Actualitate

Buzăul va avea ,,Harta faptelor bune”

Fundația Comunitară Buzău a demarat un proiect ambițios, și anume acela de a realiza o hartă a organizațiilor neguvernamentale buzoiene, o campanie de mapare a societății civile din Buzău, cu scopul de a le sprijini financiar, dar și prin educație, în domeniile juridic,  comunicare, contabilite, vânzare etc. și nu în ultimul rând pentru a le pune în legătură cu alți finanțatori, donatori sau cu alte organizații din țară care au aceleași obiective.

„Având datele corecte ale organizațiilor nonprofit din județul Buzău, vom putea construi împreună o hartă a inițiativelor din Buzău și le vom putea contacta pentru a le invita la apeluri de proiecte, finanțări nerambursabile, cursuri gratuite, evenimente ori să le punem în legătură cu donatori, voluntari, benefi­ciari”, spune reprezentantul Fundației Comunitare Buzău, Narcisa Dumitru.

Fundația Comunitară Buzău se dorește a fi un instrument al societății civile ce investește în dezvoltarea comunității buzoiene, folo­sind resurse locale. Una dintre resursele locale o constituie și organizațiile neguvernamentale care cunosc îndeaproape comunitățile, în special cele din mediul sătesc, unde sunt mai puține resurse. Pentru a putea să le vină în ajutor, mai întâi trebuie să le cunoască. De aceea repre­zentanții Fundației Comunitare Buzău spun: „O parte dintre ele, cu care am mai colaborat, le cunoaștem, dar mai sunt și altele. La momentul acesta, la ­Re­gistrul Asociațiilor și Fundațiilor sunt înregistrate 2.000 în județul Buzău, dar nu toate sunt active. Încercăm să identificăm organizațiile, spre exemplu,  care fac treabă în anumite comunități, în sate, dar care nu sunt vizibile în online și despre care nu știm prea multe lucruri. Noi îi categorisim pe do­menii, pe arii de interes: cultură, sănătate, educație; fiecare are câte un domeniu de activitate în funcție de domeniul în care activează. Pe acestea putem să le chemăm la diferite finanțări, proiecte. La noi vin donatori care ne spun că au de donat anumite obiecte sau bani, dar doresc  să colaboreze cu o asociație care se ocupă de un anumit lucru. Noi știm una-, două asociații și ar fi păcat să le omitem pe celelalte. De ­exemplu, de curând am discutat cu o organizație din București care are un proiect și construiește la Buzău toalete pentru școlile care nu au acest lucru. Este bine să se afle despre aceste proiecte. Dacă este cineva în Buzău care ar avea aceeași motivație, ar putea să creeze o filială la Buzău, mai ales că sunt multe școli în mediul rural care necesită investiții de felul acesta. Noi am sprijinit această organizație să găsim lemne pentru construcție, materiale de construcții. Sunt donatori care vor să ajute și nu știu către cine să-și îndrepte ajutoarele, cine are mai mare nevoie de ele. Acesta este rolul nostru, să le facilităm întâlnirea”, a mai explicat reprezentantul Fundației Comunitare Buzău.

Ce facilități au organizațiile care se vor înscrie în „harta faptelor bune”

Dacă te înscrii pe harta faptelor bune din Buzău, poți avea acces la apeluri de proiecte, finanțări nerambursabile, cursuri gratuite pentru creșterea capacității ONG-ului tău, evenimente de fundraising, donatori și investitori în proiectul tău, voluntari, beneficiari pentru serviciile sociale oferite de ONG-ul tău.

„Noi lucrăm la un nou site și la o hartă a lor, ca să-i împărțim pe categorii și să-i promovăm și noi. Suntem un fel de punct intermediar între oamenii cu inițiativă care vor să facă lucruri minunate și companiile care vor să ofere, să-i aducem împreună la aceeași masă. O să lansăm un program pe sănătate și educație și ne dorim să chemăm la discuții acele categorii de ONG care au această preocupare. În plus, în plan mai avem niște cursuri, pentru că, din păcate, nu au acces la cursuri de juridic, de comunicare, de vânzări, ca  să-și promoveze proiectele, pe contabilitate.

Dorim să facem un concurs de pro­iecte chiar în primăvară și trebuie să invităm aceste organizații la concurs și vrem să nu ratăm nicio organizație”, a declarat Narcisa Dumitru.

Fundația Comunitară Buzău a reușit în ultimul an, adică în perioada pandemiei, să mobilizeze foarte multe organizații și mulți donatori, care, împreună, au acoperit în mare parte necesarul de materiale de protecție și alte materiale în spitalele buzoiene, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți. De asemenea, au dat o mână de ajutor și persoanelor vârstnice care nu puteau ieși din casă în perioada stării de urgență. De asemenea, tot cu sprijinul Fundației Comunitare s-au realizat proiecte în premieră, precum cele derulate de organizația Kara Dog Search & Rescue, o asociație unică în sud-estul României, cu domeniu de activitate creșterea și instruirea câinilor utilitari de căutare și salvare în situații de urgență precum și a celor de companie și însoțire.

Cei interesați pot afla mai multe informații pe [email protected] sau 0750.720. 049.

Înscrierea pentru mapare se poate face accesând: https://forms.gle/WVRTwSoLdQycjJjc8

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker