Cultură

Cum au apărut flori în brațele statuii pictorului Ion Andreescu

• Acțiune dedicată pictorului ambasador al Buzăului la Paris, la împlinirea a 171 de ani de la nașterea sa

Brațele pictorului Ion Andreescu, întruchipat de statuia din apropierea Galeriilor de Artă, s-au umplut, luni, de flori aduse de elevii Liceului  de Arte. Prin acest gest, elevii Liceului de Arte, împreună cu profesorul lor, au dorit să-l omagieze pe unul dintre ambasadorii Buzăului la Paris, la împlinirea a 171 de ani de la nașterea sa. Este vorba despre omagierea pictorului Ion Andreescu, care a dus cu sine la Paris un strop din frumusețea acestor locuri. Activitatea a fost inedită și pentru că a fost o adevărată  lecție de istorie a artei și chiar de patriotism local predată, luni, 15 februarie, elevilor de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”,  de Valeriu Șușnea, în calitate de cadru didactic, dar și de artist plastic, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Buzău. Acesta i-a invitat pe elevii săi să ia parte la acest eveniment de suflet, generat de evocarea  pictorului Ion Andreescu, patronul spiritual al Galeriilor de Artă buzoiene, la împlinirea a 171 de ani de la naștere.

„Am depus flori în cinstea lui Andreescu, împreună cu elevii mei de la Liceul de Arte, care, în timpul lor liber, au dorit să participe la acest eveniment, la statuia lui Ion Andreescu, o capodoperă a modelajului în sculptura românească, rea­lizată de buzoianul Paul Vasilescu, cetățean de onoare al Buzăului – pe care l-am propus pentru această distincție în urmă cu câțiva ani-, din Scorțoasa, profesor universitar, care, din păcate, a  decedat.  Evenimentul este deosebit pentru comunitatea buzoiană și pentru mișcarea artistică inter­națională. Spun asta  fără teama de a greși, pentru că marcăm 171 de ani de la nașterea lui Ion Andreescu, unul dintre cei mai mari pictori români,  menționat în Școala de la Barbizon, adică galeria  artiștilor ce au constituit înainte mergătorii Impresionismului francez. El a pictat la Barbizon cu Nicolae Grigorescu, cu G.D. Mirea și cu alți pictori români și alături de cei mai de seamă pictori din Franța”, a reamintit  Valeriu Șușnea elevilor săi câteva aspecte ale personalității pictorului Andreescu, subliniind în același timp rolul lui de ambasador  al românilor, dar și al buzoienilor, la Paris. El a dus cu sine la Paris ­amintirea acestor locuri pe care o exprimă în două tablouri. Este vorba despre „Peisaj la târg la Drăgaică” și „Începutul primăverii”, pe care le expune  când ajunge la Paris, în primul an. „Trebuie să spunem,  astăzi, când se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui Andreescu, că este un ambasador al Bu­zăului la Paris încă din 1879, pentru lucrarea aceasta pe care el o duce acolo, inspirată din târgul de Drăgaică”, a mai spus  președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

Pictorul Andreescu ajun­ge la Paris cu sprijinul câtorva personalități buzoiene de la acea vreme, le explică Valeriu Șușnea elevilor, ­motiv pentru care legăturile sale cu Buzăul sunt mult mai puternice și ar trebui, în opinia sa, să se dezvolte în jurul acestei personalități o activitate artistică mult mai importantă decât este în prezent. Andreescu „pleacă de la Buzău la Paris cu ajutorul comunității locale,  cu o bursă de la Primăria comunei Buzeu, dar în egală măsură este ajutat și de fruntașii comunei buzoiene, dacă ar fi să ne gândim la Marghiloman, la ceilalți mari conducători, chiar la Grigore Monteoru”, ­ree­di­tează momentul respectiv Valeriu Șușnea. Președintele UAP are în vedere extinderea activităților artistice și culturale care să pună în valoare această personalitate care a dus numele Buzăului peste granițele țării.

„Mi-aș dori ca acest loc să se transforme într-o Piață a Artelor Ion Andreescu, unde să se desfășoare mai multe activități.  Statuia lui este ascunsă; trebuie să facem un loc de jur împrejurul ei”, a mai a spus artistul plastic buzoian, președinte al UAP Buzău. Tot la inițiativa sa, în 2004 Galeriile de Artă au primit numele pictorului, și, de 24 de ani încoace, acolo se desfășoară Bienala „Ion Andreescu. „Pe lângă Bienala <Ion Andreescu>, aș dori să fie la Buzău și un simpozion dedicat criticii de artă ­exegeților operei pictorului, care vor avea aici un  loc deosebit, în care să ne amintim de acestă mare personalitate cu care se poate mândri Buzăul”, spune președintele UAP, Valeriu Șușnea.

Andreescu se naște în 1850, la 15 februarie, la București. El stă șapte ani la Buzău, repartizat la Seminarul Teologic, la catedra de desen linear și caligrafie. Este numit în 1872 la Seminarul Teologic episcopal din Buzău, apoi este numit profesor și la  Gimnaziul Tudor Vladi­mirescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker