Actualitate

Cum arată piața locurilor de muncă din Buzău

Buzăul nu se poate lăuda nici cu foarte multe locuri de muncă și nici cu unele bine plătite, după cum o arată datele de pe platformele de angajare. Angajatorii își triază candidații în funcție de aptitudini, experiență, vârstă sau sex, ceea ce reduce considerabil șansele de găsire a unui loc de muncă. Atât viitorii angajați, cât și angajatorii trebuie să se ferească de anumite surprize neplăcute.

În unele cazuri, anunțurile inițiale, cu condițiile de muncă sau salariul oferit, nu coincid cu situația de la fața locului, iar angajatul se poate trezi cu mai puțini bani și mai multă muncă, adică exploatare. Și angajatorii se pot trezi cu persoane care nu își respectă îndatoririle din fișa de post, fără chef de muncă sau cu diverse vicii care le afectează activitatea. Din acest motiv, foarte multe anunțuri menționează și câteva trăsături morale pe care trebuie să le aibă candidatul ideal, aceștia trecând chiar prin anumite teste la interviul de angajare.

Meseria de șofer, cele mai multe și mai bănoase oferte de muncă

La această oră, cele mai multe oferte de muncă din județul Buzău sunt pentru posturile de șofer profesionist sau curier auto. Se știe deja că șoferii de camion câștigă sume frumușele din activitatea prestată, mai ales cei ce sunt dispuși să depășească granițele țării. Transportul intern nu este la fel de bine plătit ca cel extern, după cum reiese din informațiile postate pe platformele de angajare.

Potrivit unui anunț de angajare din județul Buzău, pentru postul de șofer profesionist categoria C+E pe benă de cereale se oferă între 5.500 și 7.000 lei, în timp ce, pentru aceeași calificare, în Italia se oferă între 2.700 și 3.000 euro. Firește că cea de-a doua sumă este mult mai ofertantă, dar aceasta vine la pachet cu un mare dezavantaj: perioadele lungi departe de familie.

Pentru postul de curier auto/șofer livrator categoria B, angajatorii se sfiesc să menționeze salariul și se mulțumesc să adauge sintagma „salariu motivant”, ceea ce înseamnă că suma se negociază la fața locului. Puținele anunțuri care au afișate sumele pentru șoferii cu categoria B variază între 2.000 și 4.000 lei, iar în unele cazuri lista obligațiilor angajatului o depășește considerabil pe cea a beneficiilor.

Locul doi, ocupat de construcții

În privința ofertelor de muncă de pe piața buzoiană, locul doi este ocupat de categoria construcții, unde și aici sumele variază, iar persoanele calificate într-o anumită meserie pot câștiga dublu față de cele necalificate. Pentru că acest tip de muncă presupune efort fizic intens, este puțin probabil ca femeile să se îndrepte în această direcție sau să fie alese de către angajatori. Pentru postul de muncitor necalificat, salariul variază între 2.200 și 4.000 lei, iar pentru persoanele calificate, suma poate ajunge chiar și la 8.000 lei. Sumele ofertante pălesc, însă, dacă este să luăm în calcul condițiile de muncă destul de dure, pe șantiere și cu termene limită.

De menționat ar fi faptul că mulți angajatori nu sunt dispuși să ofere o sumă anume, ci își rezervă dreptul de a negocia cu candidații un posibil salariu. În unele anunțuri de angajare, patronii spun că oferă transport, cazare și tichete de masă, precum și zile libere sau pauze de masă.

Munca în străinătate îmbie candidații cu sumele mari

Munca în străinătate se plătește mult mai bine, iar ofertele includ toate domeniile, fiind accesibile mai ales persoanelor necalificate. Bineînțeles, cel mai mare dezavantaj este faptul că angajații trebuie să se mute temporar într-o altă țară, a cărei limbă probabil că nu o vorbesc și să treacă printr-o serie de schimbări majore.

Potrivit anunțurilor postate pe platforma de angajare, sumele pot ajunge între 2.300 și 3.000 euro în construcții, 1.800 – 2.000 euro pentru posturile de curieri auto, 1.700 – 2.800 euro pentru personalul hotelier, 1.600 – 2.300  pentru munca în abator sau 1.600 – 2.000 euro pentru cules de afine. În cele mai multe cazuri, din salariul aparent substanțial se scad chiria și utilitățile, precum și cele necesare traiului de zi cu zi, iar sumele rămase se înjumătățesc. Chir și în aceste condiții, pentru unii oameni, banii rămași reprezintă mai mult decât ar câștiga în țară și se mulțumesc cu posturile ocupate.

Pentru județul Buzău, multe oferte de muncă sunt și pentru posturile de agenți de vânzări, lucrători comerciali, personal hotelier/restaurant, pază și protecție, lucrători depozit sau personal medical. În ce privește remunerația, unele oferte includ o parte fixă și un comision din vânzări sau alte sporuri, care pot rotunji veniturile. Comisionul se acordă, însă, numai dacă este atins acel „target” (sumă-țintă) al vânzărilor, altminteri angajatul rămâne cu suma de bază.

De asemenea, printre avantajele enumerate de angajatori se mai numără și autoturismul de serviciu, laptopul sau telefonul, precum și cursuri de perfecționare, dar odată cu acestea cresc și obligațiile angajatului. Multe anunțuri exclud candidații fără experiență în câmpul muncii sau fără studii superioare, iar pentru unele posturi se cere disponibilitatea de lucru la program prelungit.

Articole similare