Economic

Cum alegi piesele de schimb pentru utilajul agricol?

Orice fermier responsabil știe cât de importantă este întreținerea utilajelor agricole, chiar și în perioada în care nu sunt folosite în câmp. Acestea trebuie verificate la începutul dar și la sfârșitul fiecărei campanii agricole, fiind respectate și perioadele de revizie. Cu această ocazie, sunt depistate și înlocuite piesele uzate, precum cele care și-au atins perioada maximă de utilizare.

În acest material ne vom concentra pe piesele de schimb, arătându-ți cum trebuie să procedezi atunci când se impune înlocuirea unor piese uzate, cu altele noi.

 Caută piese originale

Prima opțiune atunci când se pune problema să alegi piesele de schimb pentru un utilaj agricol, trebuie să fie întotdeauna piesele originale. De obicei, au prețuri mai mari decât alte variante, însă diferența este dată de calitatea net superioară. În plus, atunci când comanzi o piesă originală, ai garanția că aceasta se va potrivi perfect utilajului, pe când cu o piesă care nu provine de la producător sau nu are avizul acestuia, poți avea surprize neplăcute încă de la momentul montajului.

Mai există și varianta pieselor produse de alte companii, care au obținut avizul producătorului și respectă standardele de calitate impuse de acesta. Aceste piese au inscripționate atât logo-ul companiei care le-a produs, cât și pe cel al firmei producătoare a utilajului, ceea ce reprezintă o garanție a calității O a treia opțiune o reprezintă piesele aftermarket, produse de companii care au cumpărat drepturile de la producător  și respectă standardele de calitate impuse de acesta.

 Comandă doar piese noi

Piața pieselor second hand abundă de oferte pentru toate gamele de utilaje agricole, însă îți sugerăm să nu le iei în seamă, oricât de atractive ar fi prețurile de vânzare. Atunci când înlocuiești o piesă, este bine să o schimbi cu una nouă, pentru că vrei să te țină cât mai mult și să nu repeți aceeași operațiune după câteva luni. Chiar dacă arată ca nouă, orice piesă second hand are un grad de uzură și poate prezenta chiar și unele defecte ascunse, pe care le vei descoperi mai târziu, după ce ai dat deja banii pe ea.

Pe de altă parte, în cazul unei piese noi, poți stabili cu exactitate perioada de utilizare, astfel încât să o poți înlocui la timp. Dacă alegi o piesă second hand, această perioadă poate fi doar estimată și sunt șanse mari să te înșeli, iar aceasta să cedeze atunci când te aștepți mai puțin.

 Apelează la furnizori serioși

Dacă nu ai posibilitatea să comanzi piesa direct de la producător sau să ajungi într-o reprezentanță ori un magazin al acestuia, te poți adresa magazinelor specializate de piese pentru utilaje agricole. În acest caz, este bine să apelezi de prima dată la un furnizor cunoscut, cu o veche prezență în piață si numeroși clienți importanți. Nici în acest caz nu trebuie să cauți  furnizorii cu cele mai ieftine oferte, pentru că de multe ori, un preț mai mic înseamnă și o calitate slabă. Verifică ofertele furnizorilor importanți și alege-o pe cea mai convenabilă, fără să apelezi la vânzători ocazionali sau magazine despre care nimeni nu îți poate da referințe.  

Și magazinele online sunt furnizori serioși, dar și în acest caz trebuie să știi cu cine stai de vorbă înainte de a plasa o comandă. În primul rând, asigură-te că pe site sunt trecute date de contact reale și că poți intra în legătură cu un reprezentant. Apoi, caută recenzii, discută cu alți fermieri care au mai comandat, pentru a-ți forma o părere despre respectivul furnizor. Spre exemplu, cei care au comandat cardane agricole de la Rul Grup sunt foarte mulțumiți, așa că acest furnizor ar fi o bună opțiune dacă vrei să comanzi piese online.

 Nu în ultimul rând, evită să achiziționezi piesele dacă furnizorul nu îți oferă niciun fel de garanție sau suport ulterior, în cazul în care vei avea probleme.   

 

 

Articole similare

error: Continut protejat!!