Economic

Cum a ajuns Getica 95 campioana afacerilor în Portul Constanța

Companiile Getica 95 și Consal Trade au obținut, în ultimii cinci ani, aproximativ 34 de milioane de euro fiecare din contractele încheiate cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC). Este cea mai mare sumă încasată de o firmă în urma afacerilor cu administrația portuară, din 2018 în prezent, rezultă dintr-un clasament realizat de G4Media, în baza informațiilor obținute din Portul Constanța. Getica 95 este firma deținută de omul de afaceri buzoian Viorel Săndel Tudose, finanțator al FC Argeș în ultimele sezoane, conform presei locale, iar compania Consal Trade este controlată de familia fraților Chicheanu, cunoscuți oameni de afaceri constănțeni.

Getica 95, companie de furnizare a energiei electrice, a încheiat șase contracte de 170 de milioane de lei (aproximativ 34 de milioane de euro) în ultimii cinci ani, în Portul Constanța. Conform platformei de achiziții publice SICAP, cinci din cele șase contracte au fost obținute prin negociere fără publicare prealabilă și unul prin licitație deschisă.

Reamintim că în data de 16 iunie a anului 2021, Getica 95 a anunţat că a depus o cerere de deschidere a procedurii de intrare în insolvenţă. Societatea a acuzat Metrorex că se numără printre cei vinovați pentru intrarea sa în insolvență. „Scopul companiei este acela de continuare a activităţii la aceeaşi calitate oferită şi la aceiaşi parametri. Neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piaţă de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecţia prin legea 85/2014”, au explicat la vremea aceea reprezentanţii companiei.

De asemenea, odată cu majorarea preţurilor internaţionale la cărbune, gaze naturale şi petrol, au crescut şi preţurile pe piaţa internă, ceea ce a condus la o criză în piaţa de energie. În plus, preţul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent faţă de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacţionează cu peste 50 euro).

Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Getica 95 era, în ianuarie 2021, cel mai mare furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 12,15 la sută. Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații, Portul Constanța și Municipiul București (iluminatul stradal) s-au numărat printre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu compania buzoiană deținută de omul de afaceri Viorel Tudose, finanțator al FC Argeș în ultimele sezoane.

De cealaltă parte, firma controlată de familia fraților Chicheanu din Constanța a obținut șase contracte în valoare totală de 168 de milioane de lei (aproape 34 de milioane de euro) pentru dragaj, reparații la digul de nord, la diguri în Constanța și Midia și dragaj de întreținere în porturile maritime. Societatea a obținut contractele prin negociere fără publicare prealabilă, proceduri simplificate sau licitații deschise. Conform presei locale, compania este controlată de facto de familia a doi oameni de afaceri foarte cunoscuți pe plan local, Hristu și Constantin Chicheanu, care fac afaceri în port de la sfârșitul anilor ’90. Numele lui Constantin Chicheanu a apărut în mai multe scandaluri de corupție, cum ar fi Țigareta 2 sau privatizarea Petromin, dar ei nu au fost niciodată condamnați. Afacerile lor au prosperat în toate guvernările.

Firma are sau a avut contracte și cu alte instituții publice din Constanța, cum ar fi regia de drumuri sau instituții din subordinea primăriei. De asemenea, conform banipartide.ro, Consal Trade a sponsorizat atât PDL, cât și PNL, și PSD, astfel: în anul 2008 cu 20.000 de lei PDL și 10.000 lei PSD, iar în anul 2020 cu 160.000 de lei PNL și cu 50.000 de lei PSD.

Firma este deținută în prezent de un offshore cipriot, Hermosiocco Trading Limited, dar conform surselor G4Media, de execuția contractelor se ocupă chiar Răzvan Chicheanu, nepotul lui Constantin Chicheanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker