testele celor din București, Alba, Cluj, Timisoara, Brasov ?… un început de „hunger games”?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker