Economic

Cum au folosit agenții economici buzoieni facilitățile fiscale pentru a depăși criza generată de Covid 19

Economia județului Bu­zău a rămas în picioare în toată  perioada pandemiei Covid 19, spun specialiștii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, care au ținut legătura cu agenții economici astfel încât aceștia au reușit să acceseze practic toate formele de ajutor acordate de stat pe categorii de angajați. Așa se face că, la această oră, în continuare operează șomajul tehnic, 30% pentru societățile comerciale, în special cele din domeniul HORECA, care sunt nominalizate prin ordin ca domeniu de activitate, și care vor beneficia de acesta până la sfârșitul perioadei de alertă.

Facilitățile aferente perioadei de pandemie s-au concretizat sub formă de plăți  în aprilie, pentru luna martie, când 826 de angajatori  buzoieni au primit prin AJOFM 3,2 milioane lei,  pentru 4.835 de persoane trimise acasă în șomaj tehnic.  Plățile au continuat în mai pentru luna aprilie, când, de data aceasta, 1.756 de societăți buzoiene au trimis în șomaj tehnic 13.647 de persoane și au primit, prin AJOFM, 21,6 milioane lei. Șomajul tehnic a continuat în iunie, când AJOFM a plătit pentru luna mai 17,3 milioane lei unui număr de 1.611 societăți buzoiene care trimiseseră în șomaj tehnic 12.249 persoane.

Din iulie, când au început să apară și plățile pentru facilitatea reprezentând 41,5% din salariile angajaților în șomaj tehnic, pe care statul le plătea angajatorilor care le mențineau contractele de muncă, au început să apară și cererile angajatorilor. Concomitent cu această facilitate s-a derulat cea privind susținerea statului pentru salariul persoanelor aflate în șomaj tehnic.

Astfel, din iulie AJOFM Buzău a început să plătească pentru iunie unui număr de 196 angajatori pentru 1.200 persoane aflate în șomaj tehnic, circa 1,5 milioane lei. Astfel, „în iulie pentru iunie au început să angajeze, să preia angajații pe care-i trimiseseră în șomaj tehnic și am plătit și 41,5% pentru 980 de societăți, care au preluat 6.929 de oameni, suma plătită fiind de 7,1 milioane”, explică directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. Luna următoare, agenția de ocupare buzoiană a plătit pentru luna anterioară 742.000 lei unui număr de 72 de angajatori care aveau în șomaj tehnic 456 de persoane. La această sumă s-au adăugat și plățile în valoare de  8,2 milioane lei  pe care instituția le-a făcut către 1039 de societăți „la facilitatea  41,5%” , acești angajatori preluând din șomaj tehnic 7.764 de persoane.

În septembrie, pentru august, șomajul tehnic la nivelul județului Buzău a însemnat plăți în valoare de 626.000 lei către 60 de societăți, care aveau contractele suspendate pentru 367 de persoane. La această sumă s-au adăugat alte 3,98 milioane lei reprezentând  cheltuieli pentru a acoperi „facilitatea 41,5%”, solicitată de 1051 de angajatori pentru 3482 de persoane preluate din șomaj tehnic.

Câte firme buzoiene au accesat „facilități Covid”

Angajatorii buzoieni au accesat în același timp sume importante și pe alte facilități  pe care le putem numi „facilități Covid”.

„Agenții economici care angajează în această perioadă din  grupa de vârstă 16-29 de ani primesc pentru fiecare persoană suma de 2.500, în fiecare lună, timp de 12 luni.  La Buzău au fost 26 angajatori care  au depus cerere pentru finanțarea a  57 de persoane  cu vârsta cuprinsă între 16  și29 de ani. Tot în august, pentru iulie, cinci societăți au angajat 12 persoane cu vârsta peste 50 de ani,  pentru care primesc timp de 12 luni 2.500 lei. În septembrie, cinci angajatori au făcut angajări și  vor primi  finanțare pentru 17 persoane  cu vârsta aflată în intervalul 16-29 de ani, pentru care vom plăti 2.500 lei timp de zece luni”, a declarat directorul AJOFM Ionel Tociu.

Cereri în așteptare pentru facilitățile acordate societăților care angajează absolvenți

„La ora actuală, avem finanțări deschise pentru angajatori care angajează absolvenți promoția curentă sau persoane peste 45 de ani. Sunt în așteptare 3.800 cereri. Am pornit satisfacerea acestor cereri rămase în așteptare în luna februarie 2019 și am ajuns să onorăm toate cererile până în luna mai 2020. În ritmul acesta, probabil, în două săptămâni, vom ajunge la zi. Finanțarea o avem pentru aproximativ 800 de persoane. Se finanțează acest tip de măsură activă pentru a evita riscul de concediere datorită lipsei de resurse financiare în societate. Acele persoane trebuie să fie deja angajate când se depune cererea pentru finanțare de către societate. Termenul de cădere din drepturi înseamnă 12 luni. Dacă persoana a fost angajată cu mai mult de 12 luni  nu mai poate fi finanțată, pentru că nu mai este eligibilă”, spune directorul AJOFM Buzău. Exemplificând, eligibilitatea angajatorului care a angajat în februarie 2019 s-a terminat în februarie 2020.

„Mulți au luat absolvenți promoția 2019, care nu mai sunt eligibili în prezent, pentru că a apărut promoția 2020; cred că o să reușim să finanțăm undeva la 2 milioane de euro”, a mai spus directorul AJOFM Buzău Ionel Tociu.

Tot în categoria tinerilor, directorul AJOFM Ionel Tociu spune că mai sunt finanțate locurile de muncă pentru tinerii numiți generic „Neets” , tinerii cu vârsta între 16-25 de ani, care nu mai urmează o formă de învățământ, nu urmează nici o formă de calificare și nu sunt nici angajați.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker