Opinii

Am bătut Anglia, din nou…

Să nu pavoazăm o victorie obținută într-un amical

Încă o victorie a unei reprezentative a României obținută într-un meci cu Anglia. Sună, deja, familiar. Tricolorii au tot fost nașii „Perfidului Albion”, devenind, la un moment dat, chiar sperietori pentru naționala insularilor. Din păcate, asemenea rezultate, din ce în ce mai rare, ce-i drept, nu sunt exploatate la potențial maxim.

Nu mai departe de 2019, pe Stadio Dino Manuzzi din Cesena, selecționata Under 21 trecea en-fanfare de echipa similară a Angliei, după un meci în care Dean Henderson a fost mai ridicol decât o călugăriță pe Tinder, Ianis Hagi l-a transformat în schior pe Tomori, iar Phil Foden n-avea loc un primul unsprezece gândit de Boothroyd. Momentul a alimentat speranțele multor români care sperau ca naționala lor de fotbal să-i mai scoată măcar o dată în stradă, ca-n ’94 și ’98 însă, din păcate, niciunul dintre tinerii care au bătut Anglia în iunie 2019 nu și-a atins potențialul. Nici măcar Hagi.

Între timp, Tomori este la Milan iar Dean Henderson apără buturile celor de la Palace. Despre Mount, Maddison, Calvert-Lewin, Barnes, Foden, Abraham sau Wan-Bissaka, nu are rost să mai discutăm. Toți sunt fotbaliști consacrați, toți au progresat constant în ăștia patru ani și ceva. Chiar și rezervele britanicilor evoluează, în marea lor majoritate, la echipe de Premier League, cel mai șmecher campionat din lume. La polul opus, Ianis, cel mai bun jucător al nostru de la europeanul italian, e împrumutat de Rangers la Alaves, a treia echipă a Țării Bascilor. Pe unde s-or fi pierdut tinerii noștri?

Plecând de la această premiză, entuziasmul microbiștilor ar trebui să fie un pic mai temperat. Alde Trică, Bodișteanu, Mihai și Musi încă mai au de demonstrat, până să ne facă să credem cu adevărat. În fond, jocul României în meciul de joi nici n-a fost unul strălucitor. Din nou, într-un meci fără miză, întrucât Liga Elitelor e doar o găselniță cosmetică, menită să mascheze un meci amical.

Pentru buzoieni, prezența lui Vali Dumitrache pe teren a fost un moment notabil însă. Puștiul a intrat în minutul 55, înlocuindu-l pe Atanas Trică. Au jucat doi alți tineri care au apărat culorile Gloriei în trecut. Este vorba de Șuteu și Oltean, ambii fundași laterali, foști la Buzău în mandatul lui Cristi Pustai. Și cam atât.

Articole similare